Cum să ai grijă de un câine sterilizat

Ai dubii în privința sterilizării câinelui tău? Ei bine, trebuie să știi că operația de sterilizare este o procedură necesară pentru bunăstarea câinelui tău și a celorlalți. Însă, dacă iei decizia de a-l steriliza, este important să afli cum să-l îngrijești odată făcută operația.

După sterilizare sau castrare, toți câinii au nevoie de o atenție specială pe tot parcursul vieții. De exemplu, multe animale de companie devin obeze și leneșe, deoarece stăpânii le hrănesc în exces și nu le impulsionează să facă mișcare. În cele ce urmează, îți vom spune ce despre să știi despre operația de sterilizare, care este diferența între castrare și sterilizare și cum să ai grijă de un câine sterilizat.

Ce presupune operația de sterilizare

Un câine sterilizat trece printr-o procedură medicală veterinară complexă. Potrivit medicilor veterinari, pe parcursul ei îi sunt extirpate organele reproducătoare, cu scopul de a preveni bolile, tumorile maligne și de a controla natalitatea.

Pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a acestei proceduri, se folosește anestezia astfel încât câinele să nu simtă durere. Cu toate acestea, odată trezit din anestezie câinele va fi puțin amețit, va avea dureri, poate chiar vomita. Din acest motiv, trebuie să ai mare grijă de prietenul tău necuvântător după operație.

Care este diferența dintre castrare și sterilizare

Potrivit medicilor veterinari, în timpul castrarii sunt extirpate testiculele masculului și ovarele și uterul femelei. Sterilizarea, în schimb, este o tehnică mai puțin invazivă care nu elimină efectul produs de hormoni. Acesta din urmă se realizează prin separarea canalelor care conțin spermă la câini și printr-o legare a trompelor la femele.

Prin intermediul ambele tehnici se împiedică reproducerea, dar castrarea elimină comportamentele și modificările fizice legate de hormoni pe care sterilizarea nu le suprimă, întrucât pe parcursul ​​acestei ultime proceduri nu este necesară extirparea organelor reproducătoare. Pentru asta, există și alte tehnici în cadrul sterilizării precum vasectomia, legarea trompelor sau histerectomia (extirparea uterului).

Cum să ai grijă de un câine sterilizat

După operația de sterilizare, există câteva lucrurile importante de care trebuie să ții cont. Timpul pentru  recuperarea unei femele sterilizate este de aproximativ o săptămână, iar în cazul unui mascul este de aproximativ 5 zile.

În perioada de recuperare, câinele va fi apatic, nu va avea poftă de mâncare și nu va fi foarte activ. Prin urmare, imediat după operație îți recomandăm următoarele:

  • Amenajează-i un loc unde să se odihnească odată ajuns acasă, deoarece anestezia îi poate scădea temperatura. În plus, ar trebui să îl așezi întotdeauna cu fața în jos, pentru a-l împiedica să se sufoce în cazul în care vomită.
  • Odată ajuns acasă, așază-l în locul amenajat, unde nu există riscul de a cădea pe scări, unde se poate odihni liniștit fără să se streseze.
  • Nu-l forța să mănânce. Efectul anesteziei îl poate face să vomite, așa că nu-l forța dacă nu vrea să mănânce. Când se va simți mai bine, sigur va dori să mânânce.
  • Este indicat să-i pui guler de protecție, pentru a evita ca acesta să lingă operația și să tragă de fire. Dacă câinele nu suportă gulerul, îl poți îmbrăca. Important este să nu aibă acces la operație.
  • Este bine să îi cureți zona operației dacă așa îți recomandă medicul veterinar. În mod normal, vindecarea începe a doua zi. Cu toate acestea, nu încuraja câinele să se joace sau să se miște mult, cel puțin în primele 3 zile după operație.
  • Asigură-te că în locul în care stă nu este curent și nici nu bate direct soarele. Învelește câinele pentru a-i menține temperatura corpului constantă. Dacă constați că este foarte scăzută, folosește sticle pline cu apă fierbinte înfășurate în prosoape și pune-le în jurul culcușului său.
  • Pune-i mereu la dispoziție un recipient cu apă proaspătă. Oferă-i mâncare de cea mai bună calitate, special creată pentru câinii sterilizați. După operație, este important să previi apariția obezității. Acest lucru este absolut necesar, deoarece după castrare și sterilizare, câinele se poate îngrașă foarte ușor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top