De ce au pisicile limba aspră

Îți amintești acel moment când o pisică ți-a lins pentru prima dată mâna? Probabil ai fost surprins de senzația pe care acest act a provocat-o pe piele, de parcă te-ar fi atins cu o bucată de șmirghel în loc de limbă. Acest lucru se datorează suprafeței aspre care alcătuiește limba tuturor pisicilor, care se caracterizează și prin faptul că este foarte lungă și flexibilă, capabilă să ajungă practic în orice parte a corpului său. Deci, dacă te întrebi dacă este normal ca pisica ta să aibă limba aspră, răspunsul este da.

Cum este limba pisicii

Înainte de explica de ce pisicile au limba aspră, este important să vorbim despre anatomia lor. Astfel, limba este un organ care face parte din sistemul digestiv,  situat, în cea mai mare parte, în cavitatea bucală, iar porțiunea sa caudală se extinde până la începutul faringelui. În acest fel, și așa cum se întâmplă la oamenii și la alte animale, limba joacă un rol fundamental în timpul procesului de masticație. În plus, este acoperită în totalitate de un epiteliu stratificat pavat și keratinizat, cu senzori care detectează gusturi.

Limba este compusă din trei părți diferite:

  • Vârful limbii. Pe partea ventrală a vârfului este un pliu care fixează limba de cavitatea bucală numit fren lingual.
  • Corpul limbii, aparținând părții centrale a limbii, cel mai apropiat de molari.
  • Rădăcina limbii, referindu-se la zona cea mai apropiată de faringe.

Deși toate speciile de animale au aceste părți, fiecare dintre ele are diferențe notabile în ceea ce privește forma. De asemenea, papilele linguale sunt alte compomente importante, modificate la fiecare specie în raport cu tipurile de papile și cantitatea acestora. Cu toate acestea, papilele linguale sunt cele care ajută pisica să simtă foarte bine gusturile. Acestea simt gustul fiecărui ingredient mult mai precis. Totul este important pentru ele, de la mirosul mâncării până la textură și, bineînțeles, gustul. Felinele, spre deosebire de majoritatea câinilor, mănâncă doar ceea ce le place cu adevărat.

De ce pisicile au limba aspră

Ce au pisicile pe limbă de este atât de aspră? Pisicile au pe limbă un strat de țesut spinos care o fac aspră. Este vorba despre așa-numitele papile conice, formate din cheratină, aceeași substanță din unghii și păr. Acești țepi au o funcție clară: acţionează ca un pieptăn. Le ajută să-și îngrijească părul, îndepărtându-l pe cel mort și curățând bine pe cel nou prin periere. Această funcție are un dezavantaj clar,  favorizează formarea bilelor de păr. Din acest motiv, pisica trebuie periată regulat.

O altă funcție importantă a papilelor conice este aceea de a ajuta pisica să îndepărteze mai ușor carnea atașată de oasele prăzii sale. Pisica este un vânător înnăscut și, ca atare, necesită anumite caracteristici care să încurajeze această activitate și să o ajute să se hrănească cât mai ușor. Desigur, pisicile domestice nu mai au nevoie să-și folosească limba în acest scop, decât dacă li se oferă o dietă BARF sau mâncare preparată în casă. Cu toate acestea, multe dintre ele își păstrează în continuare instinctul de vânătoare și nu ratează ocazia de a vâna animale mici precum șoarecii.

Pe lângă funcțiile anterior menționate ale limbii, adică auto-îngrijirea și îndepărtarea cărnii de pe oase, limba pisicii este aspră și din alte motive:

  • Pentru a bea apă. Spre deosebire de oameni si alte animale, pisicile nu își folosesc buzele pentru a bea apă, ci limba cu care creează un fel de lingură cu care iau cantitatea dorită și o introduc în cavitatea bucală.
  • Perceperea gustului alimentelor. După cum spuneam, papilele gustative ale pisicii, situate pe limbă, îi permit să distingă mult mai multe gusturi decât percep ale noastre. De aceea, în general, majoritatea pisicilor preferă alimentele sărate.
  • Verificarea temperaturii corpului. Când pisica simte căldură excesivă, poate gâfâi pentru a-și scădea și echilibra temperatura corpului. Astfel, elimină căldura prin umiditatea de pe mucoasele limbii, gâtului și gurii, făcând posibilă expirarea aerului cald și absorbția vaporilor creați pentru a se răcori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top