Importanța vitaminei C pentru sănătatea câinilor

Vitamina C este prezentă în citrice, legume cu frunze verzi și organe de animale. Acest nutrient este esențial pentru dezvoltarea corectă a câinilor domestici.

Alimentația completă și echilibrată este esențială pentru sănătatea câinelui. Pentru a evita problemele digestive sau de altă natură, este indicat să folosiți o hrană calitate, cu ingrediente naturale, bogată în vitamine ce conține toți nutrienții necesari unei bune dezvoltări a câinilor.

Studierea compoziției hranei și a dietei este cheia pentru alegerea dietei potrivite pentru câini. Animalele de companie nu trebuie să aibă carențe de vitamine, mineralele sau un alt tip de nutrienți. Totodată, este indicat să știți ce alimente sunt benefice pentru acestea.

Ce ar trebui să știți despre nutriția animalelor de companie

 Procentul utilizabil de nutrienți depinde de gradul lor de digestibilitate, adică de procentul care poate fi absorbit de tractul digestiv al animalului.

Nutrienții sunt împărțiți în organici și anorganici. Componentele organice se bazează pe carbon și sunt carbohidrați, proteine, lipide și vitamine.  Cele anorganice sunt mineralele.

O dietă echilibrată la câinii adulți sănătoși se bazează pe un procent de aproximativ 30%  proteine, 10- 20% grăsimi și un procent de carbohidrați  care nu depășește 25% din compoziția totală.

În hrana de calitate scăzută, acest procent crește sub formă de cereale. La toate acestea se adaugă cantități mici de vitamine, fibre și minerale.

Cum puteți ști dacă hrana oferită îndeplinește aceste procente standardizate? Pentru a afla, trebuie să vă uitați la lista de pe spatele sacilor cu hrană. În general, ordinea ingredientelor indică proporția în care se găsesc.

Asta înseamnă că ingredientele care apar la început sunt prezente în cantitate mai mare decât cele care apar la final, în proporții mai mici. În plus, ingredientele trebuie să fie specifice, asta înseamnă că trebuie să indice sursa din care provin. De exemplu, există o diferență între carnea de pasăre și subprodusele din carne.

De ce sunt importante vitaminele? Rolul vitaminei C

Vitaminele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. Din acest motiv, lipsa lor pe termen lung cauzează boli iar excesul lor, hipervitaminoza, dar asta se întâmplă rar. Vitamina A sau retinolul, vitamina D sau ercogocalciferolul sau acidul ascorbic, mai bine cunoscut sub numele de vitamina C, sunt unele dintre ele.

Unele vitamine sunt produse în organism din anumite molecule precursoare, în timp ce altele sunt obținute din dietă. În acest caz, ne vom concentra asupra vitaminei C, care este produsă de aproape toate animalele, cu excepția omului, primatelor, cobaiilor și peștilor.

Vitamina C joacă un rol important în:

 • Previnirea îmbătrânirii premature, datorită acțiunii sale asupra oxidării în metabolismul celular.
 • Metabolizarea colagenului, o moleculă de țesut conjunctiv foarte important care se alătură diferitelor țesuturi ale corpului.

De asemenea, vitamina C este:

– Un puternic antioxidant.

– Implicată în transportul fierului de la proteina transferrinei plasmatice la feritina hepatică. Facilitează absorbția fierului în organism.

– Ajută la vindecarea rănilor.

Lipsa vitaminei C provoacă scorbut. Aceasta nu este o boală obișnuită la câini și este puțin studiată, dar în cazurile depistate s-au observat probleme la puii în creștere. Semnele obișnuite sunt șchiopăturile evidente și durerile articulare, dar pot fi observate și următoarele semne clinice:

 • Anemie.
 • Umflarea gingiilor, care capătă o culoare roșu-albăstruie.
 • Hipersensibilitate și sângerare.
 • Stomatită ulcerativă.
 • Hipertermie, adică febră mare.
 • Hemoragii cutanate și mucoase.
 • Epistaxis sau sângerări nazale.
 • Hemoragii în camera anterioară a ochiului și a retinei.
 • Hemoragii subperiostale la pui. Acestea sunt dureroase din cauza compresiei exercitate de hematoamele articulare și împiedică mersul animalului.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor, testelor de laborator și razelor X făcute în zonele scheletice afectate ale animalului. Un câine sănătos sintetizează vitamina C în ficat și intestin, astfel încât lipsa vitaminei se poate datora unei nereguli în procesul de sinteză.

Alimente bogate în vitamina C pentru câini

După cum puteți vedea, chiar și în doze mici, vitamina C este esențială pentru câini. Bineînțeles, ea se găsește în mai multe tipuri de hrana obișnuită – sau în dietele BARF -, deși o poți adăuga voi, în cantități mici, la dieta animalului.

Citricele precum portocale, mandarine, nectarine, lămâi, kiwi sau căpșuni sunt bogate în vitamina C. Cu toate acestea, datorită gustului și mirosului lor puternic, aceste alimente nu sunt pe placul tuturor câinilor. Papaya este, de asemenea, bogată în această vitamină.

Ca măsură de precauție, ar trebui să aveți grijă la cantitatea de fructe pe care o dați animalelor de companie, deoarece o cantitate prea mare poate provoca diaree.

În general, legumele cu frunze verzi precum broccoli, varza sau varza de Bruxelles conțin niveluri ridicate de vitamina C. Deși citricele sunt cele mai populare, aceste legume nu sunt mai puțin importante.

Acestea sunt unele dintre alimentele cele mai bogate în vitamina C, dar nu și singurele. Nu uitați să oferiți întotdeauna animalelor o dietă de calitate, deoarece oferindu-le hrană de calitate investiți în sănătatea lor pe termen lung.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top