Cum să citești etichetele sortimentelor de hrană pentru pisici

Dacă vrei să alegi hrana cea mai bună pentru pisica ta, este important să știi să interpretezi ce scrie pe etichetele pungilor cu hrană pentru pisici.

Etichetele sunt obligatorii

Primul lucru pe care ar trebui să-l știi este că toate pungile cu hrană pentru pisici trebuie să fie etichetate. Eticheta indică compoziția analitică a produsului, precum și ingredientele sale. Comparând etichetele poți găsi hrana de cea mai înaltă calitate.

Acestea indică procentul de proteine, grăsimi, fibre, celuloză, cenușă, umiditate, vitamine, aminoacizi etc.  Cantitățile sunt oferite în formă brută, ceea ce arată cât de mult va mânca pisica, dar nu de ce procentaj va profită aceasta. Trebuie să te uiți la ordinea în care ingredientele apar pe listă, deoarece acest lucru îți spune ce cantitate din fiecare ingredient s-a folosit.

Proteine

Sunt un parametru fundamental pentru pisici, dar cantitatea lor nu este cel mai important lucru. Importantă este calitatea lor, adică de ce procent va profita pisica. Este vorba despre digestibilitate. Acest concept este legat și de tipul de scaun. Cu cât digestibilitatea este mai mare, volumul de fecale este mai mic, deoarece vor exista mai puține deșeuri.

Pentru a cunoaște originea proteinei trebuie să te uiți la ingrediente. Adnotarea „cereale” sau „subproduse din cereale” indică faptul că originea este vegetală, mai dificil de utilizat de către pisică, cu excepția cazului în care a fost tratată. „Făină de carne” se referă la tot felul de deșeuri mărunțite din abatoare, cum ar fi gheare, pene, coarne etc.

Sortimentele de hrană de pe piață pot conține proteine ​​animale sau vegetale sau ambele. Se presupune că cele animale sunt mai bune, dar trebuie luat în considerare faptul că calitatea este legată de originea lor. Aceasta poate fi indicată drept „carne”, „ subprodus ” sau „produs derivat”.  Această proteină este de proastă calitate, dar există și proteine de origine vegetală bune, precum glutenul de porumb.

Proteinele pot fi hidrolizate, adică fragmentate în aminoacizii care le compun, ceea ce le împiedică să producă reacții alergice.

Reține, de asemenea că, este esențial ca hrana să conțină o cantitate adecvată de aminoacizi numiți taurină.

Grăsimi

Acestea vor spori aroma și textura hranei. Se pot folosi grăsimi animale sau din uleiuri vegetale. Există unele saturate sau nesaturate. Vitamina E ajută la conservarea grăsimilor, acționând ca un antioxidant, deoarece acestea pot suferi un proces de râncezire care le va degrada. Cele nesaturate sunt mai recomandate.

Fibră

Este un ingredient vegetal pe care pisica nu îl poate digera, dar care este esențial pentru un tranzit intestinal bun. Acest lucru ajută la prevenirea constipației sau blocajului datorită bilelor de păr.

Umiditate

Umiditatea hranei variază între 8-10%. Aceste valori scăzute sunt necesare pentru a facilita conservarea lor, deoarece lipsa apei împiedică dezvoltarea bacteriilor. Chiar și cele mai bune tipuri de hrană trebuie să conțină o cantitate suficientă de apă.

Vitamine și minerale

Problema cu vitaminele este că multe se deteriorează atunci când trec prin procesele de producere a hranei. Din acest motiv, uneori cantitatea indicată pe etichetă este mai mare decât cea care rezultă în cele din urmă.

Mineralele ar trebui să fie chelate pentru a favoriza utilizarea lor. Chelarea implică legarea lor de o moleculă organică într-un mod care facilitează trecerea lor din intestin în sânge.

Nivelurile ridicate de calciu și fosfor pot indica faptul că s-a utilizat făină de carne cu un procent ridicat de oase. Acest tip de hrană este de calitate scăzută, și, în loc să producă scaune mai abundente, deoarece ar fi logic să conțină materiale mai puțin utilizabile, datorită prezenței oaselor, acestea vor fi mai compacte.

În plus, excesul de calciu inhibă absorbția zincului, deci sunt importante, nu numai vitaminele și mineralele  adaugate, ci și proporția lor pentru a menține echilibrul necesar.

Aditivi

Conservanții, coloranții sau aromele sunt ingrediente care sunt folosite pentru conservarea hranei și pentru a-i conferi culoare și aromă. În plus, dau un gust ce este pe placul pisicii. O cantitate mare de aditivi poate masca   calitatea slabă a hranei. Cele mai bune sortimente de hrană pentru pisici sunt cele lipsite de aditivi conservanți, arome sau coloranți artificiali.

Evaluarea calității hranei pentru pisici

În cele din urmă, cea mai bună dovadă că hrana îndeplinește așteptările tale este pisica ta. Un păr strălucitor, o sănătate bună și vitalitatea sunt semnele care îți vor arăta dacă hrana aleasă este cea mai potrivită pentru ea, Pisica ta îți va mulțumi în stilul său caracteristic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top