Informații utile despre apa adăugată în hrana uscată pentru câini

Majoritatea câinilor au o alimentație bazată pe hrană pentru câini uscată. Cu toate acestea, mulți stăpâni se întreabă dacă ar trebui să umezească hrana animalului lor de companie. Deși acest lucru nu ar trebui să se transforme într-o obișnuință, există anumite situații în care adăugarea apei în hrana uscată poate fi recomandată, fie chiar necesară pentru prevenirea sau ameliorarea unor patologii.

Motive să adaugi apă în hrana pentru câini

Majoritatea stăpânilor sunt conștienți de faptul că animalele lor de companie preferă hrana umedă în locul hranei uscate. De fapt, majoritatea animalelor tind să prefere hrana umedă care conține 60-70% apă. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că hrana uscată are o serie de avantaje față de hrana umedă:

 • Previne apariția bolii parodontale: efectul mecanic al mestecării hranei uscate permite îndepărtarea plăcii dentare și astfel întârzie apariția tartrului. În plus, hrana uscată ajută la întărirea ligamentului parodontal, ceea ce previne pierderea dinților la vârste înaintate.
 • Contribuie la senzația de sațietate: mestecatul nu numai că facilitează digestia alimentelor, dar creează și senzația de sațietate. Hrana uscată trebuie mestecată mai mult decât hrana umedă, ceea ce face ca animalele să se simtă sătule mai repede și să consume mai puține calorii. Acest fapt este deosebit de important întrucât previne excesul de greutate la câinii foarte lacomi.
 • Cost mai mic: ca regulă generală, hrana uscată este de obicei mai ieftină decât hrana umedă.
 • Conservare mai bună: având un conținut de apă mai mic, hrana uscată poate fi păstrată pe perioade mai lungi.

Din aceste motive, în majoritatea cazurilor câinii trebuie hrăniți cu hrană uscată, suplimentată întotdeauna cu apă proaspătă și curată disponibilă oricând. Cu toate acestea, există anumite situații în care este bine ca să li se ofere hrană umedă în loc de uscată. Acestea sunt:

 • Perioada de creștere- Pentru ca sistemul digestiv să se adapteze la trecerea de la hrana lichidă la cea uscată, înțărcarea trebuie făcută treptat. Cățeii trebuie să mănânce hrană uscată umezită cu apă sau lapte formulă. Trebuie creat un terci care este din ce în ce mai puțin lichid, până când cățeii sunt capabili să mănânce hrană complet uscată.
 • Probleme bucale, gastrointestinale etc.

Cum trebuie amestecată hrana uscată cu apă

Atunci când decizi să amesteci hrana cu apă sau alte lichide, trebuie să o faci în momentul în care îi oferi porția zilnică. În funcție de preferințele sale, există o serie de aspecte de luat în considerare:

 • Poți amesteca hrana cu apă la temperatura camerei sau fierbinte.
 • Trebuie să verifici textura astfel încât să fie pe placul câinelui și să adaugi cantitatea potrivită de apă în funcție de asta.
 • De obicei, câinilor nu le place mâncarea prea lichidă. De aceea, este indicat să faci inițial o pastă destul de groasă, iar apoi să-i schimbi textura în funcție de preferințele câinelui tău.

Pe de altă parte, trebuie să reții că, chiar dacă umezești hrana câinelui tău, trebuie să îi oferi întotdeauna un castron cu apă proaspătă și curată în completare. Chiar dacă adaugi apă în hrana sa, este posibil ca aceasta să nu fie suficientă astfel încât să-l hidrateze corespunzător, așa că acesta trebuie să aibă întotdeauna apă proaspătă la dispoziție.

Cu ce ​​poți amesteca hrana uscată pentru câini

Dacă vrei să umezești hrana câinelui, poți alege una dintre următoarele alternative în funcție de nevoile și preferințele animalului tău de companie:

 • Apă: este cea mai simplă și ieftină variantă. Poți amesteca hrana cu apă la temperatura camerei sau caldă.
 • Supă: dacă animalul tău de companie este adult îi poți amesteca hrana cu supă de pui, vită sau legume. În acest fel, nu numai că vei îmbunătăți palatabilitatea hranei, ci vei crește și valoarea nutritivă a porției de mâncare. Însă, este important ca aceasta să nu conțină sare pentru a evita creșterea nivelului de sodiu. Ca și apa, supa poate fi la temperatura camerei sau caldă.
 • Lapte formulă: în cazul în care ai un cățel de înțărcat, este mai bine să amesteci hrana uscată cu lapte formula specific pentru câini. La începutul înțărcării, este de preferat să amesteci hrana cu lapte cald, deoarece cățeii sunt obișnuiți să consume alimente la temperatura corpului (aproximativ 38ºC). Treptat, poți reduce temperatura laptelui, până când i-l dai la temperatura camerei. Nu trebuie să amesteci niciodată hrana cu lapte de la alte specii de animale, cum ar fi laptele de vacă, deoarece ar putea provoca diaree cu consecințe fatale pentru căței.

Acestea fiind zise, reține că decizia cu privire la cea mai bună opțiune pentru câinele tău va depinde de nevoile acestuia și de evaluarea făcută de medicul veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top