Ce trebuie să mănânce un câine care suferă de artrită

Artrita este o boală degenerativă care poate afecta și câinii. Dacă îi oferi animalului de companie o hrană adecvată îl ajuți să facă față acestei afecțiuni.

În timp și pe măsură ce câinele îmbătrânește, cartilajul care  leagă articulațiile se uzează, provocând inflamații și dureri la nivelul extremităților.

Artrita nu se vindecă, dar poți lua anumite măsuri pentru ca prietenul tău necuvântător să aibă o viață mai bună.

O măsură foarte bună este să-i oferi o hrană pentru câini de calitate, potrivită afecțiunii de care suferă.

Artrita apare la aproximativ 1 din 5 câini. Această boală provoacă mult disconfort animalelor și este progresivă. Prin urmare, trebuie să faci tot posibilul pentru ca animalul să se simtă mai bine.

Ce este artrita la câini

Artrita este o problemă articulară cauzată de inflamații și sensibilitate la nivelul articulațiilor. Unele dintre cele mai frecvente simptome care pot fi observate atunci când un câine suferă de ea sunt următoarele:

 • Reducerea activității fizice,
 • Rigiditatea articulațiilor,
 • Dificultăți în efectuarea mișcărilor, cum ar fi urcarea și coborârea scărilor, culcarea sau ridicarea,
 • Stângăcie la mers,
 • Inflamație vizibilă la nivelul articulațiilor,
 • Deformarea articulației.

Toți câinii pot suferi de artrită, dar cel mai des suferă de ea animalele de rasă mare. În plus, este o patologie cronică. Cu toate acestea, dacă este diagnosticată devreme și câinele consumă o hrană corespunzătoare, calitatea vieții i se poate îmbunătăți.

Hrană naturală pentru câinii cu artrită

Unele alimente naturale conțin ingrediente care pot contribui la contracararea consecințelor, deoarece întăresc și regenerează cartilajul.

Dintre acestea fac parte condroprotectoarele, cum ar fi glucozamina și condroitina. Câinele poate beneficia de ele dacă consumă mâncare naturală. Din meniul său nu ar trebui să lipsească următoarele:

 • Carne și pește. Pentru a menține cartilajul în stare bună, colagenul este esențial. Sinteza sa internă poate fi îmbunătățită datorită alimentelor proteice, în special peștelui gras (somon, ton, sardine) și cărnii slabe (pui și curcan).
 • Oase crude cu carne. Trebuie să alegi un os cu aceste caracteristici și cu o dimensiune și consistență adecvate taliei câinelui. Oasele crude cu carne au mult cartilaj la capete, care este foarte benefic pentru câinii cu artrită.
 • Ulei de pește. Uleiul de pește este bogat în omega 3 și are proprietăți antiinflamatoare. Din acest motiv, se consideră că ajută la prevenirea uzurii articulațiilor câinelui. De asemenea, atenuează durerea cauzată de procesele inflamatorii și degenerative.
 • Anumite fructe, precum merele sau afinele, au proprietăți antioxidante, benefice pentru încetinirea degenerării articulare.
 • Unele legume, cum ar fi spanacul și fasolea verde, sunt bogate în magneziu, un mineral esențial pentru sinteza acidului hialuronic. Acidul hialuronic, la rândul său, este important pentru întreținerea capsulei articulare.
 • Ierburi și condimente. Rădăcina de ghimbir, curcuma, scorțișoara și pătrunjelul au proprietăți antiinflamatorii.
 • Alte suplimente naturale. Pe lângă cele menționate anterior, există și alte suplimente benefice pentru câinii cu artrită. Printre acestea se numără uleiul sau semințele de in, uleiul de cocos sau uleiul de Krill.

Evită supraponderalitatea la câinele cu artrită

Există anumite diete care pot contribui la repararea cartilajului și protejarea articulațiile animalului. Însă, o hrană necorespunzătoare poate declanșa artrita.

Supraponderalitatea este unul dintre cei mai frecvenți factori de risc pentru artrită, deoarece determină apariția unei suprasarcini la nivelul articulațiilor. Dacă animalul de companie are o greutate corporală adecvată pe tot parcursul vieții nu va avea probleme articulare. Acesta nu trebuie  supraalimentat mai ales în perioada de creștere.

Hrana pentru câinii cu artrită

Câinii care suferă de artrită este bine sa fie hraniti cu hrană de înaltă calitate, fără cereale, ce asigură îngrijirea foarte bună a articulațiilor și protecțiea antiinflamatorie cu un bogat continut de colagen, glucozamină, condroitină.

Alimente de evitat în cazul unui câinele cu artrită

Alimentele adecvate pentru un câine cu artrită le-am menționat deja. Cu toate acestea, este important să știi și ce nu ar trebui să mănânce. Iată ce nu trebuie să-i oferi animalului tău de companie:

 • Hrană care conține cereale,
 • Hrană cu o cantitate prea mare de acizi grași omega 6,
 • Hrană bogată în săruri, zaharuri și aditivi artificiali,
 • Hrană cu un conținut ridicat de proteine grase.

După cum probabil ai văzut, mâncarea pentru câinii cu artrită trebuie aleasă cu atenție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top