Există tulburări de spectru autist la câini?

Conform studiilor, tulburările de spectru autist la câini prezintă similitudini cu boala la om, sugerând că acestea pot deveni un model de studiu pentru a înțelege acest grup de boli.

La om, tulburările de spectru autist se caracterizează prin deteriorarea capacității  de a stabili relații sociale normale. În plus, este afectată și capacitatea de a comunica cu ceilalți și apar modele de comportament repetitive.

Este important să înțelegem că acest tip de tulburare la om nu este o singură afecțiune, ci o familie numeroasă de afecțiuni. Prin urmare, abordarea problemei la câini poate fi cel puțin delicată. În acest articolul vă vom dezvălui tot ce trebuie să știți.

Există un precedent în diagnosticul tulburărilor de spectru autist la câini?

Este interesant de știut că încă din 1966, un articol științific a făcut referire la apariția simptomelor similare cu autismul la câini. Mai recent, au apărut mai multe rapoarte care sugerează o posibilă legătură între autism și comportamentul compulsiv la câini, în special urmărirea cozii la Bull Terrieri și îngrijirea obsesivă la Dobermanul Pinschers și Ciobănescul German.

La unele rase, pe lângă comportamentele compulsive, este raportat și comportamentul trans. Adică episoade cu durată variabilă în care câinele are o privire fixă ​​însoțită de imobilitate sau ritm compulsiv.

În timpul transei, câinele este conștient de ceea ce este în jurul său. Alte probleme de comportament care pot însoți aceste tulburări includ agresivitatea, fobiile și convulsiile.

Studii ca acestea indică faptul că tulburările de spectru autism par să apară și la câini. Cu toate acestea, societățile de medicină veterinară nu recunosc încă aceste condiții ca atare. În prezent, după excluderea altor afecțiuni care ar putea fi responsabile pentru semnele clinice observate, se vorbește despre un diagnostic provizoriu de autism.

La Bull terrier, sindromul de tip trans a fost recunoscut de mult timp de crescători și proprietari și este considerat de mulți ca fiind tipic rasei.

Cum să recunoașteți comportamentele asociate cu tulburările de spectru autist la câini?

Dacă v-ați întrebat vreodată dacă câinele dvs. este autist, este pentru că ați observat un comportament ciudat la animal. Rețineți că diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni sunt foarte dificile.Totuși, puteți fi atenți la aceste trei tipuri principale de simptome:

1. Interacțiune socială

Dificultăți în a interacțina cu alți câini și oameni. Câinele dvs. ar putea să vă ignore când îl strigați sau să se simtă incomod în preajma altor câini. De asemenea, este posibil să nu vrea să se joace, să mănânce și chiar să se plimbe. Este posibil să nu își poată exprima fericirea sau frica.

2. Comportamente atipice

Câinii afectați pot avea comportamente asociate cu tulburări obsesiv-compulsive. De asemenea, sunt frecvente și alte comportamente, precum privirea anumitor lucruri sau căderea în transă. De asemenea, pot avea tendința de a evita oamenii și obiectele, de a alerga sau de a sta nemișcați fără niciun motiv.

Câinii poate dezvolta temeri iraționale cu privire la unele lucruri. În general, nu le plac lucrurile noi, fie că sunt jucării, oameni sau alte animale.

3. Alterare senzorială

La fel ca și copiii cu autism, câinii cu diagnostic provizoriu de tulburări de spectru autist simt totul diferit. Astfel, ar putea asocia stimulii fizici și senzoriali cu emoții greșite. Această percepție îi face să reacționeze într-un mod nebunesc, de exemplu, răspunzând la frecare ca și cum ar fi fost răniți. Până acum, cauzele acestor reacții nu sunt cunoscute.

Câinii cu un diagnostic provizoriu de autism pot fi etichetați greșit ca leneși, deoarece nu vor să se joace sau să facă ceva distractiv.

Managementul tulburărilor de spectru autist la câini

În primul rând, dacă credeți că animalul dvs. de companie poate avea autism, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face este să determinați care sunt factorii declanșatori ai acestei afecțiuni. Adică, ceea ce determină producerea unui comportament atipic. Odată identificat, trebuie să evitați situațiile „declanșatoare”.

De exemplu, dacă câinele dvs. devine înfricoșător și agresiv când este abordat de străini în parcul pentru câini, nu mergeți în parcul pentru câini. Alte măsuri care pot fi luate includ următoarele:

  • Kinetoterapie – Masajul și kinetoterapia sunt excelente pentru combaterea anxietății la câini. O plimbare pe un drum liniștit este o opțiune bună. Este indicat să încercați câteva tehnici care se aplică câinilor cu nevoi speciale, de exemplu, bandaje care asigură o presiune liniștitoare.
  • Exerciții: dacă câinele va face exerciții, va fi mai puțin stresat și anxios (la fel ca oamenii). Așadar, puteți încerca să vă dresați câinele punându-l să tragă „greutăți mari”, precum un cărucior mic încărcat cu diverse produse sau să poarte în spate un rucsac pentru câini.

Nu există un tratament specific pentru fiecare câine, deoarece fiecare câine este diferit. În general, este indicat să se evite situațiile care declanșează un comportament atipic.

Importanța dietei

La pacienții umani, se constată frecvent că autismul prezintă anomalii gastro-intestinale. În prezent, aceste modificări sunt asociate cu dezechilibre în compoziția microbiomului intestinal. Trebuie remarcat faptul că o mare parte din aceste informații sunt noi și se înmulțesc în fiecare zi.

Astfel, este important să știți că microbiota intestinală are o contribuție importantă asupra metabolismului și menținerii sănătății. Aceasta produce substanțe care controlează activitățile sistemului nervos central (SNC) prin căile neuronale, endocrine și imune.

Exemple ale acestor substanțe produse de microbii intestinali sunt serotonina, dopamina, chinurenina și acidul gamma-aminobutiric, printre altele.

Din acest motiv, a apărut ipoteza rolului activ al microbiotei intestinale în fiziopatologia tulburărilor de spectru autist. Consultați medicul veterinar cu privire la posibilele modificări ale dietei sale care restabilesc microbiomul intestinului canin.

În 2012, un studiu pe câini a stabilit că administrarea de suplimente alimentare, în special vitamina B6, ar putea ajuta în tratarea comportamentului de urmărire a cozii.

Viitorul cercetării autismului canin

În prezent, există un interes din ce în ce mai mare privind tulburările de spectru autist la câini. Diferite instituții academice lucrează împreună la studii care compară acest tip de tulburare la copii și câini.

Folosind tehnologia de ultimă oră, oamenii de știință analizează genomii canini în speranța de a identifica acele gene care ar putea fi responsabile pentru comportamente atipice. Succesul acestor tipuri de studii ar putea însemna îmbunătățiri în diagnosticul și tratamentul autismului atât la oameni, cât și la câini.

Până acum, aceste tipuri de studii au stabilit deja că Bull Terrierii cu aceste afecțiuni și copiii cu autism au niveluri ridicate de neurotensină și hormoni care eliberează corticotropina. Aceste rezultate întăresc interesul pentru cunoașterea și studierea acestor tulburări la ambele specii.

În prezent, înțelegerea comportamentului canin tipic și atipic este încă limitată. În plus, există o serie de afecțiuni canine dificil de diagnosticat (de exemplu, tulburări de anxietate și durere) care pot provoca semne clinice similare cu cele asociate cu autismul. Este necesar să consultați un medic veterinar de încredere înainte de orice suspiciune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top