Cum să ai grijă de câinele tău pe timpul iernii

Datorită faptul că sunt mai mereu energici, avem impresia că prietenii noștri necuvântători, câinii, sunt animale care rezistă oricăror intemperii sau fenomene meteorologice.

Adevărul este că animalele noastre de companie au nevoie de îngrijire diferită în funcție de sezonul anului în care ne aflăm. Blana și pielea câinelui sunt principalele sale arme împotriva intemperiilor și a frigului. Prin urmare, acum că temperatura a scăzut și a sosit iarna, trebuie să acordăm mai multă atenție prietenului nostru credincios.

Reține! Pe perioada iernii trebuie să acorzi o mai mare importanță alimentației și blănii câinelui tău. Dacă îi vei oferi hrana potrivită necesităților sale și îl vei îngriji cum se cuvine, acesta va crește sănătos și va avea parte de nutrienții necesari pentru a face față iernii aspre. De asemenea, reține că puii și câinii mai în vârstă sunt cei mai vulnerabili la frig. Iată 5 sfaturi menite să te ajute să-ți îndeplinești în mod corespunzător obligațiile față de câinele tău:

Ai grijă de alimentația câinelui

Ca în orice anotimp, alegerea de hrană pentru câini potrivită pentru vârsta, mărimea și greutatea animalului este esențială pentru a asigura acestuia vitaminele și nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătos.

Noi, oamenii, suntem mai puțin activi iarna. Și la fel se întâmplă și cu câinii. Din acest motiv, este bine să nu-i oferi prea multă hrană. Pe de altă parte, hrana pe care i-o oferi este bine să fie de cea mai bună calitate.

Ai grijă de igiena sa

Iarna aduce cu ea o serie de pericole de care trebuie să fii conștient. Excesul de umiditate sau căldura prea mare din casă pot provoca dermatite sau căderea excesivă a părului. Neperierea corectă a câinelui poate duce la încâlcirea părului, ceea ce ar putea face pielea acestuia să transpire corect.

Pentru a evita toate acestea, este indicat să-i perii părul corect și zilnic. Înainte de a-l pieptăna, aplică pe păr balsam sau ulei hrănitor, care va crea un strat protector pe suprafața părului. In plus, iarna este bine să-i faci baie o dată pe lună folosind un șampon specific tipului său de păr.  Nu e bine să-i faci baie prea des, deoarece îi poate afecta calitățile naturale ale pielii.

Iarna, câinele nu trebuie tuns foarte scurt

Dacă ai de gând să tunzi câinele iarna, ține cont de faptul că părul său îl protejează împotriva agenților externi. Prin urmare, nu este indicat să îi tunzi părul foarte scurt. Cu toate acestea, este bine să-i scurtezi  părul din zona burții și de la picioare pentru a evita să intre în contact cu solul umed și să se murdărească.

Folosește cremă pentru pernuțe

Pentru a-i proteja pielea contra umezelii și frigului poți folosi vaselină sau cremă specială. Aplic-o pe zonele expuse la acești factori, cum ar fi pernuțele picioarelor, întrucât le va împiedica să se usuce și să crape din cauza temperaturilor scăzute.

Cumpără-i o hăinuță

Înainte de a ieși din casă iarnă, nu uita să-ți îmbraci câinele. Este cel mai practic mod de a-l proteja contra frigului. Câinelui tău îi va plăcea hăinuță întrucât îi va ține cald. Aceasta este o alegere minunată mai ales în cazul raselor mici sau cu păr scurt. Bineînțeles, înainte de a-l îmbrăca, asigură-te că blana este bine îngrijită, pentru a nu se încâlci și mai tare. Și nu uita ca, imediat ce ai ajuns acasă, să-l ștergi bine pe lăbuțe în cazul în care sunt ude, pentru a preveni o eventuală răceală.

Asigură-te că doarme într-un loc confortabil

Dacă câinele locuiește în interior, este indicat să-i asiguri un pat moale și călduros, să nu-i fie frig noaptea. Cu toate acestea, dacă iarna nu-i foarte grea, nu are nevoie de prea multă îngrijire.

Dimpotrivă, dacă câinele tău doarme afară, va avea nevoie de o căsuță confortabilă (niciodată din plastic, o casuță solidă din lemn este cea mai bună alegere), izolată, care să nu fie în contact direct cu pământul, unde să existe și saltea și pături pentru a avea parte de căldură. Este foarte important să-i verifici în mod corespunzător căsuța pentru a te asigura că este complet izolată și că nu intră frigul. În cele din urmă, îți recomandăm să-i verifici apa frecvent, deoarece uneori îngheață. Și, dacă este foarte frig, nu-ți lăsa câinele să doarmă afară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top