Agresivitate canină și hormoni

Hormonii precum oxitocina și vasopresina par să aibă un rol foarte important în prezența sau absența agresivității la câini.

Agresivitatea canină este o problemă gravă de sănătate publică și bunăstare a animalelor, mai ales în cazurile în care câinele ajunge să muște. Atacurile câinilor față de alți câini (sau chiar față de oameni) sunt unul dintre principalele motive pentru care aceste animale ajung în adăposturi.

Conform datelor, victimele cele mai predispuse la mușcăturile de câine sunt copiii mici cu vârsta sub cinci ani. Studiile sugerează că lipsa de cunoaștere a limbajului canin de către copil este motivul principal al acestor evenimente.

Copiii, de exemplu, când văd un câine care își arată dinții (semn clar de amenințare la câini), îl percep ca un zâmbet și nu încetează să-l abordeze.

Cu toate acestea, agresivitatea canină depășește atacurile asupra oamenilor. În acest articol vă vom dezvălui importanța hormonală în acest proces.

Mai mult testosteron, mai multă agresivitate?

În multe ocazii, în special la masculi, stăpânii optează pentru sterilizare pentru a reduce nivelul de testosteron și pentru a evita agresivitatea. Cu toate acestea, cercetările efectuate cu câini castrați arată că agresivitatea nu scade. Cel mai clar comportament observat după castrare la masculi este încetarea căutării femelelor.

Știm că comportamentul câinelui este mediat de diverși factori precum genetica, educația primită și, desigur, experiențele trăite. În ciuda acestui fapt, știm foarte puțin despre originea agresivității la câini.

Din acest motiv, un grup de oameni de știință de la Universitatea din Arizona, împreună cu alte universități, au efectuat un studiu cu aceste animale. Scopul lor a fost să analizeze funcția și concentrarea altor hormoni, alții decât testosteronul, pentru a descoperi mai multe despre acest comportament canin.

Oxitocina, hormonul afectiv

În experimentul menționat anterior și la care ne vom referi pe parcursul articolului, unul dintre nivelurile hormonale care au fost măsurate a fost cel al oxitocinei.

Acest hormon este responsabil de comportamentul afectiv. De exemplu, apare în doze mari după copulare la animale care sunt de obicei împerecheate sau în timpul făptuirii și alăptării, astfel încât mama și puiul creează o legătură puternică. În plus, o altă funcție a oxitocinei este de a reduce stresul și anxietatea.

În timpul studiului, au fost selectați câini cu un istoric anterior de asalt asupra oamenilor și altor câini, precum și alții care nu au agresat niciodată pe nimeni.

Probele de sânge au fost colectate înainte și după supunerea câinilor la diferite teste, precum observarea unui alt câine sau persoană necunoscută.

Rezultatele nivelurilor de oxitocină nu au arătat diferențe semnificative între unii câini înainte și după diferitele teste.

Vasopresina și rolul său în agresivitatea canină

Până la momentul experimentului, rolul vasopresinei la câini nu a fost niciodată studiat. Cu toate acestea, au fost efectuate studii cu alte specii de mamifere. Ele au arătat că vasopresina joacă un rol important în agresivitatea față de persoane necunoscute.

De exemplu, un studiu uman a arătat că masculii cărora li s-a administrat o doză de vasopresină au avut dificultăți în aprecierea gesturilor prietenoase ale străinilor. Datele au arătat că se pare că există o relație clară între vasopresină și agresivitate.

Dacă revenim la studiul inițial, referitor la vasopresină și câinii cu antecedente agresive și câini neagresivi, rezultatele au fost diferite de cele obținute prin măsurarea oxitocinei:

Câinii cu istoric agresiv, care, de asemenea, mârâiau, lătrau și atacau mai mult în timpul experimentului, aveau niveluri mult mai mari de vasopresină decât câinii neagresivi.

Aceste rezultate arată că există o relație clară între atacurile câinilor și nivelul lor de vasopresină.

Niveluri hormonale la câinii de terapie

Cercetările au mers mult mai departe și, când a venit momentul, s-a decis să se efectueze aceleași experimente cu câini de asistență sau terapie. Unii dintre ei făceau deja asta, dar alții erau doar candidați.

În acest caz, la câini a fost detectată o mare diferență în ceea ce privește oxitocina. Câinii care au fost crescuți și instruiți pentru a sprijini anumite persoane sunt infinit mai docili și mai puțin agresivi decât câinii ținuți ca animale de companie. De asemenea, nu au arătat o concentrație mare de vasopresină după expunerea la teste.

În concluzie, acest studiu ne arată cum alți hormoni, alții decât androgenii, au un rol fundamental în docilitatea sau agresivitatea canină.

Mai mult, studii similare realizate la cai arată că aceia care au într-adevăr un temperament docil și calm au niveluri ridicate de oxitocină.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top