Consecințe ale obezității la pisici

Obezitatea la pisici presupune o deteriorare pasivă și constantă a sănătății și a calității generale a vieții animalului.

Obezitatea este o tulburare nutrițională frecventă la pisicile de casă, în special la animalele castrate care nu locuiesc cu alte pisici și nu ies din casă. Această tulburare predispune aceste animale de companie la diferite patologii metabolice și clinice.

Deși nu toate pisicile obeze dezvoltă boli clinice, orice tip de patologie este agravată de această tulburare. Problemele cardiace sau cele ale pielii pot fi agravate de obezitate.

Prevenirea și tratarea acestei tulburări este crucială pentru sănătatea pisicii, precum și pentru bunăstarea acesteia. În continuare, îți vom spune consecințele pe care obezitatea le poate avea asupra pisicii.

Risc crescut de boli endocrine și metabolice

Țesutul adipos este foarte activ și, prin urmare, nu servește doar ca rezervor de energie. Adipocitele au capacitatea de a secreta un număr mare de proteine, numite adipokine, care sunt implicate în multe procese biologice și pot contribui la disfuncția metabolică sistemică. Cu alte cuvinte, metabolismul pisicii obeze încetinește.

Astfel, pisicile obeze au mai multe șanse de a dezvolta boli endocrine, precum diabetul zaharat, hipotiroidismul și hiperadrenocorticismul felin, cunoscut și sub numele de „sindromul Cushing”.

În toate aceste boli apare decompensarea unui anumit tip de hormon, datorită cantității mari de grăsime acumulată în organism. Odată diagnosticate aceste patologii, pisica va trebui să ia medicamente toată viață. În plus, crește riscul de a suferi de alte boli secundare.

Obezitatea la pisici crește riscul apariției bolilor articulare

Cu excepția raselor mari de pisici, cum ar fi Maine Coon, felinele domestice nu au, în general, o predispoziție la boli articulare. Cu toate acestea, odată cu apariția obezității, mușchii, scheletul și toate articulațiile suportă mai multă greutate decât este firesc.

Această suprasarcină poate facilita apariția unor patologii la nivelul articulațiilor, cum ar fi o hernie de disc, boli degenerative, o creștere a probabilității de a suferi fracturi osoase și un lung etcetera.

Probleme cutanate

Pisicile își petrec o mare parte a zilei dormind, dar o bună perioadă de timp se spală. Spălarea blănii este foarte importantă pentru menținerea sănătății pielii.

Dacă o pisică este obeză, nu se va putea spăla în anumite regiuni ale corpului, cum ar fi zona genitală sau a coapselor. În aceste zone se acumulează multă mizerie și păr mort. În plus, pliurile formate datorate obezității vor împiedica pisica să ajungă cu limba în anumite regiuni ale corpului. Nu se va putea spăla și bacteriile vor prolifera.

În consecință, o pisică care nu se poate îngriji singură va dezvolta multe boli de piele. Pe de altă parte, așa cum am văzut anterior, procesele în care sunt implicate proteinele secretate de adipocite pot provoca, de asemenea, probleme de alergie.

Sistem imunitar afectat

Adipokinele sunt din nou cauza unei alte consecințe a obezității la pisici. Secreția în masă a acestor proteine ​​determină inflamații locale și sistemice cronice, adică multe regiuni ale corpului sunt umflate sistematic și simultan.

Procesele inflamatorii mobilizează anumiți hormoni, care la rândul lor alertează sistemul imunitar. Inflamația cronică poate suprasolicita sistemul, astfel încât să nu mai acționeze așa cum ar trebui. Astfel, pisicile care suferă de obezitate au o probabilitate mai mare de a contracta boli infecțioase.

Obezitatea la pisici și probleme urinare

Pisicile obeze sunt, de asemenea, mai predispuse la boli de rinichi sau urinare, cum ar fi infecții, pietre urinare și chiar incontinență. Din nou, inflamația sistemică și presiunea exercitată de grăsime asupra rinichilor și a vezicii urinare pot determina o pisică să dezvolte aceste tipuri de boli.

Calitatea vieții

Când pisicile se îngrașă atât de mult încât pot fi considerate obeze, calitatea vieții lor scade. Pisicile trebuie să fie animale agile, active și curioase. Dacă nu se întâmplă așa, aceste ființe nu sunt cu adevărat fericite și în cele din urmă totul se va învârti în jurul mâncării.

Deși nu există studii la pisici, cercetările la câini sugerează că aceste animale devin mai active atunci când slăbesc. În plus,  oamenii de știință cred că același lucru s-ar întâmpla și la pisici.

Pierderea în greutate nu este ușoară. Începutul este greu atât pentru stăpân, cât și pentru pisică.

Cu toate acestea, dacă vrei ca pisica să fie fericită, trebuie să perseverezi și, în același timp, să o încurajezi să facă mișcare. Aceasta este singura modalitate de a o împiedica să dezvolte obezitate pe termen lung.

Și nu uita să-i oferi hrană pentru pisici special creată pentru prevenirea obezității, cu un aport caloric redus.

Dă-i șansă pisicii tale să fie fericită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top