Akita japonez: 6 curiozități despre această rasă

Rasa Akita are origini străvechi și provine din Japonia. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți câini care aparțin acestei rase pot fi văzuți și pe alte continente nu doar pe continentul asiatic.

De ce este Akita japonez o rasă atât de populară?

Fără îndoială, cea mai marcantă caracteristică o constituie trăsăturile rotunjite ale feței și aspectul său strălucitor, împreună cu blana densă, moale și țepoasă, precum și coada lungă și încolăcită.

Câinii din rasa Akita sunt calmi, docili, loiali, nobili, dar independenți și inteligenți.

Istorie Akita

Inițial, în jurul anului 1603, câinii Akita erau folosiți ca și câini de vânătoare de urs. Mai târziu, au fost încrucișați cu rase mai mari, precum mastiff și au devenit câini de luptă. Abia la începutul secolului XX, rasa Akita a fost considerată un fel de monument național al Japoniei.

Cu toate acestea, odată cu sosirea Războiului Mondial, numărul câinilor Akita a scăzut drastic, iar mulți dintre cei care au rămas au fost încrucișați cu ciobăneștii germani, singurii câini care nu se vânau pentru blană la acea vreme, de vreme ce erau folosiți în armată.

După război, entuziasmul pentru rasa pură de Akita a revenit și, prin încrucișări cu indivizi Matagi Akita (rasa inițială, fără încrucișări), numărul câinilor Akita a crescut considerabil.

Cum sunt câinii Akita?

Sunt câini de talie mare, de 30 până la 45 de kilograme, cu o constituție puternică, cu pieptul lat și abdomenul adunat. Picioarele și labele sunt late și puternice.

Fruntea este lată și fără riduri, urechile sunt mici, triunghiulare și groase, iar botul este lung, mai lat la bază. Ochii lui ies în evidență, fiind foarte mici, de parcă sunt închiși și distanțați unul de celălalt. La rândul său, coada este lungă, lată, stufoasă și încolăcită pe spate, așa cum este de obicei coada câinilor tip spitz.

Există mai multe culori la această rasă: roșiatică, cafenie, tigrată, albă. În plus, toate au o serie de pete albe care se află pe ambele părți ale mușchiului, pe obraji, sub maxilar, pe gât, pe piept și abdomen, sub coadă și pe interiorul picioarelor.

Tăcuți și discreți

Câinii din rasa Akita sunt câini foarte tăcuți și nu latră fără motiv, ceea ce îi transformă în buni paznici ai casei.

Câinele japonez prin excelență

Această rasă a devenit un simbol al culturii japoneze și se găsește în multe case japoneze, așa cum se întâmplă și cu alți câini similari cu ea, cum ar fi Shiba Inu.

Câini foarte energici

În ciuda naturii lor rezervate și calme, sunt  câini foarte energici și au nevoie de multă activitate. De asemenea, nu socializează cu ușurință cu străinii.

Destul de inteligenți și ascultători

Akita se află pe locul 54 pe lista cu cei mai inteligenți câini. Ținând cont de acest aspect se poate spune că sunt câini destul de ascultători dacă este sunt bine dresați.

Faimoși în filme

Cu toții cunoaștem celebra adaptare a lui Hachiko, al cărui protagonist este un câine din rasa Akita. Dar Hachiko era real și așa a fost povestea lui: și-a așteptat stăpânul în gara de unde a coborât chiar și după câțiva ani după moartea sa.

Povestea acestui câine loial a captivat toți japonezii, iar pe lângă filme și cărți, Hachiko are o statuie în memoria sa.

Mai mare decât Shiba Inu

Deși Akita japonez a fost inițial un câine de dimensiuni medii (Akita Matagi), după secole de încrucișare cu alte rase, se dovedește a fi un câine mare, mai mare decât congenerul său tot japonez și la fel de recunoscut, Shiba Inu, de aproximativ 33 de centimetri înălţime.

Dacă credeți că un câine din rasa Akita este potrivit pentru familia voastră, nu ezitați să vă luați unuul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top