Ce factori pot determina personalitatea pisicilor?

Potrivit oamenilor de știință, personalitatea pisicii și trăsăturile comportamentale pot depinde de rasa sa. Vă gândiți să vă luați o pisică? Pisicile tind să fie imprevizibile. Această calitate face din alegerea celei mai potrivite pisici pentru casa și stilul vostru de viață, să fie o provocare.

Se știe că personalitatea pisicii – chiar și la pisicile de rasă – este mai dificil de prezis decât în ​​cazul raselor canine. Prin urmare, este bine să vă informații înainte de a lua această decizie. În acest articol vă vom dezvălui câțiva factori care pot determina personalitatea pisicilor.

Influența rasei asupra personalității pisicilor

Se consideră că rasele de pisici posedă comportamente specifice. Astfel, pisicile de tip ragdoll sunt relaxate și afectuoase, în timp ce pisicile din rasa Albastru de Rusia tind să fie mai rezervate.

Aceste impresii de la proprietarii și crescătorii de pisici nu au o bază științifică, ceea ce ne determină să ne întrebăm dacă există într-adevăr diferențe de comportament asociate rasei.

Un studiu publicat în 2019 în revista Scientific Reports este primul articol academic pe această temă. Mai mult, acest studiu abordează și problema transmiterii acestor trăsături de la o generație la alta.

Descrierea studiului

Lucrarea analizează comportamentul a 5726 de pisici din 50 de rase diferite. În urma studiului s-a descoperit că rasele se comportă diferit. De asemenea, cercetătorii au concluzionat că jumătate din caracteristicile observate erau ereditare.

Aspectele incluse au fost nivelul de activitate, timiditatea, agresivitatea și sociabilitatea față de oameni. Oamenii de știință raportează că cele mai evidente diferențe dintre rase au apărut în categoria de activitate.

Potrivit științei, aproape jumătate din diferențele de comportament și personalitate între rase pot fi atribuite unor factori ereditari.

Agresivitatea la pisici

Potrivit studiului, pisicile ce aparțin rasei ragdoll sunt mai timide față de străini și obiecte necunoscute decât alte rase. În același timp, este mai puțin probabil să fie agresive față de oameni.

Printre rasele mai puțin agresive s-au numărat și pisicile persane, cele British Shorthair și Cornish Rex.

Pe de altă parte, rasele Turkish Van și Angora vor avea de obicei un comportament mai agresiv decât celelalte rase studiate, atât față de oameni, cât și de alte pisici.

Expremele în ceea ce privește interacțiunea cu oamenii

Conform studiului menționat anterior, rasa British Shorthair nu își dorește să interacționeze foarte mult cu oamenii, în timp ce rasele Korat și Devon Rex interacționează mai ușor cu oamenii.

Pisicile abisiniene și persane s-au dovedit a fi  la fel de timide, o observație interesantă, deoarece coincide cu percepția că aceste rase sunt mai rezervate.

Rasele British Shorthair, Norvegiană de Pădure, Ragdoll, Persană și Birmaneză sunt cel mai puțin fricoase, în timp ce rasele Bengaleză și Albastru de Rusia sunt cele mai fricoase.

Modalitatea în care sunt crescute pisicile influențează de asemenea personalitatea acestora

Desigur, nu toate comportamentele pisicii pot fi atribuite rasei. De exemplu, cercetătorii subliniază că mediul în care trăiește pisica ar putea avea un efect asupra modului în care se dezvoltă.

În cazul pisicilor cu pedigree, crescătorii petrec mai mult timp socializând cu pisoii, ceea ce ar putea avea un efect destul de mare asupra comportamentelor lor sociale pe măsură ce îmbătrânesc.

De asemenea, este posibil ca trăsăturile comportamentale să fie influențate de selecția trăsăturilor fizice tipice reproducerii selective la rasele cu pedigree. Asta înseamnă că unele caracteristici ale personalității pisicilor ar putea fi separate prin asociere cu caracteristici precum culoarea blănii și a ochilor.

Un al doilea grup de oameni de știință, prin analize statistice, a identificat cinci factori principali ai personalității la pisicile domestice. În acest studiu, ei au grupat 52 de trăsături în cinci personalități tipice. Iată exemple ale acestei grupări:

  • Impulsivă: comportament neregulat și nesăbuit;
  • Dominantă: intimidare, gelozie, agresivitate față de alte pisici;
  • Prietenoasă: afecțiune, bunătate, prietenie față de oameni;
  • Extravertită: vigilență, curiozitate, inventivitate, veselie;
  • Nevrotică: nesiguranță, anxietate, frică de oameni, suspiciune, timiditate.

La ce este utilă această clasificare?

Identificarea trăsăturii tipice a unei pisici, potrivit cercetătorilor, are implicații importante pentru îmbunătățirea bunăstării pisicilor domestice, în special pentru pisicile cu scoruri extreme la un anumit factor. În cazul unui scor considerat extrem, proprietarul poate solicita sfaturi și poate lua în considerare schimbările din mediul înconjurător sau controlarea pisicii sale. Exemple:

  • Un scor mare la trăsăturile nevrotice ar putea indica timiditate extremă, care ar putea fi atenuată cu ascunzători suplimentare;
  • Un scor scăzut de extravertire – cum ar fi lipsa obiectivului – ar putea indica disfuncție cognitivă la o pisică în vârstă, determinând o examinare veterinară suplimentară;
  • Un scor de impulsivitate ridicat ar putea însemna stres, sugerând necesitatea evaluării și urmării unui tratament.

În general, cercetătorii consideră că o mai bună înțelegere a personalității pisicii prin chestionare de evaluare ar putea ajuta proprietarii să îmbunătățească condițiile pisicilor lor acasă.

Aceste studii deschid un interesant domeniu de caracterizare a factorilor care influențează personalitatea pisicilor. Deocamdată, dacă sunteți în căutarea unei pisici pe care să o puteți alinta când ajungeți acasă, aceste studii vă pot oferi câteva idei despre care ar putea fi pisica potrivită pentru voi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top