Cum să cureți corect ochii unei pisici

Pisica este unul dintre cele mai îngrijite animale care există. Dacă ai o pisică în casă, cu siguranță ai observat că se poate curăța singură fără să fii nevoit să o ajuți. Cu toate acestea, uneori, pisica are nevoie de ajutorul tău întrucât există zone ale corpului, cum ar fi ochii, pe care nu și le poate curăța.

Este surprinzător cât de mult le pasă pisicilor de igiena lor și cum reușesc să ajungă practic în fiecare parte a corpului cu limba, care acționează ca o adevărată perie. Cu toate acestea, atunci când doresc să-și curețe ochii, se pot răni, deoarece încearcă întotdeauna cu picioarele umezite în prealabil cu limba. Așa că, ar fi mai bine să o ajuți.

De ce să cureți ochii pisicii tale

Pisicile sunt predispuse la diferite boli de-a lungul vieții, care tind să se manifeste în mod obișnuit la nivelul ochilor felinei. Fie că vorbim de o gripă sau de o infecție, boala se va manifesta într-un fel sau altul în această zonă.

Ținând cont de acest aspect, trebuie să faci tot posibilul să îi îngrijești cum se cuvine, deoarece pisicile depind foarte mult de vedere în fiecare zi. Trebuie avut în vedere faptul că pisicile sunt mai active noaptea, astfel încât vederea lor nocturnă este mai dezvoltată în comparație cu a noastră. De aceea ochii lor trebuie să fie curățați și în stare bună mereu.

Cum trebuie să procedezi pentru a curăța ochii pisicii

Ochii sunt organe senzoriale fundamentale pentru pisici, deoarece datorită lor văd foarte bine pe timp de noapte. Însă, din păcate, nu întotdeauna sunt capabile să-și curețe cum trebuie ochii. Și, fiind și organe foarte delicate, orice urmă de mizerie poate provoca apariția inflamației, care se poate transforma într-o conjunctivită mai gravă, ce poate avea consecințe neplăcute pentru feline.

Pentru a evita problemele oculare este indicat să îi cureți periodic ochii pisicii. Totodată, ori de câte ori observi secreții transparente în colțul ochiilor, este indicat să le îndepărtezi cu blândețe. În cazul în care secreția pe care o cureți este gălbuie și vâscoasă, iar pisica nu poate deschide ochii, trebuie să mergi cu ea la medicul veterinar pentru a afla ce se întâmplă.

Oricum, pentru a efectua o curățare minuțioasă, va trebui procedezi în felul următor:

  • Pentru o curățare de rutină va trebui să folosești un disc de bumbac, apă caldă sau ceai de mușețel. Dacă ochii sunt inflamați, poți folosi pansament steril.
  • După înmuierea bumbacului sau a tifonului în apă caldă sau mușețel, curăță atât colțul interior al ochiului, spre nas, cât și partea exterioară a acestuia, frecând foarte ușor și având grijă să faci mișcări lente fără a exercita presiune asupra ochilor.
  • Dacă secrețiile au crustă freacă de mai multe ori și cu răbdare, până se înmoaie și reușești să elimini complet crustele.
  • Dacă inflamația este acută și secreția este de culoare galbenă și vâscoasă, ai grijă să nu cureți ambii ochi cu același colț al pansamentului, pentru a nu înrăutăți lucrurile.

De asemenea, pentru a-i curăța corect ochii, poți profita de proprietățile benefice ale ceaiului negru sau verde. Iată cum trebuie să procedezi:

  • Aplică pliculețele calde pe ochii pisicii, aproximativ 5-10 minute. Este indicat să le aplici pe rând, fiindcă este posibil ca pisica să opună rezistență.
  • Cu un disc de bumbac sau o cârpă care nu lasă puf, curăță marginile ochilor pisicii. Reține! Nu atinge direct ochiul acesteia pentru a nu-i provoca disconfort.
  • Având în vedere că ceaiul negru sau verde are multe beneficii nu trebuie să ștergi ochii pisicii după ce ai îndepărtat pliculețele.

Pentru a putea să-i cureți fără probleme ochii, ar fi bine să-ți obișnuiești pisica cu această intervenție. Dacă îți cunoști bine pisica, cu siguranță știi că înainte de a-i face ceva care nu prea îi este pe plac, trebuie să o mângâi și să o răsfeți ca să nu se enerveze și să te lase să-i cureți corect ochii. Succes!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top