De ce pisica își urmărește coada

Când devine îngrijorător faptul că o pisică își urmărește coada? La prima vedere pare un lucru amuzant, dar trebuie să te asiguri că nu este nimic în neregulă în spatele acesteia.

Felinele sunt o sursă inepuizabilă de momente amuzante. Cu toate acestea, dacă o pisică își urmărește coada, s-ar putea să nu fie un lucru distractiv pentru ea. Este necesar să se țină cont de anumite baze pentru a confirma că pur și simplu se joacă și nu este un semn al unei tulburări.

Motivele acestui curios mecanism comportamental se schimbă de-a lungul diferitelor etape ale vieții psicilor. În cele ce urmează, îți vom spune de ce își urmărește pisica coada și îți vom dezvălui câteva modalități de a corecta acest comportament.

Urmărirea cozii în perioada de creștere

În copilărie, ca și alte animale, pisicile învață să trăiască în această lume și pentru asta trebuie să o exploreze. Datorită acestui fapt, ele învață ce lucruri sunt dăunătoare sau periculoase și care sunt distractive, deși pe parcurs se pot observa comportamente oarecum diverse.

Când pisoiul își urmărește coada, de obicei își dezvoltă instinctele de vânător prin joc. De fapt, acest comportament este foarte frecvent în această etapă a vieții.

Aceasta este și o modalitate de a elibera energie și cu siguranță o vei observa în acele momente în care pisica începe să sară și să se joace pe neașteptate. Dacă este și un animal care nu iese afară, va avea nevoie de mai multe momente de joacă pentru a se distra, astfel încât își va urmări coada mai mult decât în ​​mod normal.

Ce se întâmplă dacă pisica care-și urmărește coada este adultă?

În etapa adultă, lucrurile se schimbă: pisica a învățat deja să vâneze, să se joace și să respecte limitele. De aceea, faptul că pisica își urmărește coada este o problemă mai îngrijorătoare când este mai în vârstă.

La această vârstă, pisica este suficient de matură pentru a ști că nu este o jucărie coada ei. Prin urmare, dacă manifestă acest comportament în mod repetat, este posibil să fie vorba de un stereotip sau un comportament compulsiv. Unele dintre cauzele acestui semn patologic la pisicile adulte sunt următoarele:

  • Lipsa de stimulare: dacă pisicii nu i se îmbogățește mediul zi de zi, plictiseala o poate determina să dezvolte stereotipuri;
  • Deficitul de socializare: fie cu alte pisici, fie cu oameni, dacă acest aspect este neglijat, pot apărea comportamente compulsive;
  • Stresul și / sau anxietatea: pisicile sunt foarte sensibile la stres. Pentru anumite persoane, o mică schimbare în rutina lor poate provoca un disconfort mare;
  • Episoade traumatice: o experiență proastă, cum ar fi abuzul sau neglijarea, poate afecta sănătatea mintală a unei pisici în multe feluri.

Dacă știi un caz sau crezi că pisica ta poate suferi de el, este important să te străduiești să corectezi problema  înainte de a se agrava. Pentru a face acest lucru, este important să ții cont de câteva sfaturi.

Cum să eviți sau să corectezi stereotipul

Odată ce originea acestui comportament a fost diagnosticată corect, primul pas este să îmbogățești viața de zi cu zi a pisicii tale. Iată câteva dintre numeroasele modalități de a face acest lucru:

– Socializează zilnic cu ea: Dacă locuiești cu o pisică este păcat să nu te bucuri de compania ei. Te poți juca cu ea sau o poți urmări distrându-se. Te vei simți bine în compania acesteia;

– Localizează și elimină toate sursele de stres: Uneori poate fi puțin dificil să-ți dai seama ce deranjează animalul, dar este important să suprimi acești factori de stres, deoarece altfel nu vei putea rezolva această problemă;

 – Exclude afecțiunile fizice: O afecțiune precum parazitoza externă poate fi o cauză a pisicii care își urmărește coada. Într-un astfel de caz, ca și în cazul durerii, pisica își va mușca și coada.

Ca și în cazul tuturor problemelor de comportament, ultima recomandare este întotdeauna ca, atunci când ai dubii, să ceri părerea unui expert. Stereotipurile pot fi corectate, dar dacă li se permite să avanseze, pot avea consecințe cumplite la toate nivelurile – în acest caz, pisica își poate mutila coada sau provoca răni grave.

Soluția pentru a preveni apariția problemelor de comportament este aceea de a avea o relație bună cu animalul și de a-l ajuta zilnic să aibă parte de momente frumoase și provocări intelectuale. Relația strânsă dintre tine și pisica ta îți poate aduce doar momente de fericire, așa că nu înceta să te apropii cât mai mult de ea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top