Informații utile despre prima perioada din viața unui câine

Primele zile din viața unui câine reprezintă perioada în care cățelul învață cum să fie câine și cunoaște mediul  înconjurător.

În această perioadă cățelul este cel mai receptiv la stimulii care îl înconjoară. Acest interval de timp este esențial pentru modelarea comportamentului animalului.

Această perioadă variază de la naștere până la douăsprezece săptămâni din viața cățelului. În plus, cea mai sensibilă etapă este între a doua și a șaptea săptămână. Dacă doriți să aflați mai multe despre acest interval și cum afectează educația câinelui, vă invităm să citiți cu atenție acest articol.

Prima perioadă din viața unui câine

Încă de la naștere, puii au parte de stimulare de la mama lor și de la restul puilor. Perioada și timpul de alăptare alături de mamă și frații lor sunt foarte importante și influențează caracterul câinelui în viața sa adultă.

În aceste prime zile, mama va fi responsabilă de îngrijirea cățelușului. Va fi o sarcină cu normă întreagă. Totuși, este de asemenea bine ca nou-născutul să aibă un anumit contact cu oamenii – chiar și pentru perioade scurte de timp. În acest fel, prezența umană în etapele ulterioare nu i va părea ciudată.

În această perioadă, cățelul învață ce înseamnă viața de câine și să-și recunoască propria specie.

La șase sau opt săptămâni  începe procesul de adopție, moment în care cățelul este separat de mama și frații săi pentru a ajunge la noua casă. De aici începe perioada de socializare: cea mai sensibilă etapă din viața câinelui.

Socializarea

Etapa de socializare coincide cu vârsta naturală în care mama înțelege puii și îi învață oarecum cum să fie independenți. În orice caz, separarea și schimbarea mediului (adopția) accelerează procesul de socializare la câinii tineri.

Câinele din această etapă trebuie să cunoască toți stimulii posibili care vor apărea în viața sa. Unii dintre ei sunt următorii:

  • Diferitele tipuri de persoane: copii, adulți, vârstnici, bărbați sau femei;
  • Alte specii: mai ales dacă aveți de gând să locuiți cu mai multe animale de companie, cum ar fi pisici sau păsări;
  • Sunetele, mirosurile și luminile de afară;
  • Biciclete, mașini sau autobuze: vehicule în mișcare care pot reprezenta un pericol pentru câine în timpul plimbărilor.

În plus, această etapă este ideală pentru a-l învăța pe câine comenzile de bază pe care le va folosi în continuare pentru tot restul vieții sale: vino, stai, culcat sau stop, printre multe alte comenzi de importanță esențială.

După socializarea cu alți câini, apare o perioadă de detașare în care câinele își va testa propria independență. Ne confruntăm cu o fază naturală care nu trebuie întreruptă, deoarece este bine ca animalul să reușească să facă față doar anumitor situații.

Importanța primei perioade în relația cu alți câini

Multe dintre problemele de comportament ale diferiților câini sunt legate de acea primă perioadă din viața lor. După cum am spus, în primele săptămâni de viață animalul „învață să fie câine”, dar nu înseamnă că știe să se raporteze la el în stadiul său adult.

Timpul petrecut cu mama și frații săi influențează modul în care socializează cu alți câini, dar în timpul etapei de socializare, este important ca animalul să intre în contact cu alți câini și să învețe limbajul canin.

O experiență pozitivă în primele săptămâni de viață pot oferi câinelui echilibru

În prima etapă de viață, atât experiențele pozitive, cât și cele negative pot avea o influență uriașă. De exemplu, o experiență proastă poate provoca respingere sau teamă data viitoare când animalul se confruntă cu aceeași experiență.

Aceste temeri pot deveni fobii foarte greu de rezolvat în viitor, deci este esențial să acordați o atenție specială educației și să folosiți întotdeauna stimuli pozitivi atunci când doriți să normalizați o situație, cum ar fi mersul la veterinar, periajul, scăldatul și multe altele activități de rutină.

O îngrijire corespunzătoare a cățelușului în timpul primelor săptămâni de viață presupune – destul de probabil – transformarea acestuia într-un câine adult echilibrat și stabil, capabil să facă față situațiilor de zi cu zi, să interacționeze calm cu alți câini, animale și oameni. De asemenea, este educat în așa fel încât să nu aibă un comportament distructiv.

O perioadă de început pozitivă pentru o viață frumoasă

Pe scurt, putem concluziona că primele săptămâni din viața unui câine constituie punctul de plecare în procesul de educație a acestuia, deoarece în acea perioadă se generează o legătură între mamă – sau stăpân – și câine.

Datorită acestui fapt, nou-născutul, prin observare și imitație – educație și instruire- învață aspectele de bază pentru supraviețuirea și bunăstarea sa pentru tot restul vieții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top