Cauze ale refuzului de hrană la câini

Atunci când un câine refuză să mănânce este semn că ceva este în neregulă cu acesta. Iată care sunt câteva dintre cauzele pentru care câinele refuză să mănânce.

În funcție de rasă și vârstă, un câine poate necesita între 800 și 2300 kilocalorii pe zi. Pentru a-și asigura necesarul zilnic de energie un câine trebuie să mănânce câteva mese pe zi.

Alimentația sa poate varia. Un câine poate mânca fie hrană uscată, fie hrană umedă, fie hrană preparată în casă.

Cu toate acestea, dacă câinele nu dorește să mănânce din orice motiv, este posibil să sufere de o anumită boală.

Câinii trebuie hrăniți zilnic pentru a-și menține o greutate optimă și o stare generală de sănătate bună. Iată care sunt posibilele cauze pentru care câinele nu dorește să mănânce:

Gastrita

Gastrita este definită ca o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice, adică a țesutului care acoperă stomacul.

Potrivit specialiștilor veterinari, această afecțiune poate apărea din cauza unor infecții bacteriene, paraziți, ingestia de corpuri străine, otrăvuri, medicamente și multe alte lucruri.

Cea mai frecventă cauză a gastritei acute este ingestia de alimente stricate și obiecte nedigerabile de stomacul câinelui. Această afecțiune se rezolvă singură în aproximativ 24 de ore și rareori necesită atenție veterinară. Cu toate acestea, dacă câinele nu dorește să mănânce și vomită des, el poate avea o problemă autoimună sau o infecție parazitară gravă.

Obstrucție gastro-intestinală

Această afecțiune poate părea similară cu cea anterioară, dar prezintă multe diferențe. În obstrucția gastro-intestinală, alimentele nu pot trece prin intestine în mod normal și se acumulează în tract, fie din cauza unui obiect fizic care înfundă intestinul, o hernie sau o torsiune. Aceste obstacole pot fi totale sau parțiale.

Un câine cu obstrucție va fi letargic și va prezenta semne clare de durere în zona abdominală. De asemenea, este normal ca în acest caz câinele să nu vrea să mănânce, să vărseze și să aibă diaree. Câinii de talie mare sunt mai predispuși la această afecțiune, deoarece tind să mănânce obiecte mari din curiozitate.

Boli orale

Uneori, câinele nu vrea să mănânce, deoarece are dureri la nivelul cavității bucale. Un dinte căzut, o tumoare orală sau gingivita (inflamația gingiilor) sunt unele dintre cauzele apetitului slab la câini. Dacă atunci când te uiți în gura animalului tău de companie, observi sânge și roșeață, este posibil ca acesta să aibă o rană sau o infecție.

Medicamente

Specialiștii consideră că și unele medicamente pot provoca scăderea apetitului la câini. Acestea includ antibiotice, chimioterapie și anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).Veterinarul te va informa cu privire la posibilele efecte secundare ale fiecărui tratament.

Anxietate și stres

Câinii sunt obișnuiți cu o anumită rutină. Le place să iasă la anumite ore ale zilei, au propriile spații pe care le protejează și nu răspund de obicei bine la schimbările constante. Prin urmare, un câine ce trăiește într-un mediu instabil poate suferi de anxietate.

Dacă câinele tău nu vrea să mănânce și tocmai te-ai mutat în casă nouă sau sunteți în vacanță, răspunsul se poate afla în lipsa de aclimatizare cu noul spațiu. Pentru a evita această problemă, încearcă să îi oferi obiecte pe care câinele le recunoaște ca fiind familiare și să-i schimbi rutina treptat.

Ulcer gastrointestinal

Ulcerul gastrointestinal este o leziune deschisă care apare în țesuturile tractului digestiv. Acesta este de obicei cauzat de patologii sistemice, consumul de agenți toxici, infecții cronice și o supraproducție de acid gastric.

Uneori, ulcerul se dezvoltă fără simptome vizibile. Cu toate acestea, unii câini cu ulcer nu vor să mănânce, slăbesc foarte repede și prezintă un disconfort abdominal clar.

Absența stăpânului

Uneori, câinii preferă să-și aștepte stăpânii și apoi să mănânce. Acest lucru nu indică întotdeauna o problemă de dependență sau atașament. Fiind animale obișnuite să trăiască în haită, unii câini tind să aștepte întreaga haită înainte de a începe să mănânce.

Preferințe alimentare

În cele din urmă, este, de asemenea, necesar să se ia în considerare faptul că aceste animale de companie preferă un anumit tip de hrană pentru câini. Dacă îi schimbi brusc hrana cu care este obișnuit, este posibil să nu-i placă noul sortiment de hrană sau poate avea intoleranță la unele ingrediente din compoziția acesteia.

După cum poți observa, un câine care nu vrea să mănânce ascunde de obicei o patologie subiacentă, fie mentală, fie fiziologică. Indiferent de cauza lipsei poftei de mâncare, dacă o problemă de acest tip durează mai mult de 24-48 de or trebuie neaparat consultat un medic veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top