Cum poți îmbunătăți starea părului și a pielii unei pisici

Problemele dermatologice nu sunt o chestiune minoră, deoarece acest organ foarte extins îndeplinește funcții importante. Din acest motiv, este esențial să menții pielea și părul pisicii într-o stare optimă, iar hrana este un factor cheie în realizarea acestui lucru.

Ce legătură are mâncarea cu pielea?

O alimentație deficitară are un impact direct asupra pielii. Problemele dermatologice de origine nutrițională sunt produse de un dezechilibru în compoziția alimentelor, atât din cauza excesului, cât și a deficitului.

De asemenea, pielea se va descuama, vor apărea cruste,  depozite de grăsime sub piele, mâncărime, părul va fi lipsit de strălucire și, în general, va avea un aspect urât. Dimpotrivă, o dietă corectă va da părului strălucire și va împiedica căderea sa. Această simptomatologie va apărea dacă animalul consumă săptămâni sau chiar luni întregi o hrană necorespunzătoare.

Importanța pielii sănătoase

Menținerea pielii și a părului în condiții optime nu este o problemă minoră. Pielea este bariera de protecție a corpului împotriva agresiunilor externe. De asemenea, părul protejează împotriva intemperiilor, menținând în același timp temperatura corpului. Există multe circumstanțe care pot deteriora pielea:

  • alimentație deficitară,
  • prezența paraziților, cum ar fi puricii, căpușele sau
  • diferite boli.

Proteine

Părul este compus în principal din aminoacizi, care sunt constituenții proteinelor, esențiali pentru refacerea și cicatrizarea pielii atunci când apar răni. Prin urmare, proteinele vor fi un ingredient esențial în dieta pisicii tale.

Deficiența lor poate încetini creșterea părului și poate cauza căderea părului și fragilitatea pielii. Pentru o piele sănătoasă este nevoie de aminoacizi, cum ar fi lizina, pe care pisica nu-i poate sintetiza, cisteină, arginină sau fenilalanină, mai ales la pisicile cu părul negru.

Acizi grași

Sunt lipide clasificate ca fiind saturate sau nesaturate. Dintre acestea se remarcă omega 3, omega 6, EPA și DHA. Au efecte benefice asupra creierului și asupra dezvoltării vederii. De asemenea, au un efect antiinflamator și o funcție de protecție a sistemului cardiac și renal. În plus, reduc riscul dezvoltării tumorii.

Există acizi grași omega 3 în uleiurile vegetale precum inul, rapița sau soia. Dar EPA și DHA se găsesc în uleiurile de pește grase precum somonul, macroul sau heringul și în alge.

Sunt recomandate ca hrană pentru pisici care ajung la o vârstă înaintată sau pentru cele care se confruntă cu probleme care cauzează inflamații cronice. Este vorba de patologii articulare, digestive sau dermatologice.

În plus, deficiența acizilor grași va afecta starea pielii. De exemplu, omega 3 face parte din bariera epidermică. Absența sa este legată de uscarea pielii și apariția alergiilor. La rândul său, omega 6 contribuie la reproducerea celulelor pielii și este esențial să facă parte din hrana oferită, deoarece organismul pisicii nu este capabil să-i sintetizeze.

Acizii grași pot lipsi din hrana uscată a pisicii, din cauza unor probleme de conservare sau depozitare care fac ca aceste grăsimi să se degradeze.

În cazul în care pisicile beneficiază de acizi grași pielea li se va descuama, părul va fi lipsit de strălucire, iar în unele zone ale corpului vor apărea depozite de grăsime sub piele și inflamațiile din cauza infecțiilor bacteriene.

Vitamine

Se remarcă vitamina A, care este responsabilă pentru rotația celulară și pe care pisica nu o poate sintetiza. Deficitul său, dar și excesul său, provoacă alopecie și infecții bacteriene. Alte deficiențe de vitamine vor avea, de asemenea, consecințe asupra pielii și părului.

De exemplu, lipsa vitaminei B2 cauzează uscarea și înroșirea pielii. Deficitul de niacină provoacă mâncărime. Lipsa biotinei este sinonimă cu seboreea și alopecia. Vitamina B5 ajută la prevenirea infecțiilor, alergiilor și inflamațiilor. Vitamina C este esențială pentru sintetizarea colagenului, ajutând astfel la menținerea pielii, a ligamentelor și a oaselor.

Trebuie remarcat importanța vitaminei E, a cărei deficiență determină o boală numită pansteatită, caracterizată prin formarea de depozite de grăsime sub piele care se inflamează și dor.

Minerale

Zincul mărește viteza diviziunii celulare. Lipsa acestuia este cauza descuamării și uscării pielii. Dacă deficiența se menține în timp, pielea ajunge să se îngroașe și să se depigmenteze. Părul crește greu și cade. Infecțiile apar din cauza unui sistem imunitar slab.

La pisicile cu deficit de cupru părul își pierde culoarea închisă. Acest lucru se întâmplă la pisicile cu părul negru hrănite cu hrană de proastă calitate. Părul va avea nuanțe roșiatice sau cenușii. Cuprul poate lipsi din cauza cantității insuficiente din compoziția hranei sau din cauza excesului de calciu sau zinc, deoarece aceste minerale în exces îngreunează absorbția lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top