Simptome de ataxie la pisici

Ataxia la pisici este ea însăși un simptom al unei afecțiuni care apare la un anumit nivel al sistemului nervos.

Vorbim despre ataxia la pisici atunci când merg ciudat sau anormal. Cu toate acestea, există mai multe motive pentru care aceste pisici pot prezenta lipsă de coordonare în mișcare.

Această patologie este aproape întotdeauna legată de probleme ale sistemului nervos. Dar, de asemenea, s-ar putea datora altor boli care provoacă descompensări în alte sisteme corporale legate de creier, cum ar fi hormonii și organele care le produc.

Problema ataxiei la pisici poate rezulta din slăbiciunea pe care o suferă uneori, cauzată de anemii, malnutriție sau deshidratare.

Ataxia poate fi legată de probleme osoase ortopedice și articulare, cum ar fi sindromul înotător, dar și de mușchi.

Uneori ataxia la pisici este congenitală, adică problema apare de la naștere, în timp ce alteori se dezvoltă pe măsură ce animalul crește. Cu toate acestea, cauzele nu trebuie să fie întotdeauna ereditare: această patologie poate fi cauzată de boli virale sau chiar intoxicații cu mercur.

Ce este ataxia la pisici?

Ataxia este un concept care se referă la modul de mers al unui animal, în acest caz, pisica. Atunci când nu are stabilitate, se prăbușește sau dă senzația că este „beată”. Când apare, simțul propriecepției este afectat. Acest simț foarte important ne oferă informații despre poziția diferiților mușchi ai corpului și extremități.

După cum am spus, ataxia poate apărea din cauza problemelor non-neuronale. Când se întâmplă acest lucru, nu se numește de obicei ataxie. Problema este că nu este atât de simplu să discerni între o problemă neurologică și una care nu este.

Se cunosc un număr mare de tulburări posibile care determină deplasarea anormală. Atât durata, cât și intensitatea ataxiei vor varia în funcție de problema de bază. În plus, în funcție de patologia care o provoacă, pisica va avea o probabilitate mai mare sau mai mică de a supraviețui.

De ce apare această lipsă de coordonare?

Cauzele care pot provoca o ataxie sunt de obicei împărțite în trei categorii, clasificate în funcție de regiunea sistemului nervos afectat:

1. Ataxia cerebeloasă la pisici

Când organul deteriorat este cerebelul, vom vorbi despre ataxia cerebeloasă. Cerebelul este regiunea creierului însărcinată cu controlul echilibrului și coordonării mișcărilor.

Simptomele ataxiei cerebeloase la pisici sunt următoarele:

-Merg cu picioarele depărtate.

– Merg cu „pasul ridicat” sau au așa numitul „ mers de rață”. Nu calculează corect înălțimea, așa că ridică mult picioarele.

Prin faptul că nu fac calcule precise, ele sar exagerat de mult.

Ele pot dezvolta tremor de intenție. Sunt tremurături care apar în situații specifice, de exemplu atunci când merg să mănânce.

2. Ataxia vestibulară

În aceste cazuri, problema este în urechea internă sau la nervii direcționați la creier din ureche. Mai exact, deteriorarea ar fi localizată la nivelul aparatului vestibular. Acesta este responsabil pentru echilibru și control spațial.

Simptomele ataxiei vestibulare la pisici:

-De obicei, au capul înclinat.

– Își mișcă rapid ochilor în lateral (ocazional pe verticală).

-De obicei se plimbă în cerc în timp ce cad într-o parte.

-Au tendința de a ameți, de aceea este normal să vomite.

Ataxia senzorială

Când apare ataxia senzorială, problema se află direct în creier, măduva spinării sau nervii periferici care sunt responsabili de extremități.

Simptomul ataxiei senzoriale la pisici:

-Pisicile cu ataxie senzorială atunci când merg sau pur și simplu se ridică în picioare, fac acest lucru cu membrele larg despărțite.

-Ele tind să aibă slăbiciune musculară, deoarece mușchii nu sunt inervați corespunzător.

Poate o pisică să trăiască cu ataxie?

La urma urmei, ataxia în sine este deja un simptom al unei boli, patologii sau traume care stau la baza și, din păcate, este principala problemă neuronală la pisici.

În multe ocazii, pisica poate trăi o viață lungă cu o relativă normalitate, deoarece, în general, nu suferă durere sau disconfort. Totuși, uneori, patologia care provoacă ataxia nu este tratată și, în consecință, animalul își poate pierde viața într-o perioadă scurtă de timp.

Dacă pisica ta începe să prezinte brusc comportamente și mișcare ciudată, nu ezita să mergi la un medic veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top