De ce fel de vaccinuri au nevoie pisicile?

Pisicile trebuie vaccinate pentru a face față  posibilelor boli și patologii prezente în mediu.

Fie că tocmai ați adoptat un pui de pisică, una adultă sau aveți deja o pisică, este important să cunoașteți vaccinurile de care pisicile au nevoie.Vaccinarea pisicilor cu un anumit tip de vaccin va depinde de situație, vârsta animalului și stilul său de viață.

Desigur, există vaccinuri obligatorii care ar trebui făcute tuturor pisicilor ce trăiesc în casă. Pe de altă parte, există vaccinuri care nu sunt esențiale, dar sunt întotdeauna recomandate. Iată ce vaccinuri ar trebui să îi faceți pisicii.

Ce spune ghidul WSAVA?

Acronimul WSAVA reprezintă Asociația Veterinară Mondială a Animalelor Mici, Această organizație elaborează ghiduri globale de vaccinare pentru câini și pisici.

O astfel de organizație ia în considerare și diferențele internaționale în ceea ce privește factorii economici și sociali care pot influența întreținerea animalelor de companie mici.

Una dintre principalele afirmații ale WSAVA este că, dacă vaccinarea animalelor de companie a avut succes, aceasta este datorită a ceea ce este cunoscut sub numele de imunitate colectivă. Astfel, vaccinarea individuală este importantă, nu numai pentru a proteja individul, ci și pentru a reduce numărul de animale sensibile dintr-o populație.

În acest fel, imunitatea efectivului nu va depinde de numărul de animale vaccinate în fiecare an, ci de procentul de animale de companie vaccinate în cadrul unei populații. Datorită acesteia, numărul animalelor de companie care dezvoltă o boală infecțioasă în țările care utilizează vaccinuri este minim.

Tipuri de vaccinuri

Înainte de a aborda în mod specific vaccinurile de care au nevoie pisicile, trebuie știut că există două tipuri diferite de vaccinuri destinate acestor animale de companie. Pe de o parte, există vaccinuri de natură infecțioasă și, pe de altă parte, neinfecțioase.

Vaccinurile de tip infecțios utilizate la feline conțin organisme vii care sunt atenuate în așa fel încât virulența este redusă, adică sunt virusuri vii modificate. Deși nu pot infecta, sunt capabile să inducă imunitate fără a provoca nicio patologie.

Pe de altă parte, vaccinurile neinfecțioase poartă un virus total inactivat, deoarece uneori doar părțile virusului induc imunitatea sau ADN-ul acestuia. Aceste vaccinuri nu pot infecta sau provoca boli.

În plus, acestea din urmă necesită un adjuvant pentru a fi mai puternice și este nevoie, de obicei, doze multiple, deoarece un singur vaccin nu creează o imunitate suficientă, chiar și la pisicile adulte.

Vaccinurile de care au nevoie pisicile

Principalele vaccinuri de care au nevoie pisicile sunt cele care le protejează împotriva panleucopeniei feline (FPV), herpesvirusului felin 1 (FHV-1) și calicivirusului felin (FCV). Deși nu sunt obligatorii în majoritatea țărilor, acestea sunt cele mai necesare pentru feline.

În ceea ce privește vaccinurile împotriva herpesvirusului și calicivirusului la pisici – ambele boli respiratorii, este important să știți că acestea nu produc o imunitate eficientă 100%. Chiar și o pisică adultă vaccinată s-ar putea molipsi cu una dintre diversele tulpini ale virusului.

Un alt vaccin de bază la pisici este cel contra rabiei, în special în anumite țări în care boala este endemică. În aceste țări, se recomandă ca felinele să fie vaccinate sistematic și în mod frecvent. În acest fel, pisicile, oamenii și alte animale sunt protejate.

În ceea ce privește același vaccin, multe țări în care nu există cazuri de boală continuă să considere obligatorie vaccinarea împotriva rabiei.

Vaccinarea împotriva virusului leucemiei feline

Un alt vaccin de care pisicile au nevoie este cel care le protejează împotriva virusului leucemiei feline (FeLV). Cu toate acestea, folosirea sa reprezintă încă o dezbatere între experți. În principiu, este considerat un vaccin neesențial și trebuie administrat numai acelor pisici care sunt expuse riscului de îmbolnăvire, cum ar fi felinele care stau mult în aer liber.

De asemenea, vaccinul trebuie făcut numai pisicilor care nu au fost diagnosticate cu această boală. Acest lucru se datorează faptului că vaccinul poate avea, în cazuri rare, efecte secundare aupra sistemului imunitar al pisicii.

Vaccinarea la pisicile tinere

În general, puii de pisică sunt protejați împotriva multor boli datorită anticorpilor materni pe care îi iau prin lapte. Cu toate acestea, doar în urma unor teste serologice, se poate afla dacă felina este susceptibilă de o infecție.

Potrivit studiilor, după opt și doisprezece săptămâni, această imunitate maternă dobândită va dispărea și este timpul să începeți vaccinarea. Prin urmare, vaccinurile vor începe la șase sau opt săptămâni și se vor încheia la 16 săptămâni. Vaccinurile de care au nevoie puii de pisică sunt:

  • Virusul parvovirusului felin;
  • Herpesvirus 1;
  • Calicivirus felin;
  • Virusul leucemiei feline;

Re-vaccinare necesară pisicilor adulte

Pisicile sunt revaccinate în mod regulat împotriva tuturor bolilor în fiecare an. Cu toate acestea – conform WSAVA – acest lucru nu este necesar. Dacă o pisică răspunde bine la vaccinul contra panleucopeniei, aceasta dezvoltă o imunitate puternică care durează mulți ani.

Pe de altă parte, în cazul vaccinărilor împotriva herpesvirusului și calicivirusului – oferind doar imunitate parțială – este mai bine să optați pentru revaccinare anuală. Cu toate acestea, dacă felina trăiește într-o situație cu risc scăzut – o pisică care nu locuiește împreună cu alte pisici și nu iese afară – revaccinarea poate fi efectuată la fiecare trei ani.

Pentru pisicile adulte adoptate, cu antecedente de vaccinare necunoscute, este mai bine să efectuați o vaccinare primară completă, cu repetările corespunzătoare. În ceea ce privește vaccinul contra panleucopenie, în orice caz este suficientă o doză.

Pentru mai multe informații privind vaccinurile de care are nevoie pisica dvs., cel mai bine este să discutați cu un medic veterinar. Acesta este cel care va decide cel mai bine ce linii directoare de vaccinare trebuie să urmați în cazul animalul dvs. de companie. Multă sănătate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top