4 tipuri de infecții care se pot răspândi de la pisici la oameni

Pisicile ne pot oferi dragoste și ne pot ține companie, dar ne pot transmite și o serie de infecții periculoase.

Unele infecții la pisici sunt rezultatul mușcăturilor și zgârieturilor, altele se transmit chiar și fără ca pisica să muște sau să zgârâie. De fapt, există mai multe boli pe care pisicile ni le pot transmite. Cunoașterea infecțiilor care se pot răspândi de la pisici la oameni este esențială pentru a le preveni și a acționa în caz de contractare.

Infecțiile care se transmit de la animale la persoanele care au un contact strâns cu acestea sau cu fecalele lor poartă numele de zoonoze. În realitate, există puține boli pe care le suferă animalele și care pot fi răspândite la oameni, dar faptul că sunt puține nu înseamnă că nu pot fi importante.

Sida felină, jigodia, gripa, răceala și infecția cu viermi nu pot fi transmise de la animalele de companie la oameni. Cu toate acestea, altele, precum toxoplasmoza, rabia, salmonella, pecingine etc., pot afecta oamenii.

Infecții care se pot răspândi de la pisici la oameni

Majoritatea infecțiilor care se răspândesc de la pisici la oameni apar în urma mușcăturilor, zgârieturilor sau prin contactul direct cu animalul sau fecalele acestuia. Mușcăturile și zgârieturile pisicii pot transmite germeni de la gura pisicii la piele și acest lucru poate provoca o infecție, care poate fi gravă.

În general, curățarea imediată a zonei vătămate cu apă și săpun va reduce riscul de infecție, dar dacă apar umflături și inflamații, cel mai bine este să consultați un medic.

Patru dintre principalele tipuri de boli pe care oamenii le pot lua de la pisici sunt rabia, salmonella, pecinginea și toxoplasmoza.

Rabia

Această infecție virală fatală afectează creierul și măduva spinării, provocând iritații și inflamații. Pisicile afectate de rabie au fost la rândul lor infectate de un animal, de obicei unul sălbatic, purtător al virusului în salivă. Acest virus se răspândește în principal prin mușcături.

Această boală, deși se întâlnește mai des la câini decât la pisici, se poate răspândi atunci când pisicile furioase mușcă oamenii. Odată ce apar simptomele, rabia este întotdeauna fatală atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Simptomele rabiei pot apărea după 20 sau  60 de zile de la incident. Simptomele variază de la persoană la persoană, dar una din cinci dezvoltă paralizie care se accentuază treptat. Apar simptome asemănătoare cu gripa, apar durerile în gât, cefaleea, febra, greața și vărsăturile. Depresia, neliniștea și insomnia marchează adesea începutul simptomelor rabiei.

Salmonella

Bacteriile Salmonella se găsesc în intestinele și fecalele oamenilor și animalelor, precum și în multe produse alimentare, în special carnea crudă. Bacteriile Salmonella pot provoca intoxicații alimentare, care la rândul lor duc la diaree și vărsături.

Oamenii se pot infecta cu salmonella prin contactul direct cu animalele de companie sau cu fecalele lor. Spălarea corectă a mâinilor este esențială în urma contactului cu animalele de companie, după curățarea cuștilor sau intrarea în contact cu fecalele acestora. Simptomele infectării cu salmonella sunt dureri de cap, febră, diaree și crampe abdominale.

Pecinginea

Pecinginea este o boală a pielii cauzată de o ciupercă. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de dermatofitoză. Provoacă leziuni circulare sub piele. Aceasta este o infecție în stratul mort al pielii, părului și unghiilor. Poate fi transmisă cu ușurință de la animale de companie la oameni prin atingere.

Cel mai frecvent semn al pecinginii este o erupție dureroasă însoțită de mâncărime. Uneori, erupția poate deveni solzoasă și se pot forma bășici. Această infecție poate afecta de obicei picioarele, zona inghinală, scalpul și unghiile. Există, de asemenea, o formă de pecingine numită pecingine corporală care se poate dezvolta oriunde pe piele.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infecție cauzată de un parazit unicelular, toxoplasma gondii, care se poate reproduce doar în celulele care acoperă intestinele pisicilor. În timp ce majoritatea animalelor de companie pot fi purtătoare ale acestei boli, doar pisicile răspândesc ouăle care cauzează această infecție. Pisicile se molipsesc prin consumul de rozătoare sau insecte sau prin contactul cu alte feline infectate sau cu fecalele acestora.

Toxoplasmoza se transmite oamenilor atunci când nu se spală pe mâini după ce au intrat în contact cu fecalele de pisică. Poate fi răspândită și prin consumul de fructe și legume nespălate, cultivate în solul contaminat cu fecale de pisică. Consumul de carne crudă sau puțin gătită expune, de asemenea, oamenii la forma inactivă a parazitului.

Dacă o persoană s-a molipsit de toxoplasmoză după naștere, aproape niciodată nu există simptome. La sugari, simptomele ușoare pot apărea la scurt timp după naștere, dar aproape întotdeauna ani mai târziu. Simptomele variază foarte mult, în funcție de tipul de toxoplasmoză cu care a fost infectată o persoană.

Simptomele posibile includ febră, senzație generală de rău și ganglioni limfatici umflați. Dacă sistemul imunitar al unei persoane a fost compromis în vreun fel, toxoplasmoza poate duce la infecții cerebrale care pun viața în pericol.

Sănătate multă vouă și pisicilor voastre!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top