Coronavirus felin

Coronavirusurile aparțin familiei Coronaviridae. Coronavirusurile alfa și beta infectează adesea mamiferele, în timp ce coronavirusurile gamma și delta infectează adesea păsările și peștii.

Coronavirus la pisici

Coronavirusul felin, la fel ca cel canin, este un coronavirus alfa. Aceste coronavirusuri nu sunt asociate cu focarul actual de coronavirus uman, așa că proprietarii de câini și pisici nu trebuie să fie mai preocupați decât o persoană care nu are animale acasă.

Infecția cu coronavirus felin este o boală foarte frecventă la pisici, cu o rată mare de infecție în rândul pisicilor. Există două tipuri de coronavirus felin (FcoV), un tip enteric care invadează tractul digestiv (FECV sau coronavirus enteric felin) și altul care este responsabil de peritonita infecțioasă felină (FIPV sau virusul peritonitelor infecțioase feline).

Coronavirus felin FECV

Coronavirusul enteric felin afectează celulele intestinului pisicii ducând la o infecție care în cele mai multe cazuri este cronică.

Se estimează că între 25 și 40% din pisicile domestice sunt infectate. Procentul de infectare crește până la 80-100% la pisicile care trăiesc în grupuri mari în case, adăposturi sau canise.

Infecția la animalele adulte este de obicei asimptomatică, în timp ce puii pot avea diaree ușoară, tranzitorie și febră. Prin urmare, mortalitatea în rândul pisicilor este rară și prognosticul este destul de bun, cu excepția pisicilor mici sau a celor cu sistem imunitar scăzut. Cu toate acestea, chiar dacă o pisică nu prezintă semne clinice de infecție, ea poate încă purta virusul și este capabilă să transmită virusul unei alte pisici.

Acest coronavirus felin este excretat prin fecale și rar prin salivă. Calea sa de transmitere este oro-fecală, adică coronavirusul este eliminat prin materiile fecale în mediul înconjurător, iar pisicile se infectează prin ingerarea acestuia atunci când se îngrijesc sau mănâncă.

Această boală intestinală, deși nu este excesiv de severă, este destul de importantă, deoarece acest virus, în celulele epiteliului intestinal, se poate transforma din FECV în FIPV. Această mutație face ca virusul să invadeze și să crească numărul monocitelor (un tip de celulă a sistemului imunitar care se găsește în sânge). Această posibilitate de mutație crește la pisicile cu imunitate scăzută: pisici tinere, pisici în vârstă, în stare de imunosupresie (imunosupresie virală din cauza altor virusuri, cum ar fi virusul imunodeficienței feline (FIV) sau virusul leucemiei feline (FELV) sau datorită situațiilor stresante etc.).

Coronavirus felin FIPV

Peritonita infecțioasă felină (FIP) este o boală fatală la pisici și este cauzată de coronavirusul felin. Deși coronavirusul este cauza acestei boli, infecția cu acest virus nu implică întotdeauna faptul că pisica va dezvolta boala, deoarece dezvoltarea sa depinde de factori asociați cu virusul și animalul (vârstă, genetică și imunitate). În cazul în care se dezvoltă, de obicei, boala progresează foarte repede, iar rezultatul este fatal.

PIF are manifestări clinice foarte diverse, astfel încât nu există semne clinice asociate care să fie simptome ale bolii. Simptomele inițiale sunt nespecifice, cum ar fi letargia, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, icterul (îngălbenirea) și diareea.

Există două forme principale de PIF: efuzive (umede) și non-efuzive (uscate). Deși cele două forme sunt la fel de fatale, forma efuzivă este mai frecventă (60% -70% din cazuri) și progresează mai rapid decât forma non-efuzivă.

Forma efuzivă a PIF se caracterizează prin acumularea de lichid gălbui (bogat în fibrină și proteine) în cavitatea abdominală (care provoacă distensia acesteia) și / sau toracică (efuziune pleurală, care contribuie la dificultăți de respirație).

În forma ne-efuzivă a PIF, leziunile piogranulomatoase se dezvoltă în țesuturi, în special în ochi, creier, rinichi, oment și ficat, provocând tulburări ale vederii și neurologice.

Diagnosticul acestei boli este destul de complicat, deoarece nu există un test de diagnostic specific pentru PIF și, de multe ori, poate fi diagnosticat doar atunci când pisica a murit.

Sperăm că aceste informații v-au ajutat să înțelegi ce presupune coronavirusul felin și faptul că, la fel ca și cel canin, nu trebuie asociat cu cel care afectează oamenii. Multă sănătate felinelor voastre vă dorim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top