Diferențe existente între alimentația pisicilor și câinilor

Câinii și pisicile sunt animale de companie diferite nu numai în ceea ce privește aspectul și comportamentul lor.

Aceste animale diferită și în ceea ce privește cerințele nutriționale. Adică organismul lor nu este pregătit să digere și să asimileze același tip de hrană.

Iată care sunt principalele diferențe între alimentația pisicilor și câinilor:

  • Câinii s-au adaptat la o dietă omnivoră, pisicile sunt strict carnivore

Prima și cea mai fundamentală diferență în alimentația pisicilor și câinilor este faptul că organismul câinilor se poate adapta la o dietă omnivoră, în timp ce pisicile sunt în principiu carnivore.

Cu alte cuvinte, câinii pot mânca și se pot bucura de o varietate mai mare de alimente decât pisicile. Alimentația pisicilor ar trebui să se bazeze pe consumul de proteine ​​și grăsimi de origine animală.

La rândul lor, câinii pot consuma și alte alimente ( într-un mod moderat). Este vorba de cele bogate glucide, grăsimi bune de origine vegetală, fructe și legume.

De asemenea, și pisicile pot consuma anumite fructe și legume. Cu ajutorul lor își pot întări sistemul imunitar. Cu toate acestea, acest lucru nu schimbă faptul că produsele de origine animale ar trebui să facă parte din alimentația unei pisici.

  • Pisicile sunt de obicei mult mai selective decât câinii în privința hranei lor

Persoanele care au pisici se plâng adesea că acestea sunt foarte pretențioase în privința hranei. Nu se poate nega faptul că pisicile tind să fie mult mai selective în ceea ce privește hrana lor spre deosebire de câini.

Pisicile au tendința de a respecta strict rutina zilnică. Este o  formă de auto-protecție. Acestea evită expunerea la contexte periculoase sau nefavorabile. Prin urmare, acestea acceptă greu schimbările zilnice, inclusiv cele legate de hrană.

Cu toate acestea, putem sensibiliza papilele gustative ale pisicii prin oferirea de hrană cu diferite texturi și arome  în timpul copilăriei lor. În primele șase sau șapte luni de viață, pisicile creează legături cu oamenii și cu alte pisici. De asemenea, creează o strânsă legătură și cu hrana lor.

  •  Câinii practic înghit mâncarea, pisicile rup mâncarea

Dacă ai deja un câine în casă, cu siguranță știi că acesta mestecă foarte puțin mâncarea. Practic o înghite.

Deși este o caracteristică comună tuturor câinilor, unele rase tind să fie deosebit de lacome. Dintre câinii lacomi face parte Labradorul, Golden Retrieverul, Newfoundland-ul sau Beagle-ul.

Pe de altă parte, pisicile cu o alimentație echilibrată și o rutină sănătoasă sunt rareori lacome. Ele au tendința de a rupe mâncarea și de a mânca porții mici din ea pe tot parcursul zilei. Consumă suficient cât să-și satisfacă foamea de fiecare dată.

Din acest motiv, alimentația excesivă și problemele digestive asociate consumului excesiv de alimente sunt mult mai frecvente la câini decât la pisici. La fel și episoadele de otrăvire și accidente domestice din cauza consumului de substanțe chimice, medicamente, gunoi etc.

  • Posturile prelungite sunt adesea mai periculoase pentru pisici decât pentru câini

Postul prelungit ( lipsa hranei pe parcursul mai multor ore sau zile) este foarte periculos pentru câini și pisici. Cu toate acestea, pisicile au o mare predispoziție de a dezvolta lipidoză hepatică în aceste contexte.

Organismul pisicilor are nevoie de proteinele ingerate prin alimente, printre altele pentru a metaboliza grăsimile din ficat. Prin urmare, dacă animalul nu mănâncă mai multe zile, riscul unei concentrații anormale de lipide în acest organ crește.

Metabolizarea grăsimilor din ficat are loc diferit în organismul câinilor și nu depinde exclusiv de consumul de proteine ​​externe. Din acest motiv, cazurile de lipidoză hepatică la câini sunt mai rare decât la pisici.

  •  Câinii se hidratează în mod natural mult mai puțin decât pisicile

Consumul voluntar de lichide marchează, de asemenea, una dintre cele mai importante diferențe în alimentația pisicilor și câinilor. Câinii tind să se hidrateze în mod natural mult mai puțin decât pisicile. Practic pentru că consumă zilnic un volum mare de apă.

La pisici, problemele de sănătate sunt foarte frecvente, în special la rinichi, derivate din deshidratare sau hidratare redusă. Prin urmare, ideal este ca alimentația pisicilor să conțină o cantitate importantă de alimente umede.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top