5 lucruri pe care nu le știai despre ghearele pisicii

Pisicile se pot furișa datorită pernuțelor și labelor de la membre.

Când ne uităm la pisici una dintre părțile care ne atrag cel mai mult atenția sunt ghearele puternice ale acestora. Cu ele, acestea pot captura prada, precum și să se apere de atacul unui alt animal. Este normal ca atunci când ne referim la termenul „felină” să ne gândim automat la pisici, deoarece sunt reprezentantele cele mai prezente ale acestei familii în mediul nostru.

Cu toate acestea, familia Felidae este formată dintr-un număr mare de membri. Ea cuprinde feline de toate dimensiunile și formele, de la lei sau pantere până la râși sau pisici.

Aceste mamifere placentare au primit titlul de cei mai silențioși vânători de pe planetă și sunt împrăștiate practic pe întreg globul, cu excepția Antarcticii și Australiei, ceea ce arată capacitatea lor mare de adaptare și colonizare.

În cele ce urmează îți vom dezvălui câteva curiozități despre ghearele pisicilor și ce le face atât de eficiente ca instrumente.

Instrumente naturale

Ghearele felinelor au funcții clare în apărarea și captarea pradelor. Dar ele intervin și în alte aspecte ale vieții acestor animale.

Labe sau gheare?

În primul rând, este necesar să facem diferența între termenul labă și gheară. Cu toate acestea, ambii termeni sunt folosiți când vorbim de pisici. Gheara se referă la laba sau piciorul animalului cu unghii puternice curbate.

Pe de altă parte, gheara corespunde labei unor animale ale căror degete se mișcă împreună și nu individual.

Capătul ghearelor este curbat

Unghiile ghearelor sunt alcătuite din două straturi de țesut, subungis sau țesut interior și ungis sau țesut exterior. Ungisul este un țesut dur, bogat în cheratină.

Pe măsură ce cresc ambele țesuturi, țesutul extern sau ungisul crește mai rapid. Acesta este motivul pentru care gheara se curbează la capăt, dând naștere formei sale caracteristice de cârlig.

Unghiile retractabile și furtul

Majoritatea pisicilor au unghii retractabile. Din acest grup, singurele feline care le au așa sunt gheparzii, pisicile cu cap turtit și pisicile pescar.

Unghiile retractabile, în repaus, sunt plasate în piele și în jurul degetelor. În acest fel, ghearele se mențin ascuțite și protejate.

Fiind dispuse lângă degete, se evită uzura unghiilor pe sol și le permite să-și ascundă în tăcere prada evitând zgomotul în timpul mișcării. Din acest motiv, se spune că furtul este o caracteristică a pisicilor.

Pisicile își pot extrage rapid ghearele ca și cum ar fi cuțite. Acest lucru se întâmplă atunci când se aruncă peste prada lor sau când vine vorba de dispute privind marcarea teritoriului, printre altele.

Boala zgârieturilor

Uneori, zgârietura unei pisici poate duce la boala zgârieturii de pisică. Cunoscută și sub numele de bartoneloză, este cauzată de bacteriile Bartonella henselae, care îi dau numele și sunt prezente la multe pisici.

Pisicile infectate de obicei nu prezintă simptome. Cu toate acestea, sunt purtătoare, acționând ca rezervoare și emițătoare pentru alte pisici și stăpâni din casă. Pentru a evita infectarea, se recomandă evitarea jocurilor dure cu pisicile, reducând astfel riscul de mușcături sau zgârieturi.

Iarna și toamna sunt anotimpurile în care prevalența acestei boli este cea mai mare. În plus, cei care se molipsesc frecvent sunt copiii, deoarece aceștia pot fi un pic „duri” cu animalele de companie.

În cazul în care pisica zgârie sau mușcă, este bine să se dezinfecteze rana rapid.

Tăierea unghiilor și cum afectează labele pisicilor

Tăierea unghiilor este procesul prin care se îndepărtează permanent unghiile retractabile ale pisicilor. Acest proces trebuie realizat numai de către profesioniști.

Unii proprietari preferă să îndepărteze ghearele pisicilor, pentru a evita zgârieturile. Cu toate acestea, este un proces care poate îngreuna viața animalului.

Înainte de a face asta, există diferite alternative:

  • Educă animalul din primul moment. În acest fel, va ști unde poate zgâria.
  • Este recomandat să pui raclete verticale și orizontale în diferite zone din casă.
  • O altă opțiune este să oferi jucării pe care le poate zgâria.
  • Există, de asemenea, repelenți care pot fi plasați în zonele în care dorești să eviți zgârieturile.

Cu toate acestea, se recomandă tăierea unghiilor pisicilor la anumită perioadă de timp. Dacă nu, pisicile se pot agăța de obiecte, cum ar fi covoare. Asta îi va provoca dificultăți la mers sau cățărat animalului.

Se poate concluziona că ghearele pisicilor sunt necesare în multe aspecte ale vieții lor. În plus, ele sunt o formă de comunicare a felinei, atât la nivel olfactiv cât și vizual:

Acestea permit animalului să „marcheze” ceea ce consideră teritoriul său, de la obiecte sau mobilă, în diferite colțuri ale casei. Din acest motiv, așa cum trebuie avut grijă de dieta sau forma fizică, trebuie avut grijă și de ghearele animalului de companie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top