Cum să previi și să tratezi alergiile de primăvară la câini

Odată cu venirea primăverii vremea devine din ce în ce mai frumoasă, cresc temperaturile și dorința de a ieși la plimbare cu câinii. Cu toate acestea, venirea primăverii nu este doar un motiv de bucurie. În timp ce vegetația și flora renaște dându-ne șansa să ne răsfățăm privirea cu un peisaj minunat, există oameni și câini care suferă din cauza alergiilor la polen. Deși sună ciudat, și animalele noastre de companie pot suferi și de simptome alergice semnificative care se accentuează în timpul echinocțiului de primăvară.

De cele mai multe ori, aceste reacții alergice sunt cauzate de polenizarea florilor sau de mușcăturile de purici sau de alte insecte. Dar acestea nu sunt singurele alergii, există și alte tipuri de substanțe nocive precum praful, poluarea, unele alimente sau țesături care afectează sistemul imunitar al prietenilor noștri necuvântători, care sunt foarte sensibili. Iată, așadar, rasele cele mai afectate de alergii și ce trebuie să faci într-o astfel de situație:

Rasele de câini cele mai predispuse la alergii de primăvară

Deși alergiile de primăvară se pot dezvolta la toate tipurile de câini, adevărul este că există unele rase mai sensibile decât altele și mai predispuse la alergii. Potrivit medicilor veterinari, câinii mai în vârstă de un an, cu pielea mai deschisă la culoare și rasele precum Labrador, Buldog francez sau Shar Pei sunt mai predispuse la alergii decât altele.

Cum afli dacă câinele tău este alergic

Ținând cont de faptul că, odată cu venirea primăverii, câinele petrece mult mai mult timp în aer liber și, prin urmare, este mai expus la polen, acesta poate fi mai sensibil la diferite tipuri de alergii. Din acest motiv, atunci când vine vorba de identificarea celor mai frecvente semne pe care câinele le manifestă de obicei atunci când se confruntă cu un episod alergic intens, acestea sunt în principal de trei tipuri:

 • cutanate
 • digestive sau
 • respiratorii, cu următoarele simptome:
 1. Mâncărime intensă și căderea părului. Când vine vorba de o alergie cauzată de o mușcătură de purici, din cauza unei reacții alimentare sau prin frecarea de o plantă, animalul de companie tinde să-și zgârie, lingă și chiar să-și muște în mod compulsiv părul. În consecință, își poate înroși pielea, își poate provoca răni sau rămâne fără păr în zonele cele mai afectate. Părțile corpului cele mai sensibile la iritații, erupții cutanate sau răni sunt practic degetele, pernuțele, urechile și abdomenul. De asemenea, poate suferi mâncărimi severe la baza cozii.
 2. Strănut și durere în gât. Așa cum se întâmplă unor persoane alergice la polen, ierburile degajă numeroase particule ce se răspândesc prin aer și care, prin urmare, provoacă alergii respiratorii câinilor, determinându-i să strănute și chiar să sforăie, dacă gâtul este inflamat.
 3. Conjunctivită și lacrimare. Ochii inflamați și roșii, însoțiți de lăcrimare constantă, este un alt simptom clar al alergiei la câini.
 4. Diaree, vărsături și pierdere în greutate. Dacă cel mai bun prieten al tău suferă de un anumit tip de alergie intestinală, aceasta se va manifesta prin vărsături și diaree. Consecința directă este pierderea ulterioară a poftei de mâncare, a greutății și chiar a dispoziției.

Orientări de bază pentru minimizarea și controlul efectelor alergice

Primăvara, câinilor le place să alerge în voie prin parc, motiv pentru care alergiile legate de polen sunt mai complicat de controlat. Chiar și așa, pot fi atenuate efectele urmând o serie de îndrumări și rutine foarte simple care vor îmbunătăți, fără îndoială, bunăstarea câinelui. Iată ce poți face:

 • Deparazitează extern și intern câinele. Odată ajuns acasă, curăță-i labele (elimină mizeria dintre și de pe pernuțe), urechile și ochii câinelui, pentru a șterge posibile urme de polen blocat.
 • Fă baie câinelui. Spală câinele cu șampon special și produse dermatologice pentru a elimina eventualele resturi vegetale și polen de pe păr.
 • Folosește produse antiparazitare pentru a-ți proteja câinele de alergiile provocate de mușcăturile de căpușe, purici sau alte insecte.
 • Mergi cu câinele la medicul veterinar. Dacă niciunul dintre remediile pe care le-am enumerat nu funcționează, este important să mergi de urgență la un veterinar de încredere pentru a-i efectua o serie de analizele pertinente care să stabilească la ce substanțe este alergic. Astfel,  îi va putea prescrie cel mai bun tratament.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top