De ce să periem dinții câinilor

Câinii trebuie spălați pe dinți nu pentru a avea o respirație frumos mirositoare.  Igiena orală este esențială pentru sănătatea animalului nostru de companie. Deși majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de acest lucru, boala parodontală sau a gingiilor este o problemă comună și foarte gravă la câini. Cu toate acestea, spălarea dinților câinelui nostru poate preveni acest lucru.

Veterinarii estimează că 85% dintre câinii cu vârsta de cinci ani suferă de boală parodontală, care se dezvoltă atunci când particulele alimentare și bacteriile se acumulează pe marginea gingiilor și formează depozite moi numite placă. În timp, placa se transformă în tartru tare. Dacă tartrul nu este îndepărtat de pe dinții câinelui nostru, gingiile se inflamează în timp. Pe măsură ce gingiile inflamate încep să se separe de forma dinților, se dezvoltă tot mai multe bacterii care înrăutățesc boala parodontală.

Câinii simt dureri destul de puternice atunci când suferă de boală parodontală. Mulți dintre dinții lor pot cădea și pot suferi chiar și o infecție bacteriană care se poate răspândi prin fluxul sanguin către rinichi, ficat, inimă sau creier. Boala parodontală este ireversibilă, așa că acum este un moment bun să începem un program de îngrijire orală regulată pentru câinele nostru. Prevenirea este cheia pentru  menținerea câinelui sănătos și fericit.

Este ideal ca dinții câinilor să fie periați în fiecare zi. Cu toate acestea, dacă programul nostru încărcat nu ne permite este bine să-i spălăm de cel puțin câteva ori pe săptămână.

Câinii mai mici și rasele de câini brahecefalici cu mușchi mari, plați sau scurți, cum ar fi  câinii pug și bulldogii, pot avea nevoie de un periaj mai des. Dinții lor se încleștează frecvent, ceea ce determină acumularea unei cantități mari de placă. Astfel, crește riscul de apariție a bolii parodontale.

De ce avem nevoie?

Peria pe care o alegem este esențială. Trebuie să fie ca pentru noi și animalul nostru de companie. În magazinele cu produse destinate animalelor de companie putem găsi o mare varietate de perii de dinți pentru câini. Putem alege peria potrivită foarte ușor. De asemenea, tot de acolo putem cumpăra o pastă de dinți special creată pentru câini. În cazul în care aceste metode nu ne plac, cealaltă opțiune este să folosim o bucată mică de tifon curat, să o înfășurăm în jurul degetului mare și astfel să le curățăm dinții.

Cum se spală dinții câinilor?

Câinele nostru va simți, probabil, o senzație ciudată atunci când îi vom băga mâna în gură. S-ar putea să fii nervos la început. Cu toate acestea, putem face periajul dinților mai plăcut. De exemplu, să nu ne grăbim. Trebuie să introducem treptat periuța de dinți în gura, astfel încât câinele nostru să nu fie confuz și deranjat.

Este indicat să îl învățăm că periatul dinții este un lucru bun și că după asta se întâmplă ceva pe placul lui. Adică, după ce am terminat de periat dinții, este indicat să-l scoatem la o plimbare sau să ne jucăm cu el folosind jucăriile sale preferate.

Înainte de a folosi periuța și pasta de dinți, este bine să băgăm degetul în ceva care îi place câinelui, cum ar fi supă de pui. Ulterior, lăsăm câinele să ne lingă degetul. În timp ce face acest lucru, ridică buzele. Trebuie să repetăm acest exercițiu de două ori pe zi, în primele săptămâni. Ocazional, putem folosi puțină pastă de dinți pentru câini, astfel încât să se obișnuiască cu mirosul și gustul ei.

Când observăm că pe prietenul nostru necuvântător nu-l deranjează că îi băgăm degetele în gură, așezăm ușor o mână sub bărbie, lăsând-o pe cealaltă să își sprijine capul. Apoi punem mână peste vârful nasului câinelui, ca și cum i-am deschide gura. Când observăm că este relaxat, introducem încet periuța de dinți în gură și îi spălăm dinții.

Dacă pe câinelui nostru îl enervează periuța de dinți, cel mai bine este să folosim o bucată mică tifon sau să folosim o perie dintr-aceea care se bagă pe deget. Acestea din urmă sunt destul de eficiente la acei câini care sunt de obicei oarecum neliniștiți. În caz că nu putem peria dinții câinelui putem merge cu el la veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top