De ce ar trebui ținută sub control greutatea animalului de companie?

Atunci când unui animal i se oferă o dietă sănătoasă și face mișcare frecvent, se reduc șansele de a avea probleme cu greutatea.

Una dintre responsabilitățile voastre ca stăpâni al animalelor de companie este să controlați greutatea animalului vostru de companie. Cu toate acestea, această sarcină nu este atât de simplă pe cât ar putea părea la început.

Știți care sunt motivele pentru care animalul vostru poate lua în greutate? Cunoașteți factorii de risc legați de obezitate? În continuare, vă oferim răspunsurile la aceste întrebări și multe altele.

Boli nutriționale

De-a lungul vieții unui animal de companie, dieta sa va varia pentru a se adapta diferitelor sale etape. Dacă animalele nu au o dietă optimă, pot dezvolta două boli nutriționale, printre multe altele.

Cele două patologii legate de alimente sunt obezitatea și supraponderabilitatea. În prezent, acestea sunt destul de frecvente la pisici și câini și sunt adesea asociate cu alte tulburări.

De obicei, obezitatea și supraponderalitatea sunt considerate sinonime. Nu este cazul, deoarece acestea sunt două boli diferite, cu repercusiuni diferite asupra sănătății. Să vedem diferențele lor.

Obezitate sau supraponderalitate?

La animalele obeze țesutul adipos se formează în exces, ceea ce le afectează mobilitatea și morbiditatea. La rândul său, acest lucru duce la alte probleme de sănătate.

Putem defini obezitatea ca o cantitate nesănătoasă de grăsime corporală care afectează negativ sănătatea animalului și supraponderalitatea ca exces de greutate înainte de obezitate.

Studiile estimează că atunci când un animal depășește 15% din greutatea optimă asociată cu rasa sa, acesta este supraponderal. Cu toate acestea, când procentul este între 15 și 35%, se vorbește deja de obezitate.

Când animalul atinge procentul de 15% sau depășește acest nivel – începe să aibă alte probleme de sănătate din cauza surplusului de greutate. Prin urmare, este esențial să controlați greutatea animalului vostru și să preveniți apariția altor boli.

Deoarece acest procent poate fi puțin confuz, iată clasificarea acestei tulburări într-un mod mai schematic:

1-9% peste greutatea optimă: animalul de companie a depășit greutatea sa optimă, dar fără consecințe grave.

Cu 10-19% peste greutatea optimă: în această situație animalul de companie este supraponderal.

Mai mare de 20% în raport cu greutatea optimă: se poate spune că animalul de companie suferă de obezitate.

Factori de risc

Factorii de risc sunt legați de modificările legate de greutatea animalelor. Este necesar să le luați în considerare atunci când țineți sub control greutatea animalelor de companie:

  • obezitatea este mai răspândită la femele decât la masculi;
  • Animalele care au fost sterilizate tind să dezvolte obezitate și dacă greutatea nu este ținută sub controlat, devin supraponderale;
  • Vârstă. Vârsta este un factor cu mare influență, deoarece animalul cu cât este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul dezvoltării unei mase corporale excesive;
  • Rasă. Anumite rase de câini și pisici pot fi mai predispuse la obezitate.

Sfaturi privind controlul greutății animalului de companie

Prin urmare, pentru a controla greutatea animalului vostru de companie, este indicat să urmați o serie de sfaturi care facilitează procesul.

Oferiți-i o dietă echilibrată

Dacă dieta animalului nu este echilibrată, animalul este expus unui dezechilibru energetic. Acest lucru, la rândul său, ajunge să conducă la dezvoltarea supraponderalității și a obezității.

Prin urmare, pentru a evita problemele legate de greutatea sa, animalul de companie trebuie să aibă parte de o dietă echilibrată. Dacă aveți îndoieli cu privire la acest subiect, consultarea cu medicul veterinar este esențială.

Cu toate acestea, este indicat ca hrana să conțină cantitatea corespunzătoare de nutrienți. În acest fel, animalul va avea suficientă energie pentru a-și desfășura activitățile fără a obosi.

Sterilizare

De asemenea, este important să se facă diferența între modul de hrăni a animalelor sterilizate și nesterilizate. Acest lucru se datorează faptului că, după sterilizare, cerințele nutriționale ale animalului de companie sunt de obicei mai mici.

Mai exact, se estimează că riscul de îngrășare la pisici se înmulțește cu trei atunci când sunt sterilizate. Pe de altă parte, după sterilizare, la câini acest risc se dublează doar.

În ciuda tuturor acestor date, nu este ușor să se determine relația dintre obezitate și sterilizare. După cum am văzut deja, există și alți factori de risc care sunt legați de creșterea în greutate la animale.

Pentru a ține situația sub control puteti opta pentru o hrană creată special pentru animale sterilizate de tip light

Rutina de exerciții

În funcție de tipul de animal de companie pe care îl aveți, este necesar să adaptați o rutină de exerciții. De exemplu, unei pisici nu i se poate cere să efectueze același exercițiu ca unui câine.

La fel, în cadrul fiecărei specii și rase animalul va avea propriile caracteristici și nevoi. Prin urmare, exercițiul trebuie individualizat și adaptat la animalul de companie în cauză.

S-a observat că, pe măsură ce îmbătrânesc, animalele tind să devină mai leneșe și să se miște mai puțin. Acest lucru se întâmplă la toate ființele vii, deci este recomandat să găsiți un joc care să motiveze animalul să se miște în timpul etapei sale geriatrice.

După cum s-a văzut deja, există diferiți factori care influențează atunci când vine vorba de controlul greutății animalului de companie. Prin urmare, este bine să le cunoașteți și să le combateți înainte ca animalul să sufere de tulburări precum obezitatea.

Dacă aveți dubii referitoare la dacă animalul poate fi supraponderal sau obez, este indicat să consultați un medic veterinar. În acest fel, îi veți putea controla atât greutatea, cât și starea generală de sănătate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top