Câinii simt emoții comparabile cu cele ale unui copil

În ultimii ani, mai multe studii științifice au arătat că cel mai credincios prieten al nostru poate simți emoții într-un mod similar cu al oamenilor.

Potrivit unui studiu al Universității Emory din Atlanta (Statele Unite) simt la fel ca și copiii. Nivelul de sensibilitate între ei este foarte similar.

Câinii dau dovadă de aceeași sensibilitate ca și un copil

Acest lucru a fost demonstrat de studiul realizat de neurologul Gregory Bens care, după efectuarea unui test cu mai mulți câini, inclusiv ai lui, a reușit să arate că aceștia dau dovadă de aceeași sensibilitate ca și un copil.

Experimentul a constat în utilizarea mai multor câini și punerea lor sub un scanner RMN. Pe parcursul testului, câinii au fost supuși unor diferiți tipuri de stimuli, ceea ce a generat o activitate cerebrală.

Conform cercetărilor, activitatea creierului câinilor a crescut pe măsură ce au primit semnale legate de mâncare sau mirosuri de la persoane cunoscute.

Câinii pot fi optimiști sau pesimiști?

Pe de altă parte, un studiu legat și de emoțiile la câini a arătat că aceștia, la fel ca oamenii, pot fi optimiști sau pesimiști.

Adică, atunci când un câine este lăsat singur acasă, este neliniștit și  demonstrează clar asta lătrând, distrugând lucrurile din casă sau făcându-și nevoile în interior.

În acest sens, ancheta a relevat că prietenii noștri necuvântători sunt neliniștiți atunci când sunt lăsați singuri și tind să fie pesimiști.

Cel care a efectuat studiul este profesorul Mike Mendl, șeful grupului de cercetare de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie).

Acesta a declarat că echipa sa a putut dezvolta o nouă metodă de studiu a stării pesimiste sau optimiste la câini.

Cercetătorii au efectuat studiul cu 24 de câini dintr-un adăpost din Regatul Unit. Un investigator a interacționat cu fiecare câine într-o cameră izolată timp de 20 de minute.

A doua zi, câinele a fost readus în cameră și apoi lăsat singur pentru o perioadă de cinci minute, timp în care comportamentul său a fost surprins în videoclip.

În acele cinci minute, cercetătorii au observat că animalul a început să latre, să sară pe mobilă și să zgârie ușa. Aceste comportamente au fost repetitive la diferite animale.

Pentru a studia luarea deciziilor la aceiași câini, cercetătorii au așezat un bol cu ​​mâncare într-un anumit loc din cameră și alt bol gol. Ambele boluri au fost amplasate în locuri ambigue.

Câinii care alergau rapid spre acele locuri ambigue, ca și cum așteptau recompensa sub formă de mâncare, erau clasificați ca fiind relativ optimiști, în timp ce cei care nu se apropiau de bol erau considerați pesimiști.

Mendl a spus: „Știm că stările emoționale ale oamenilor le afectează judecățile și că oamenii fericiți sunt mai susceptibili să judece pozitiv o situație ambiguă. Studiul nostru a arătat că acest lucru se aplică în mod similar câinilor „.

Rezultatele sugerează că comportamentul considerat problematic pentru proprietari are, de asemenea, o semnificație emoțională pentru animale, chiar și atunci când comportamentul în sine nu este exprimat. În plus, crește posibilitatea ca anumiți câini să devină anxioși atunci când sunt lăsați singuri.

Acest lucru este important, deoarece comportamentul legat de separare este frecvent la câini. Prin urmare, prevederea acestui comportament poate ajuta la tratarea corespunzătoare a acestora, astfel încât să poată avea o stare de bine bună.

Ce alte lucruri pot simți câinii?

Alte studii au sugerat că aceștia pot experimenta emoții negative, precum oamenii, inclusiv echivalentul anumitor afecțiuni psihice acute și cronice, cum ar fi depresia.

În mod similar, cu câțiva ani în urmă, simptomele analoge depresiei clinice, nevrozei și altor afecțiuni psihologice erau în general acceptate și cunoscute sub numele de emoție canină.

Pe de altă parte, alte cercetări dezvăluie că și câinii pot fi geloși. Acest tip de comportament, în care un animal este frustrat de ceea ce se întâmplă cu altul, a fost observat și la primate.

La câini, potrivit oamenilor de știință, acest tip de comportament se datorează probabil relației strânse pe care o au câinii cu oamenii. Voi ce fel de relație aveți cu câinele vostru? Cum îl tratați?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top