Cele mai frecvente probleme ale pielii la Shar Pei

Pielea câinilor Shar Pei necesită multă grijă și atenție pentru a evita apariția bolilor care ar putea deveni cronice.

Rasa Shar Pei este una dintre cele mai vechi rase, deoarece originea sa datează din 220 d.Hr. Blana groasă, părul scurt, ochii mici și urechile tăiate i-au făcut pe acești câini vânători magnifici. Deși acum sunt animale de companie, caracteristicile lor fizice fac ca cei din rasa Shar Pei să aibă o anumită predispoziție de a suferi de probleme ale pielii.

Pielea lăsată și ridată este principala caracteristică a rasei, dar, fiind rezultatul a sute de mutații genetice, această caracteristică poate duce la o mare varietate de boli dermatologice. Orice semn de disconfort la acești câini poate indica prezența unei probleme a pielii, deci trebuie să fiți vigilenți.

Dermatita cutanată

Spațiul dintre pliurile cutanate ale câinilor Shar Pei este locul ideal pentru proliferarea bacteriilor care pot duce la o infecție a pielii. Toți câinii au pe piele microorganisme care fac parte din flora bacteriană dermică, dar lipsa ventilației din riduri determină proliferarea bacteriilor mai repede decât în ​​mod normal.

Este important să mențineți o igienă bună a acestor pliuri și să le verificați constant. Dacă sunt detectate zone roșii sau solzoase – pe lângă un miros neplăcut – se poate dezvolta o boală a pielii pe epiderma câinelui.

Având în vedere aceste dovezi, înainte de a continua cu orice tip de spălare sau dezinfectare, este mai indicat să faceți o vizită medicului veterinar, astfel încât acesta să poată determina ce se întâmplă pe pielea câinelui. Nu este indicat să îi faceți tratamente acasă fără să vă consultați cu medicul veterinar.

Probleme cutanate la Shar Pei: demodicoză generalizată

Acarianul Demodex spp. Este un locuitor comun al pielii câinilor care nu pune nicio problemă. Deși trăiește în orice zonă a pielii, preferă foliculii de păr ai câinilor care au părul foarte scurt, cum este cazul câinelui Shar Pei.

Dezvoltarea bolii poate avea loc în orice parte a corpului animalului, dar urmează un model specific. Din punct de vedere clinic, demodicoza generalizată produce mai mult de 5 leziuni într-o anumită zonă a corpului. Aceste răni constau în eritem sau roșeață a pielii și alopecie sau lipsă de păr în acea regiune.

În plus, această invazie parazitară se poate prezenta sub alte forme, cum ar fi nodulii sau dopurile foliculare, peelingul pielii, excesul de grăsime, pustulele, comedoanele, crustele și ulcerele.

În plus față de efectul cauzat de acarian, această rasă de câini are un sistem imunitar ineficient împotriva agentului patogen, prin urmare boala se dezvoltă mai grav la Shar Pei decât la alți câini.

Foliculita bacteriană superficială

O altă problemă cu pielea câinilor Shar Pei este foliculita bacteriană superficială. Acest eveniment clinic apare la mulți câini din această rasă care merg la medicul veterinar cu probleme dermatologice.

Bacteria Staphyloccocus pseudintermedius este principala cauză a foliculitei. Această afecțiune nu este ea însăși o boală, ci rezultatul unei infecții datorate unei alte boli de bază. Papulele, pustulele, crustele, colierele epidermice și alopecia circulară sunt de obicei detectate pe pielea câinelui.

Pioderma pielii sau intertrigo

Pioderma poate apărea similar cu dermatita pliurilor. Cu toate acestea, există o caracteristică care o diferențiază de alte entități clinice: pioderma este un proces inflamator cauzat de proliferarea bacteriană care determină expulzarea puroiului, lucru care nu apare în dermatită.

Principalele semne clinice sunt înroșirea pielii pliului, împreună cu exsudație seroasă sau puroi. Aceste leziuni sunt acoperite rapid de cruste foarte purulente și urât mirositoare. În plus, pioderma poate deveni cronică, făcând extrem de dificilă tratarea și vindecarea.

Alte boli ale pielii la Shar Pei

Un Shar Pei poate suferi de boli de piele nesfârșite ca o consecință a predispoziției lor genetice și a caracteristicilor fizice. Deși unele sunt mai puțin frecvente decât altele, toate sunt susceptibile să se dezvolte în situații diferite. Unele dintre aceste patologii sunt următoarele:

  • Pemphigus vulgaris.
  • Râie sarcoptică.
  • Vasculită.
  • Papilomatoza virală.
  • Seboreea uleioasă primară.
  • Dermatoza pustuloasă.

După cum am văzut, modificările dermatologice sunt foarte frecvente la Shar Pei. Cele mai frecvente probleme sunt demodicoza generalizată, foliculita bacteriană superficială și dermatita atopică. Deoarece se consideră că aceste afecțiuni au un factor genetic puternic, nu este recomandată reproducerea cu indivizi care le prezintă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top