Cum procedezi pentru a schimba alimentația unei pisici

Pisicii tale nu îi mai place mâncarea pe care i-o dai? Vrei să-i schimbi alimentația? Trebuie să știi că schimbarea alimentației pisicii poate fi o adevărată provocare dacă nu ai cunoștințele necesare și nu o faci treptat. În cele ce urmează, îți vom spune cum să procedezi pentru a-i schimba alimentația pisicii fără să-i afectezi sănătatea.

Despre alimentația pisicilor sălbatice

Pisicile sălbatice sunt animale carnivore, foarte independente. Corpurile lor au evoluat pentru a-și perfecționa abilitățile de vânătoare, permițându-le să se poziționeze în vârful lanțului trofic.

Alimentația acestor animale, în habitatul lor sălbatic, nu depinde doar de capacitățile lor evolutive. Hrana lor variază și în funcție de schimbările climatice, disponibilitatea sa în mediul lor, intervenția omului în mediul lor etc.

Imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă o pisică sălbatică ar fi la fel de pretențioasă precum o pisica domestică în ceea ce privește alimentația. Comportamentul excesiv de selectiv al acesteia din urmă ar reprezenta un risc pentru supraviețuirea speciei sale.

De ce pisicilor domestice nu le plac schimbările alimentare

Dacă felinele nu sunt cu adevărat „capricioase”, cum se explică faptul că multe pisici domestice sunt extrem de mofturoase când vine vorba de hrană? Răspunsul se află în întrebarea însăși. Pisicile dezvoltă anumite comportamente selective în ceea ce privește alimentația lor datorită procesului de domesticire.

Totul începe în momentul în care pisica nu mai trebuie să vâneze pentru hrană și se adaptează la consumul de alimente echilibrate. Pe lângă asta, influențează și faptul de a fi crescută în medii care nu suferă transformările naturale ale unui habitat sălbatic. Astfel, organismul său se obișnuiește mai ușor cu o  rutină alimentară limitată.

Pentru a înțelege mai ușor acest fenomen de adaptare la viața de acasă, te poți uita la pisicile fără stăpân. Aceste animale experimentează ceva similar cu pisicile sălbatice, deoarece supraviețuirea lor depinde direct de capacitatea lor de adaptare.

O consecință a stilului de viață al pisicilor de pe stradă este faptul că hrana lor este de obicei mai variată, iar gustul lor este mult mai puțin selectiv decât cel al unei pisici domestice.

Schimbă hrana pisicii treptat

După cum am spus, felinele își păstrează rutina pentru a se simți mai în siguranță. Expunerea acestora la o schimbare radicală a mediului, a hranei sau a obiceiurilor provoacă de obicei reacții negative în corpul și mintea lor.

Dacă schimbarea este drastică, animalul poate dezvolta comportamente agresive și/sau de autoapărare, modificări comportamentale și diverse simptome precum letargie, diaree, malnutriție etc.

Este esențial să schimbi hrana pisicii tale treptat, pentru a evita tulburările comportamentale și organice. Începe prin a înlocui zilnic un procent mic (5% –10%) din alimentele vechi cu cele noi . Crește acest procent săptămânal.

Intensifică aroma hranei

O opțiune bună pentru a „masca” schimbarea hranei este să adăugi puțin pate sau mâncare umedă. Aroma puternică și gustul plăcut al acestor produse vor stimula apetitul pisicii tale. Deși eficientă, este important să folosești această „tehnică” doar în primele săptămâni, pentru ca pisica să nu se obișnuiască să le consume zilnic.

Reține! Când schimbi hrana unei pisici adulte sau în vârstă care a consumat aceeași hrană mult timp, trebuie să o faci mare grijă.  Organismul său este obișnuit să digere și să absoarbă nutrienții din formula veche, astfel încât schimbarea radicală a hranei vechi cu una nouă îl poate afecta destul de mult.

În orice caz, este indicat să consulți un medic veterinar înainte de a schimba hrana pisicii tale. În plus, animalul trebuie să fie sănătos pentru a face față cu brio unui nou sortiment de hrană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top