Alimentația corespunzătoare pentru o pisică bolnavă

Pentru fiecare tip de pisică există un tip de dietă, mai ales dacă este vorba de o pisică bolnavă cu cerințe speciale.

Nu toate pisicile ar trebui să mănânce același tip și cantitate de mâncare. În funcție de vârstă, greutate, starea reproductivă sau starea de sănătate, dieta este diferită. Trebuie să țineți cont de compoziția cea mai potrivită fiecărui caz, mai ales dacă trebuie să hrăniți o pisică bolnavă, caz în care alimentația oferită poate fi importantă în tratarea bolii.

Importanța alimentației corespunzătoare în cazul unei pisici bolnave

Anumite boli la pisici sau câini necesită controlul dietei pentru a avea o evoluție favorabilă. Prezența sau absența anumitor substanțe nutritive, o anumită compoziție sau aportul mai mare sau mai mic de calorii zilnice sunt uneori esențiale pentru menținerea unei stări de sănătate stabile.

Hrănirea unei pisici cu afecțiuni renale

Problemele cu rinichii sunt foarte frecvente la pisici și necesită un regim alimentar special pentru a reduce deteriorarea rinichilor. În acest caz, cantitatea de proteine, fosfor și sodiu prezente în compoziția alimentelor este redusă.

În plus, se adaugă acizi grași omega 3 pentru a îmbunătăți fluxul sanguin renal și vitaminele B. Carbohidrații sunt crescuți pentru a menține nivelurile de energie și a reduce metabolismul proteinelor pentru a nu forța rinichii.

Alimentația pentri pisică cu diabet

Dieta specifică pentru diabet este bogată în proteine ​​și fibre și săracă în grăsimi și carbohidrați. Acest tip de dietă își propune să prevină obezitatea și să reducă nivelul glicemiei. Uneori au un supliment de arginină care stimulează secreția de insulină.

Alimentația pentru o pisică cu probleme articulare

Pisicile mai în vârstă pot fi predispuse la probleme articulare. Pentru a reduce durerile articulare și a întârzia degenerarea, este recomandată o hrană bogată în acizi grași omega 3 și omega 6 care au proprietăți antiinflamatorii.

De obicei, au un conținut scăzut de grăsimi și energie și sunt suplimentate cu L-carnitină pentru a ajuta la menținerea greutății, deoarece supraponderalitatea pune presiune pe articulațiile afectate și, astfel, agravează starea. Cantitatea de proteine, calciu, fosfor și sodiu este, de asemenea, redusă, pentru ca alimentația să fie  ideală pentru animalele mai în vârstă.

Alimentația pentru o pisică cu pietre la rinichi

Prin controlul dietei la aceste pisici, este posibilă reducerea formării pietrelor la rinichi. Pentru a face acest lucru, cantitatea de minerale care formează cristale de struvit și oxalat de calciu este restricționată. Cantitatea de proteine ​​este, de asemenea, redusă, ca și în cazul bolilor renale. În plus, acest tip de hrană modifică pH-ul urinei pentru a împiedica precipitarea mineralelor:

  • Urina devine acidă la animalele predispuse la formarea cristalelor de struvit.
  • Pentru pisicile care formează cristale de oxalat, se recomandă o hrană care alcalinizează urina.

În acest tip de hrană se adăugă mai multă vitamina E și caroten ca antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și ajută la combaterea urolitiazei.

Alimentația pentru o pisică alergică

Pentru o pisică cu alergie sau intoleranță alimentară, există mâncare bogată în proteine ​​foarte digerabile, cum ar fi somonul, oul, rața…

În acest caz, crește și cantitatea de acizi grași și antioxidanți, deoarece ajută la menținerea sănătății părului și a pielii.

Alimentația unei pisici cu probleme digestive

Pentru pisicile care suferă de diaree sau vărsături ocazional sau periodic, se recomandă o dietă foarte digerabilă, cu o cantitate mare de fibre, pentru a recuperarea florei intestinale și săracă în grăsimi. De asemenea, se adaugă electroliți și vitamine pentru a compensa pierderile cauzate de vărsături și diaree.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top