Care sunt beneficiile companiei câinilor?

Prezența câinilor în viața noastră are multe beneficii. Câinii ne fac viața mai frumoasă, reduc stresul și ne ajută să controlăm nivelul presiunii din viața de zi cu zi. 

Comunicarea cu câinii este bidirecțională. Avem grijă de ei, dar primim în schimb dragostea lor necondiționată. Între noi se creează o legătură afectivă foarte puternică. Astfel, câinii ne ajută să eliberăm oxitocină, un hormon esențial atunci când vine vorba de a experimenta sentimente precum bunăstarea și empatia. Câinii ne ajută să fim mai fericiți și mai puțin triști.

Efectele benefice ale câinilor în viața oamenilor

Câinii au dobândit abilități de comunicare din relația strânsă pe care au construit-o cu omul de-a lungul anilor. În consecință, legăturile de prietenie și apropierea emoțională sunt strânse de ambele părți.

Se consideră – conform unor investigații arheologice – că primul animal care a făcut tranziția de la un mod de viață sălbatic la un mod de viață domestic a fost lupul, un animal predecesor câinelui. S-a întâmplat înainte ca între om și câine să se creeze o relație de prietenie atât de strânsă.

Omul a început să folosească câinele ca ajutor în treburile sale gospodărești. Acesta îl ajuta la vânătoare și la îngrijirea animalelor de la fermă. Încetul cu încetul, a devenit membru al familiei, iar acest lucru a făcut ca acest animal să dobândească abilități sociale similare cu cele ale oamenilor.

Familiile au început să accepte oficial câinele ca animal de casă. Datorită acestei istorii extrem de interconectate, se presupune că aceste animale sunt predispuse biologic să caute și să mențină contactul fizic și conexiunea emoțională cu oamenii.

Efecte pozitive ale companiei câinilor

Interacțiunea fizică care există între câini și oameni implică o serie de stimulări senzoriale, cum ar fi contactul blând și mângâierea. Aceste stimulări fizice sunt mediate de interacțiunea hormonului oxitocină, care provoacă anumite răspunsuri neuronale la oameni și câini.

Oxitocina este un hormon existent la nivel cranian, care ne face să devenim empatici și să avem senzația de bunăstare. Este eliberat în cantități mari atunci când dăm dovadă de tandrețe și prietenie față de animalul de companie, în acest caz față de câine.

Avantajele companiei unui câine are efecte observabile. Se spune că prezența unui câine în viața noastră îmbunătățește tensiunea arterială crescută și nivelul colesterolului din sânge.

De asemenea, compania unui câine are efecte pozitive în ceea ce privește îmbunătățirea stresului, depresiei și a sentimentelor de singurătate. Acest lucru contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale.

Avantaje ale câinilor în viața omului

Numărul oamenilor care au decis să se bucure de compania unui câine a crescut. Iată care sunt beneficiile companiei unui câine.

Terapeutic: câinii pot fi incluși în tratamente precum terapia motivațională asistată sau kinetoterapia, cu scopul de a crea o legătură afectivă între persoană și câine.

Fiziologic: atunci când o persoană mângâie un câine, se spune că există mai mulți factori de risc care se modifică. Are loc o îmbunătățire a ritmului cardiac și o scădere a nivelului de anxietate. Acest lucru permite eliberarea endorfinelor doar prin atingerea animalului.

Psihologic: se spune că aceste animale contribuie la reducerea sentimentelor de singurătate și la creșterea sentimentelor de intimitate, pe lângă creșterea sentimentului de responsabilitate față de ele.

Psihosocial: câinii au o mare influență, astfel încât între aceștia și oameni se creează puternice legături bazate pe încredere, solidaritate și camaraderie.

Câinele este un prieten necondiționat

Beneficiile companiei câinilor sunt atât de evidente, încât dacă încă nu v-ați bucurat de ele, trebuie neaparat să vă luați un câine. În câteva zile viața vi se va schimba radical. Va deveni mult mai frumoasă, va căpăta alt sens. 

De îndată ce un câine va intra în viața voastră, vă veți simți mult mai bine. Câinele este un prieten credincios, fidel, capabil să vă ofere doar dragoste necondiționată. Iubiți-l, căci nu veți regreta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top