Cum percep câinii aromele?

În ciuda faptului că cei mai buni prieteni ai omului au mai puțini receptori pentru arome decât acesta, aceștia au și preferințele lor gastronomice individuale.

Stăpânii câinilor tind să fie destul de preocupați de tipul de dietă dat animalelor lor de companie. În plus, mulți dintre ei tind să aleagă tipurile de mâncare care le plac cel mai mult, dar care sunt aromele pe care le preferă câinii?

La fel ca în cazul oamenilor și al altor animale, câinii sunt capabili să detecteze multe arome, precum și să aibă o slăbiciune pentru anumite texturi.

Prin urmare, pot simți gustul tipului de mâncare cu care sunt obișnuiți și pot respinge alte tipuri de hrană. În acest articol veți descoperi ce alimente preferă câinii, cum detectează aromele și pe care alimente tind să le respingă.

Simțul gustului la câine

Simțurile chimice, cum ar fi gustul și mirosul, sunt cele mai primitive modalități senzoriale. Diferitele senzații gustative sunt produse de patru tipuri diferite de receptori. Fiecare receptor este capabil să perceapă o aromă, dar atunci când sunt amestecate și combinate dau naștere la numeroase nuanțe.

Pe de altă parte, simțul mirosului contribuie și la percepția gustului, care este extrem de dezvoltată la câini. Mestecarea eliberează substanțe volatile care ajung în pasajele nazale.

Morfologia dinților, felul în care mănâncă câinii și alte caracteristici ale tractului lor digestiv indică faptul că sunt animale carnivore facultative. Dantura este slab dezvoltată, la fel și simțul gustului, deși acest lucru nu înseamnă că le lipsește.

Animalele strict carnivore precum pisicile nu au nevoie de simțul gustului pentru alimentele dulci și, prin urmare, nu au receptori pentru ele.

Dimpotrivă, câinii detectează gustul dulce, deoarece pot include anumite fructe și legume în dieta lor, chiar sporadic și în cantități mici.

Chiar și așa, este necesar să rețineți că pe limba noastră există aproximativ 9000 de receptori pentru arome. La câini, există doar aproximativ 1700 de receptori.

De asemenea, simțul gustului la câini este mai puțin pronunțat  ca la oameni.În plus, nu au niciun receptor pentru gustul sărat și evită complet aromele amare.

Câinii sunt animale al căror simț principal este mirosul, înțeleg lumea prin el. În privința hranei este la fel. Câinii își aleg mâncarea în principal în funcție de miros, la fel cum oamenii își aleg adesea mâncarea pe baza a ceea ce văd și a experienței.

Care sunt aromele pe care le preferă câinii?

Majoritatea studiilor efectuate pentru a descoperi și a înțelege ce alimente preferă câinii sunt făcute în condiții de laborator și cu animale crescute în acest scop. Aceasta înseamnă că acești câini nu pot fi comparați cu cei care locuiesc în case.

Câinii crescuți în acest scop au de obicei o dietă fixă ​​pe tot parcursul vieții. După înțărcare, puii încep să mănânce doar un anumit tip de hrană. Mai mult, datorită acestui fapt, câinii nu au experiențe suficiente și nu sunt expuși la diferite arome pentru a-și dezvolta papilele gustative și gustul.

Cu toate acestea, marea majoritate a tipurilor de hrană pe care le găsim pe piață sunt testate pe câini crescuți în acest scop. Scopul este de a stabili gustul (cât de mult îi place câinelui) și de a evita posibilele efecte adverse asupra consumului său.

Astfel, un studiu efectuat în anii 1980 a determinat că aceste animale preferă carnea de vită, de porc sau de miel, nu de pui sau de cal. Desigur, ele preferă și carnea în detrimentul cerealele. În hrana animalelor, cerealele servesc doar la reducerea costurilor și la adăugarea unei anumite cantități de nutrienți.

Câinii, spre deosebire de ceea ce cred mulți oameni, par, de asemenea, să prefere carnea conservată sau mâncarea umedă în detrimentul celei proaspete, tăiată cubulețe sau carnea gătită în detrimentul celei crude.

În cazul câinilor care trăiesc în case, concluziile cercetării realizate pot fi contrazise. Aromele preferate de câinii care trăiesc în casă vor depinde în mare măsură de experiența stăpânului.

Dacă de-a lungul vieții sale câinelui i se oferă diferite tipuri de alimente, de la hrană specială la produse proaspete, gustul său va fi mult mai dezvoltat și va accepta mai multe tipuri de alimente.

În același mod, este foarte normal ca acesta să aibă aceleași preferințe ca și stăpânul , așa cum în primele sale luni de viață va prefera să mănânce aceleași alimente ca și mama sa.

Câinii pot gusta apa

Prin definiție, apa este un produs fără gust, incolor și inodor din punctul nostru de vedere. Cu toate acestea, pentru câini, apa poate avea gusturi și mirosuri diferite.

Pe vârful limbii câinelui există papilele gustative specifice care detectează gustul apei. Oamenii de știință sugerează că scopul lor este legat de echilibrul apei din corpul câinelui. Câinii au, de asemenea, papilele gustative specifice pentru a detecta arome foarte diferite în carne și grăsimi.

Câinii pot detecta aromele alimentelor într-o măsură mai mare sau mai mică. Și își pot dezvolta simțul gustului în funcție de câte tipuri diferite de alimente încearcă, la fel cum fac cu oamenii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top