Cum să îngrijești o pisică în vârstă

Pisicile sunt animale speciale care, odată ce intră în viața noastră, ne-o fac mai frumoasă. Avantajul adoptării unei pisici este faptul că ne putem bucura de compania lor o lungă perioadă de timp. Pisicile trăiesc între 12 și 18 ani.

Ai o pisică? Deja a împlinit 8 ani? Trebuie să te ocupi mai mult de ea, deoarece felinele în vârstă au nevoie de atenție specială.

Îți recomandăm să-i monitorizezi dieta, sănătatea și activitatea fizică. Procedând astfel vei putea descoperi la timp orice boală.

Îngrijirea unei pisici bătrâne este destul de complicată. Așadar, îți vom oferi câteva sfaturi pentru a ști cum s-o îngrijești corect.

Alimentația pisicii în vârstă

Din punct de vedere vizual, pisicile în vârstă nu arată diferit de celelalte. Pot fi la fel de vioaie. Astfel, ai putea crede că pisica ta nu are nevoie de îngrijire specială. Dar acest lucru nu este adevărat. Oasele, mușchii și organele încep să funcționeze mai încet. În timp vor apărea diverse probleme.

Hrana pentru pisici în vârstă, concepută după formule speciale, completă și echilibrată oferă pisicii nutrienții de care are nevoie pentru ca organele să-i funcționeze normal. Hrana uscată contribuie, de asemenea, la limitarea formării plăcii dentare.

Acest tip de mâncare este indicat pisicilor în vârstă, deoarece conține mai puține grăsimi decât celelalte sortimente de hrană. Astfel, contribuie la menținerea greutății lor și protejarea sănătății, un lucru esențial în această etapă. Reține că obezitatea la pisici reduce speranța de viață a acestora. În plus, crește riscul îmbolnăvirii lor.

De asemenea, este important să ții cont că pisica trebuie să aibă mereu la dispoziție apă curată și proaspătă. Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru o sănătate bună.

Dacă observi că nu bea prea multă apă, îi poți oferi și mâncare umedă. Cu toate acestea, dacă constați că nu se hidratează corespunzător, mergi cu ea la veterinar pentru a exclude problemele tractului urinar.

Îngrijirea gurii este esențială

Lipsa poftei de mâncare s-ar putea datora formării plăcii dentare care provoacă gingivită dureroasă și o împiedică să mestece hrana. Tulburările dentare sunt frecvente la pisicile mai în vârstă și sunt adesea însoțite de respirație urât mirositoare.

Dacă refuză să mănânce hrană uscată, stimuleaz-o cu mâncare umedă care este foarte savuroasă la gust. În plus, conține un procent ridicat de apă, fiind perfectă pentru pisicile mai în vârstă.

Îngrijirea pisicii în vârstă acasă

În plus față de cele menționate anterior, este important ca în acest stadiu al vieții să-i acorzi mai multă atenție pisicii.

Pentru a avea siguranța că pisica este sănătoasă și activă chiar și în această etapă a bătrâneții, este important să eviți să devină apatică. Joacă-te cu ea și atrage-i atenția în mod regulat. Jucăriile, mângâierile sau masajele sunt opțiuni ideale pentru a o menține activă și sănătoasă.

Nu uita să o perii în mod regulat pentru a îndepărta părul mort pe care ar putea să-l inghită în timp ce se spală. În timpul acestui ritual poți profita de ocazie pentru a controla starea pielii sale și a părului. De asemenea, este indicat să-i cureți în mod frecvent ochii și urechile cu o dischetă de bumbac înmuiată în apă sau cu tifon steril.

Odată cu înaintarea în vârstă, pisica este mai puțin activă și ghearele sale se tocesc mai puțin și devin mai fragile. Cea mai bună soluție este să-i tai ghearele. De asemenea, verifică-i pernuțele pentru a vedea dacă sunt în stare bună.

La toate acestea trebuie adăugat răsfățul. Atenția și afecțiunea ta îi vor face foarte bine. Pisicilor le place să fie mângâiate și răsfățate. Procedând astfel îi vei face bătrânețea mai fericită.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top