Ce este bine să știi despre Ciobănescul Românesc Carpatin

Ciobănescul Românesc Carpatin este unul dintre cei mai apreciați câini ciobănești din lume. Iar blândețea și loialitatea de care a dat dovadă de-a lungul timpului l-au ajutat să câștige un loc în casă, deoarece este o companie foarte plăcută.

Originea Ciobănescului Românesc Carpatin

Ciobănescul Carpatin este o rasă foarte veche, provenită din Carpați. Se spune că își are originea în câinii asiatici, dar că exemplarele originale ar fi fost izolate până la sosirea romanilor în Dacia în secolul al II-lea d.Hr.

Cu toate acestea, primele înregistrări existente ale numelui acestei rase datează din secolul al XV-lea, iar de atunci, ciobănescul carpatin a fost folosit de ciobanii români din Carpați pentru a păzi turmele de oi, fiind un excelent câine de pază. În plus, după cum sugerează și numele, este o rasă din regiunii carpato-dunăreană.

În 1934, Ciobănescul Românesc Carpatin a fost înregistrat oficial ca rasă în România. În 2005 a fost publicat primul standard oficial de către Federația Cinologică Internațională. Cu alte cuvinte, astăzi este o rasă recunoscută și consacrată în întreaga lume.

Caracteristici fizice

Este un câine mare care aparține familiei Mastiff. Masculii sunt (au mai mult 70 de centimetri de la gât până la spinare) mai mari decât femelele, care au aproximativ 67 de centimetri. Greutatea sa variază între 35-50 de kilograme, iar speranța de viață este între 12-14 ani.

Corpul său este robust și de formă dreptunghiulară, cu o coadă căzută. În ciuda faptului că împărtășește caracteristicile Mastiffilor, fața sa este ușor triunghiulară, dându-i un aspect mai asemănător lupului. Are două straturi de păr drept, special pregătite pentru clima rece de la noi din țară.

Caracter și comportament

În ciuda curajului și hotărârii sale atunci când vine vorba de păstorirea turmelor și a fermelor, este un câine simpatic și incredibil de fidel, atașându-se foarte mult de stăpânul său. Nu este agresiv cu oameni sau cu celelalte animale.

Se adaptează bine la viața în familie și cu alte animale, dar poate deveni foarte protector și oarecum teritorial, așa că necesită socializare strictă și educație bazată pe întărire pozitivă. Deoarece este câine de talie mare, este bine să aibă parte de un padoc cât mai spațios.

Cum să îngrijești un Ciobănesc Românesc Carpatin

Este o rasă robustă și sănătoasă. Nu suferă de boli congenitale specifice care să-i scurteze sau să-l împiedice să aibă o viață frumoasă. Nu este deloc greu de îngrijit. Iată de ce trebuie să ții cont în procesul de îngrijire:

  • Alimentație: Este indicat să-i oferi hrană pentru câini uscată, iar ocazional fructe și legume. Hrana trebuie să fie de cea mai bună calitate și specifică pentru câinilor de talie mare, cu probiotice, fără hormoni sau organisme modificate genetic.
  • Exercițiu: Este o rasă destul de activă, așa că are nevoie de plimbări lungi, de jocuri sau de sport.
  • Îngrijirea părului: Acestor câini le cade mult părul, așa că periajul zilnic îl va ajuta să-și mențină blana frumoasă și să nu lase mult păr prin casă.
  • Reține! Ciobănescul Carpatin trebuie să-și consume energia, așa că are nevoie de multă atenție din partea stăpânului. Este un câine afectuos, inteligent și adoră să-și petreacă timpul cu membrii familiei.

Îngrijirea Ciobănescului Românesc Carpatin

Băile nu trebuie să fie prea dese, deoarece pot deteriora pielea și calitatea părului. În orice caz, se recomandă o igienă regulată pentru a preveni infestările cu paraziți externi. Dacă îl deparazitezi regulat, nu ar trebui să apară, dar cel mai bine este să fii precaut.

Părul Ciobănescului Carpatin este dur și pregătit pentru schimbări climatice nefavorabile, așa că se recomandă ca băile să fie făcute în perioadele calde ale anului sau când animalul este foarte murdar. Este bine să profiți de aceste momente pentru a-l peria și a îndepărta tot părul mort.

Dresajul Ciobănescului Românesc Carpatin

Dresajul ar trebui să se concentreze pe socializare, deoarece problemele pe care le poate avea acest animal sunt legate de teritorialitate și supraprotecție. Chiar dacă nu este agresiv, o educație inadecvată l-ar putea face să se comporte urât.

Fiind o rasă inteligentă și activă, cel mai bine este să-l dresezi cu ajutorul activităților sportive, precum cele de agilitate. Orice joc de inteligență îl va ține ocupat, dar dacă poți combina învățarea cu exercițiile va fi mult mai bine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top