Ce cantitate de apă trebuie să consume un câine

Pentru a evita problemele grave de sănătate cu care se pot confrunta câinii, trebuie să aibă zilnic la dispoziție o cantitate suficientă de apă.

Deși majoritatea stăpânilor recunosc importanța consumului de apă de către câini, nu știu exact ce cantitate ar trebui să bea. Îți vom spune cum să calculezi cantitatea necesară astfel încât să fii sigur că animalul tău de companie este mereu bine hidratat.

Apa este un nutrient foarte simplu, dar supraviețuirea tuturor ființelor vii depinde de aceasta, deoarece procesele biochimice primare trebuie să aibă loc în mod optim.

Acest lichid ajută la:

  • reglarea temperaturii,
  • procesarea alimentelor,
  • îndepărtarea deșeurile și lubrifierea țesuturile, printre multe alte lucruri.

Ce cantitate de apă ar trebui să bea un câine pe zi

Nu există o cantitate exactă de apă pe care câinii ar trebui să o bea zilnic. În mod ideal, ar trebui să aibă la dispoziție un recipient cu apă proaspătă, astfel încât să o poată consuma oricând vor. Cu toate acestea, se estimează că acesta ar trebui să aibă la dispoziție între 60 și 70 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram de greutate.

Chiar și așa, această cantitate poate varia în perioadele călduroase, când câinele este nevoit să bea apă mai mult decât în mod normal. Cantitatea variază, de asemenea, în funcție de stilul de viață, mai ales dacă câinele este foarte activ.

Cum se calculează cantitatea de apă

Cel mai simplu mod de a calcula cantitatea de apă pe care câinii ar trebui să o bea este potrivit greutății lor: 60-70 mililitri pe kilogram. Cu toate acestea, aceasta nu este singura modalitate de a face o estimare aproximativă.

Experții indică faptul că putem stabili cantitatea de apă necesară în funcție de porția de hrană uscată consumată. Se înmulțește cantitatea de hrană uscată cu 2,5. Rezultatul este cantitatea de apă pe care trebuie să o bea. De exemplu, dacă câinele tău mănâncă 1 kilogram de mâncare uscată pe zi, ar trebui să-i oferi 2,5 litri de apă în același interval.

Cum să afli dacă animalul de companie este deshidratat

Asigurarea unei anumite cantități de apă câinelui nu este o garanție că acesta o va bea. Majoritatea stăpânilor observă că animalul nu bea apă atunci când se îmbolnăvește sau prezintă simptome de deshidratare, precum următoarele:

  • Nas și gingii uscate. Atât nasul, cât și gingiile câinilor trebuie să rămână umede. Prin urmare, atunci când aceste zone devin uscate sau „lipicioase”, este posibil să fie deshidratat. De asemenea, trebuie să te uiți la culoarea gingiilor (acestea ar trebui să fie roz, nu roșii sau albe).
  • Urină întunecată. Un câine bine hidratat nu va avea urină întunecată sau tulbure și puternic mirositoare. Dacă descoperi că urina arată așa, va trebui să ai în vedere (pe lângă deshidratare) posibile infecții.
  • Ochi scufundați. Starea acestora constituie un simptom care indică deshidratarea. Verifică ochii câinelui atunci când bănuiești că nu bea apă.
  • Pierderea elasticității pielii. La fel ca în cazul oamenilor, pielea câinilor reflectă și nivelul de hidratare. Verifică starea ei ciupind ușor animalul. Dacă pielea revine lent la forma inițială, este posibil să fie deshidratat.
  • Respirație accelerată. Aceasta reprezintă unul dintre simptomele care îi alarmează cel mai mult pe stăpâni. Apare atunci când deshidratarea afectează funcționarea organelor animalului de companie.

Du-te rapid cu câinele la veterinar atunci când observi că nu mai bea apă și că este bolnav. Cel mai bine este să identifici cauza deshidratării și să fie îngrijit corespunzător înainte ca viața lui să fie în pericol.

Sfaturi pentru a determina câinele să bea apă

Dacă observi că animalul tău de companie nu bea o cantitate de apă suficientă, poți aplica câteva strategii pentru a-l motiva să facă acest lucru. Nu doar consumul de apă îl poate hidrata. Și unele alimente care conțin apă și îl pot ajuta în acest demers. Așadar, îi poți da, de exemplu:

  • Fructe și legume. Alege-le pe cele care conțin un procent mare de apă, cum ar fi morcovi, dovlecei, mere și papaya, printre altele.
  • Mâncare umedă. În general, hrana pentru câini umedă conține aproximativ 70% apă, deci îl va ajuta să se hidreze în timp ce se hrănește.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top