5 curiozități despre inteligența pisicilor

Dacă ți-ai privit vreodată pisica și te-ai întrebat ce se întâmplă în mintea ei, nu ești singurul. Studiile cognitive pe animale sunt la ordinea zilei.

Pisicile sunt incredibil de agile și pricepute, putând sări de cinci ori înălțimea lor în timp ce-și mențin echilibrul folosindu-și cozile. De asemenea, sunt capabile să parcurgă până la 30 de kilometri pe oră. Îți dai seama, aceste explozii de energie le refac dormind până la optsprezece ore pe zi!

Chiar și mustățile lor frumoase au o funcție practică: de a măsura dimensiunea unui  gol pentru a determina dacă corpul lor poate trece.

La fel ca oamenii, procesarea informațiilor care îi permite pisicii să fie extrem de îndemânatică are legătură cu controlul neuronal și capacitatea sa de a învăța.

În cele urmează îți vom oferi 5 exemple conform cărora inteligența la pisici poate merge mult mai departe decât s-a crezut inițial.

Pisicile au o abilitate remarcabilă de a învăța din experiențe

Inteligența este definită drept capacitatea de a învăța dintr-o experiență, de a păstra acele informații și de a le folosi pentru a rezolva problemele într-un mediu nou. Organul care mediază aceste funcții este creierul.

Creierul felinelor ocupă aproximativ 0,9% din masa lor corporală. Cu toate acestea, cel mai important lucru în evaluarea inteligenței unei specii este plierea suprafeței și structurii creierului, nu dimensiunea acestuia.

Structura creierului felin și plierea suprafeței este foarte similară cu cea a oamenilor

Cortexul cerebral guvernează nu numai funcțiile superioare ale gândirii raționale, ci și rezolvarea problemelor. Acesta este și zona de stocare a memoriei pe termen scurt și lung.

De asemenea, memoria este modul în care creierul stochează, își amintește și folosește informațiile învățate din experiențele trecute. Memoria pe termen lung ne amintește de „ce”, „unde” și „când” din fiecare experiență de viață și eveniment specific.

Studiile științifice au arătat că pisicile își pot aminti și utiliza informațiile „ce”  „unde” din experiențele trăite.

Aceste pisici au aproximativ de două ori mai mulți neuroni în cortexul lor cerebral decât câinii, care este zona creierului responsabilă de procesarea informațiilor.

Nu este imaginația ta: pisicile pot avea un obiect în minte și se pot gândi unde poate fi

Potrivit mai multor studii, experții în comportamentul animalului consideră că inteligența unei pisici adulte este comparabilă cu cea a unui copil de 2 ani.

În acest sens, diverse teste de laborator au arătat că pisicile au capacitatea de a recunoaște „permanența obiectului”. Cu alte cuvinte, ele sunt conștiente de existența unor obiecte care nu sunt direct vizibile. Deci știu că dacă nu pot vedea un obiect, nu înseamnă că a dispărut pentru totdeauna.

Pisicile pot înțelege gesturile noastre

Cu toate că pisicile nu înțeleg cuvintele noastre, ele pot înțelege gesturile. Cercetătorii au descoperit că înțeleg gesturile umane și le vor urma pentru a găsi hrană.

Într-un studiu din 2005, a fost efectuat un test pentru a confirma această idee:

Oamenii de știință au prezentat pisicilor două boluri închise, unul dintre ele era plin cu mâncare pentru pisici, iar cealalt era gol.

Pisicilor li s-a permis să se apropie și să aleagă unul dintre boluri, în timp ce un investigator arăta spre bolul cu mâncare.

Aproape toate pisicile au urmat semnul, au ales bolul potrivit și au primit recompensă sub formă de mâncare.

Acest lucru sugerează că au ceea ce oamenii de știință numesc „teoria minții”; adică capacitatea de a atribui cunoștințe, dorințe și intenții. În acest caz, pisicile au descoperit că omul de știință care a făcut acel semn încerca să le arate ceva.

Pisicile pot număra

Pisicile pot număra! Ei bine, nu exact. Un studiu a investigat capacitatea pisicilor domestice de a distinge imagini în două sau trei puncte pentru a obține alimente:

Rezultatele au arătat că pot fi instruite pentru a face diferența între cele două cantități. Autorii cercetării concluzionează că pisicile nu folosesc în mod spontan informații numerice. Mai mult decât atât, se pare că leagă imaginile care variază de cantitatea de rezolvat sarcina.

Toate aceste date demonstrează că pisicile domestice au un anumit grad de înțelegere, asimilare și rezolvare a problemelor. Prin urmare, este esențial să îți tratezi animalul de companie cu respect, afecțiune și înțelegere. Pisica receptează atât lucrurile bune, cât și pe cele rele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top