Cum să îngrijești și să educi un câine de talie mică sau mini

Un câine de talie mică sau mini are o serie de nevoi pe care trebuie să le cunoști înainte de a-l adopta. Oasele sale mici și capul cu o formă aparte prezintă anumite complicații medicale.

Deși, în general, dimensiunea nu contează, un câine de talie mică sau mini are nevoi speciale datorită dimensiunii sale. La prima vedere, unele metode de îngrijire și educare sunt universale. Dar cel mai bine este să-ți îngrijești câinele ținând cont de talia sa.

Iată, așadar, câteva sfaturi despre cum să-ți îngrijești și educi câinele de talie mică sau mini.

Tipuri de rase de câini mică sau mini

În prezent, există următoarele mărimi pentru clasificarea unei rase: gigant, mare, mediu, pitic sau mic și de jucărie sau miniatură.

La prima vedere, poate fi dificilă deosebirea câinilor miniaturali de cei mini, motiv pentru care organizațiile internaționale – precum Federația Internațională Cinologică, FCI – consideră că cei mini sunt câinii care cântăresc maximum 3 kilograme.

În categoria raselor considerate mici sau mini intră: Pomeranian, Bichon Maltez sau Chihuahua. Toți câinii de talie mică sau mini au boturi mici, oase scurte și o formă a corpului foarte mică în comparație celelalte rase de câini.

Cum să îngrijești un câine de talie mică sau mini

Din cauza dimensiunii reduse, câinii de talie mică sau mini au serie de nevoie care trebuie neaparat respectate:

– Trebuie să poarte ham nu zgardă, deoarece dacă sunt trași prea mult de lesă există riscul de a-i răni;

– Nu trebuie plimbați prin mulțime, deoarece este posibil ca oamenii să nu-i observe și să-i calce accidental;

– Nu tolerează bine temperaturile extreme, fiindcă sunt mici și nu au un strat de gros de grăsime. Din acest motiv, trebuie să le fie cald iarna și răcoare vara;

– Nu trebuie urcați în locuri foarte înalte- deși orice câine se poate răni dacă cade de la o înălțime considerabilă, riscul de producere a unor facturi este mai mare în cazul câinilor mici sau mini.

Cum trebuie educați câinii de talie mică sau mini

Educația de bază a câinilor de talie mică sau mini este aceeași ca și în cazul oricărui alt câine. Trebuie învățați o serie de comenzi ușor de înțeles care să le permită să înțeleagă mesajul și să le garanteze siguranța. De asemenea, este important să fie învățați să își controleze impulsurile și să socializeze într-un mod sănătos.

Însă, oamenii tind să fie mai îngăduitori cu câinii de talie mică sau mini, datorită dimensiunii lor.

Cu toate acestea, există câteva lucruri care pot influența procesul de educare, de care trebuie să ții cont:

  • Câinii mici și mini vor mereu să fie luați în brațe: este adevărat că nu cântăresc mult, fiind ușor de ridicat. Făcând acest lucru cu câinele tău, îl poți împiedica să socializeze corespunzător și să facă mișcare suficientă;
  • Nu trebuie să-i permiți câinelui să stea mereu pe tine când te odihnești (cu excepția momentului în care vrei să te joci cu el și să-l alinți). Acest lucru îl poate încuraja să devină teritorial sau să stabilească o ierarhie nesănătoasă cu tine și cu ceilalți membri ai familiei;
  • Nu trebuie protejat prea mult: dimensiunea sa redusă creează impresia de fragilitate. Dar asta nu trebuie să te determine să-l protejezi mai mult decât trebuie. Prin urmare, trebuie să ai grijă ca protecția să nu interfereze cu socializarea corectă sau cu dezvoltarea emoțională, mai ales atunci când este pui.

Recompense

Pentru a recompensa un câine de talie mică sau mini, trebuie doar să urmezi aceleași recomandări valabile pentru toți câinii. Nu trebuie să-i oferi alimente dăunătoare sănătății sau să-i dezechilibrezi dieta cu prea multe recompense. Fructele și legumele sunt delicioase și sănătoase.

Dresaj și exerciții

Plimbările și timpul de joacă pot fi, de asemenea, folosite pentru a-ți dresa câinele, indiferent de dimensiunea sa.

Îl poți învăța să îți aducă anumite obiecte. Un astfel de exercițiu îl ajută să se obișnuiască să se întoarcă la tine.

Pe scurt, un câine de talie mică sau mini are nevoi asociate cu dimensiunea sa, dar acest lucru nu ar trebui să fie un motiv de protecție exagerată. Și nici nu trebuie sau să-l privezi de viața pe care o au alți câini mai mari.

Nu contează ce rasă este câinele tău. Trebuie să-l cunoști cât mai bine posibil și să înveți cum să-l faci cât mai fericit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top