3 aspecte de care trebuie să ții cont când adopți o pisică

Vrei să adopți o pisică? Există câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru a-i satisface nevoile acesteia și pentru a-i asigura o viață fericită. Iată 4 dintre aspectele importante de care trebuie să ții când adopți o pisică:

1.  Accesorii de bază

Indiferent de vârsta pisicii pe care o adopți sau de caracteristicile acesteia, există o serie de elemente de bază pe care trebuie să le achiziționezi înainte ca ea să ajungă acasă. Acestea sunt următoarele:

  • Hrană adecvată pentru vârsta sa, deoarece cerințele nutriționale ale unui pisoi nu sunt aceleași cu cele ale unei pisici în vârstă;
  • Recipiente pentru apă și mâncare;
  • Litieră și nisip. Există multe opțiuni pe piață. Dar, în ceea ce privește nisipul, o bună alegere este nisipul parfumat;
  • Cușcă de transport necesară pentru momentul în care mergi cu ea la veterinar;
  • Produse de îngrijire, cum ar fi o perie, clește de tăiat unghiile, șervețele sau șampon, în cazul în care va trebui să-i faci vreodată baie;
  • Jucării și articole de îmbogățire a mediului, cum ar fi un stâlp de zgâriat;
  • Îi poți cumpăra și un pătuț, dar de obicei pisica decide unde vrea să doarmă.

Înainte de a ajunge cu pisica acasă este bine să mergi cu ea la veterinar pentru a-i face un control general, precum și pentru a începe programul de deparazitare și vaccinare.

2.  Mâncare adecvată și de calitate

În prezent, pe piață există mai multe opțiuni de hrană pentru pisici. Important este să alegi un sortiment de bună calitate care sa conțina toți nutrienții necesari unei dezvoltări corespunzătoare a pisicii.

Reține! Pisicile sunt animale carnivore, ceea ce înseamnă că hrana lor trebuie să fie conțină, ca prim ingredient, un produs de proteine ​​de origine animală ( carne sau pește). În plus, este important să-i alegi hrana ținând cont de vârsta sa și să-i oferi cantitatea zilnică necesară pentru a evita problemele de supraponderabilitate.

De asemenea, este bine să ții cont de faptul că pisicile nu beau multă apă, deoarece în sălbăticie se hidratau consumându-și prada, care conținea în jur de 70% apă. Dacă o vei hrăni doar cu hrană uscată, ar putea avea probleme de sănătate. Prin urmare, dacă alegi hrană uscată pentru ea, este bine să o combini zilnic cu hrana umedă pentru ca pisica să se hidrateze în mod adecvat. În plus, poți alege o  fântână de băut, deoarece mișcarea continuă a apei încurajează multe pisici să bea apă.

3.  Igiena corectă

Dacă te întrebi de ce are nevoie o pisică, trebuie să știi că igiena este unul dintre aspectele pe care nu le poți neglija, întrucât sunt animale extrem de îngrijite. Pisicile nu au nevoie să iasă afară pentru a-și face nevoile fiziologice, precum câinii. Este suficient ca ei să aibă la dispoziție o litieră cu nisip. Aceasta ar trebui să fie plasată într-un loc liniștit, departe de agitația casnică și ar trebui să fie suficient de mare pentru ca pisica să intre și să iasă ușor din ea, să se întoarcă și să-și îngroape excrementele. De asemenea, este esențial să-i cureți frecvent litiera pentru ca pisica să se simtă confortabil când o utilizează.

Pe de altă parte, pisica își petrece o bună parte din timp îngrijindu-se singură, așa că nu va trebui să-i faci baie, decât în anumite ocazii. Dar, este indicat să o perii în mod regulat pentru a-i îndepărta părul mort și pentru a preveni ingerarea lui într-o cantitate prea mare, deoarece s-ar putea forma bile în stomac, lucru care i-ar provoca disconfort. De asemenea, este bine să-i verifici regulat unghiile și le tai vârful dacă este necesar.

4.   Îmbogățirea mediului

De ce mai are nevoie o pisică pentru a fi fericită? O pisică fericită trebuie să aibă posibilitatea să se cațere, să se ascundă, să sară etc. Din acest motiv, este esențial ca, pentru bunăstarea sa, să-i îmbogățești mediul cu diverse lucruri precum stâlpi de zgâriat, mobilier amplasat la diferite înălțimi, jucării etc. Îi poți lăsa chiar și cușca de transport la îndemână, astfel încât să se obișnuiască și să nu îi fie frică de ea când o vei folosi pentru a o duce la veterinar.

Un mediu ca acesta o va stimula și îi va permite să se mențină în formă și să nu devină obeză. Dar nu e suficient numai să-i îmbogățești mediul. Deși se spune că pisicile sunt animale independente și solitare, toate au nevoie, într-o măsură mai mare sau mai mică, de atenția zilnică a stăpânilor lor. Acest lucru înseamnă că trebuie să te joci și să interacționezi cu ea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top