4 cele mai sensibile rase de pisici

Printre cele mai delicate rase de pisici se numără Siameza, Persana, Himalayana și Scottish Fold. Îți vom spune care sunt problemele lor comune de sănătate.

  • Siameza

Potrivit Asociației Internaționale a Pisicilor (TICA), pisica siameză se remarcă prin faptul că este amuzantă, plină de viață și foarte inteligentă. În plus, este puternică, musculoasă și subțire. Are nevoie de multă atenție. Există stăpâni care subliniază că cel mai bine este să ai două pisici pentru a satisface nevoile de joacă și activitate ale acestei rase.

Dincolo de aceste calități, ar trebui să știi că aceasta este o rasă predispusă la dezvoltarea unor probleme de sănătate, cum ar fi astmul și leucotricia. Un studiu indică faptul că aceasta din urmă este mai frecventă la femele și constă în apariția firelor de păr albe în jurul ochilor (care sunt considerate un semn al unei boli sistemice).

Pe de altă parte, People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA), o organizație de caritate veterinară din Regatul Unit raportează că siamezele sunt predispuse la limfom mediastinal (un tip de cancer), atrofie progresivă a retinei, displazie de șold și amiloidoză sistemică. Această ultimă boală afectează mai multe organe și declanșează insuficiență hepatică sau renală.

  • Persana

Pisicile persane au păr bogat, picioare scurte și ochi foarte expresivi. Miaunatul lor este delicat și se bucură foarte mult de momentele lor de odihnă în spații liniștite. Preferă jocurile care care nu le obligă să sară foarte sus și nu sunt zgomotoase. Deși nu este o rasă ce solicită multă atenție, ea are nevoie de afecțiune din partea stăpânului în anumite momente.

Potrivit PDSA, persanele pot suferi de sindromul căilor respiratorii brahiocefalice. Acest lucru se datorează capului scurt și plat. Din cauza formei acestuia suferă de probleme respiratorii și oboseală cronică (datorită inflamației căilor respiratorii). Poate că acesta este motivul pentru care pisica preferă activități mai liniște.

Persanele suferă de obicei de:

  • boli renale polichistice (PKD),
  • atrofie progresivă a retinei,
  • dermatofitoză sau pecingine,
  • cardiomiopatie hipertrofică și peritonită infecțioasă felină.

PKD este deosebit de gravă, deoarece duce întotdeauna la distrugerea rinichilor și la moarte după câțiva ani.

Este una dintre cele mai sensibile rase de pisici.

  • Himalayana

Printre cele mai sensibile rase de pisici se numără pisica Himalayene, care are o față plată ca persana. Acest lucru o face, de asemenea, să sufere de sindromul căilor respiratorii brahiocefalice. Pe de altă parte, anatomia feței lor favorizează faptul că aceste pisici suferă de boli oculare și anomalii la nivelul maxilarului.

Canalele lor lacrimale nu se drenează corect, ceea ce duce la lăcrimarea frecventă a ochilor. De asemenea, sunt predispuse la displazia de șold. Având părul lung, necesită periaj constant (iar unghiile trebuie tăiate frecvent).

  • Scottish Fold

Pisicile Scottish Fold au urechi rotunde, care le-au făcut foarte populare în întreaga lume. Cu toate acestea, forma urechilor se datorează unei anomalii a cartilajului care afectează și țesuturile cartilaginoase din tot corpul. Datorită stării sale, este o rasă nu foarte activă.

Această anomalie este cunoscută medical sub numele de osteocondrodisplazie și duce la artrită severă și dureroasă. După cum indică studiile științifice, simptomele bolii apar după 7 luni de viață a pisicii și sunt tratate cu antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice și condroprotectori.

Știai că aceste rase de pisici sunt atât de sensibile?

Necunoașterea particularităților celor mai sensibile rase de pisici te poate pune în dificultate, deoarece poți proceda incorent. Multe dintre aceste pisici necesită îngrijiri speciale, tratamente medicale și spații mari pentru a putea a se simți în largul lor. Deci nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Înainte de a adopta o pisică, informează cu privire la rasă și pregătește-te să-ți asumi responsabilitatea cum se cuvine.

De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că, în multe cazuri, încrucișarea anumitor rase și nu este normală datorită suferinței pe care predispoziția lor genetică o poate provoca la animalele bolnave.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top