Diferențe existente între Pechinez și Shih Tzu

Pechinezii și Shih Tzu sunt două rase de câini orientale, deși au origini puțin diferite. Ambele rase sunt mici, se adaptează bine vieții de familie și sunt pur și simplu adorabile.

Cu toate acestea, sunt diferite și, dacă te vrei sa adopți un câine cu aceste caracteristici, este important să știi care sunt diferențele dintre ambele rase, chiar dacă sunt puține.

Diferențele fizice dintre Pechinezi și Shih Tzu

Pechinezii și câinii Shih Tzu diferă în primul rând prin mărime și greutate. Potrivit Federației Chinologice Internaționale, înălțimea unui Shi Tzu este de 27 cm, ceea ce indică faptul că este puțin mai mare decât Pechinezul. Acesta din urmă poate măsura de la 15 la 23 de centimetri.

Pe de altă parte, greutatea ideală a unui Shih Tzu este între 4,5 și 7,5 kilograme, în timp ce la Pechinezi variază în funcție de sexul lor. Masculii pot avea o greutate de 5 kilograme, iar femelele de 5,4 kilograme.

Pe lângă cele menționate mai sus, una dintre cele mai evidente diferențe o constituie blana lor. În cazul pechinezului, părul este de lungime medie, drept și bogat. Pe de altă parte, Shih Tzu are o blană la fel de bogată, dar este mult mai netedă, mai lungă și mai groasă.

Temperament: Pechinezi vs Shih Tzu

Pechinezul este un excelent câine de pază. Este loial, foarte atent și foarte curajos. Datorită faptului că este mereu binedispus se poate adapta cu mare ușurință la viața dintr-un apartament. Pe de altă parte, Shih Tzu este un câine docil, prietenos și foarte loial stăpânilor săi. Are personalitate puternică, dar poate fi dresat cu ușurință.

Îngrijire: Pechinezi vs Shi Tzu

Pechinezii trebuie pieptănați și periați zilnic pentru ca blana lor să arate frumos și să nu se încâlcească. În perioada în care femelele intră în călduri, năpârlesc. Din acest motiv, este indicat ca acestea să fie spălate în mod regulat cu șampon uscat. De asemenea, este bine ca Pechinezilor să li se curețe zilnic fața, ochii și picioarele. Îngrijirea corespunzătoare îi ajută să se bucure de o blană frumoasă.

Pe de altă parte, și câinii Shih Tzu necesită îngrijire și periaj zilnic. Pentru a le scoate și mai mult în evidență frumusețea, este indicat să li se prindă părul cu elastice de diferite culori. Cel mai potrivit șampon pentru un Shih Tzu este cel uscat, iar baie trebuie să i se facă o dată pe lună.

Pentru a evita infecțiile în urechi, acestea trebuie verificate în mod regulat. Și, având în vedere că este o rasă cu păr lung, este bine ca nodurile care se formează la picioare să fie tăiate constant.

Cerințe alimentare și exerciții fizice

Ambele rase au nevoie de o dietă echilibrată și de exerciții fizice zilnice adaptate nevoilor lor individuale. Cert este ca ambele rase au tendința de a deveni supraponderale, de aceea trebuie evitată cu orice preț oferirea de hrană în exces, deoarece acest lucru le-ar putea afecta sănătatea.

Este important de subliniat faptul că, dacă un câine se adaptează perfect traiului într-un apartament nu înseamnă că nu trebuie scos la plimbare. Shih Tzu trebuie plimbat de cel puțin două ori pe zi. Pe de altă parte, Pechinezii trebuie plimbați mai des pentru a fi mereu activi și pentru a-i stimula mental.

Sănătate: Pechinezi vs Shi Tzu

Atât pechinezii, cât și câinii Shih Tzu sunt brahicefalici, adică au o afecțiune care provoacă scurtarea longitudinală a diametrului craniului. Cu alte cuvinte, au un bot scurt și plat care poate provoca dificultăți de respirație și alte afecțiuni digestive.

În ciuda faptului că au „fața plată”, speranța de viață a aceastor rase diferă. Un Pechinez poate trăi între 12 și 14 ani, iar un Shih Tzu între 10 și 18 ani. Totuși, acest lucru va depinde și de stilul de viață pe care îl duce fiecare, și de calitatea hranei oferite.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top