Ce trebuie să mănânce un Border Collie

Border Collie face parte din grupul de câini de turmă și se remarcă prin inteligența și capacitatea sa mare de învățare. Este un câine ascultător, muncitor și foarte sociabil, folosit foarte des în sporturile de agilitate.

Border Collie este o rasă de dimensiuni medii, cu o greutate de obicei de aproximativ 15-23 de kilograme, deși în unele cazuri poate avea doar 10 kg.

Pentru a descoperi ce ar trebui să mănânce un border collie trebuie să știi următoarele lucruri:

  • vârsta sa (pui, adult, senior) și nevoile specifice ei;
  • anumite trăsături caracteristice rasei, care sunt importante în stabilirea hranei necesare.

Puncte importante în alimentația unui Border Collie

  • Stomac sensibil. Border Collie tinde să aibă un stomac sensibil, alimentele provocându-i deseori disconfort. Acest lucru se poate întâmpla din cauza alergiilor sau intoleranțelor la unele ingrediente sau din cauza stresului, deoarece este de obicei un câine foarte activ. Alegerea unui tip de hrană care favorizează echilibrul florei intestinale, îmbunătățind tranzitul, este cea mai bună soluție.
  • Mai multe mese pe zi. Pentru a nu suprasatura sistemul digestiv al câinelui cu stomac sensibil, este indicat să împarți rația zilnică recomandată în 2 sau 3 porții pe zi.
  • Fără cereale. Cerealele, printre altele, sunt uneori cauza problemelor digestive și ale pielii, astfel încât eliminarea lor din dietă reduce probabilitatea de a avea probleme cu stomacul.
  • Energie debordantă. Border Collie este un câine plin de energie din fire. Dacă are o viață sedentară și tinde să fi supraponderal, ar trebui să-i oferi mâncare săracă în calorii.
  • Procente mari de proteine. Hrana sa ar trebui să conțină carne sau pește de înaltă calitate ca ingredient principal, întotdeauna într-un procent ridicat.
  • Displazie de șold. Border Collie, la fel ca multe alte rase de câini, poate dezvolta probleme articulare datorită activității fizice ridicate și predispoziției genetice de a suferi de aceste tipuri de boli. Oferă-i hrană care conține glucozamină și condroitină, precum și condroprotectoare (suplimente) pentru a-i îmbunătăți sănătatea articulațiilor.

Ce ar trebui să mănânce un Border Collie până la înțărcare

Până când la împlinirea vârstei de 2 luni, ar trebui să mănânce doar lapte matern. Laptele mamei îi oferă 90% din nutrienții de care are nevoie pentru a-și întări sistemul imunitar. Astfel, va putea supraviețui în primele săptămâni de viață, deoarece este mult mai hrănitor decât orice alt aliment.

Dacă până la 2 luni trebuie să bea doar lapte matern, de la 3-4 săptămâni poate începe să mănânce mâncare umedă sau terci. Îi poți oferi o hrană specială pentru vârsta sa sub formă de terci, astfel încât să se poată obișnui cu alimente solide. De asemenea, va trebui să reduci treptat cantitatea de apă din amestec până când mâncarea este complet uscată.

Hrana pentru un cățeluș Border Collie

În această perioadă este foarte important să oferi câinelui hrană pentru câini de înaltă calitate, deoarece de ea va depinde dezvoltarea sa corespunzătoare. Aceasta ar trebui să conțină în principal carne și să i-o oferi de 4 ori pe zi până la 6 luni. Ulterior, poți să-l hrănești de 3 ori pe zi.

Alege o hrană savuroasă la gust, care conține toți nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase, fără cereale, hormoni sau organisme modificate genetic, cu aditivi naturali și probiotice care îi reglează flora intestinală.

Ce ar trebui să mănânce un Border Collie adult

Începând de la vârsta de 1 an sau 1 an și jumătate ar trebui să-i schimbi mâncarea pentru pui cu hrană pentru câinii adulți. Fă schimbarea treptat, amestecând progresiv cele două tipuri de hrană până când elimini complet primul sortiment.

Border Collie este un câine foarte activ, deci are nevoie de  hrană cu un conținut ridicat de proteine, potrivită pentru stomacul său sensibil.

Ce ar trebui să mănânce un Border Collie senior

Pe măsură ce câinii activi precum Border Collie îmbătrânesc, au nevoie de mai puține calorii, grăsimi și energie. Dacă nu-i schimbi hrana sau cantitatea pe care i-o dai în fiecare zi, cel mai probabil va ajunge supraponderal. Se va întâmpla acest lucru, deoarece nu va face multe exerciții fizice și va continua să mănânce la fel ca înainte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top