Cauze ale hipersalivației la câini

Hipersalivația este fluxul continuu și excesiv de salivă din gura câinelui. Poate avea multe cauze diferite și este de obicei însoțit de alte simptome.

Toți câinii salivează, în special brahicefalii (cum ar fi boxerii sau bulldogii), dar și unele rase mari, cum ar fi ogarii, cei din rasa Saint Bernard, Mastifii sau Golden Retrieverii, care acumulează salivă datorită formei anatomice a gurii lor.

Cu toate acestea, unele situații sau patologii pot provoca salivația excesivă, cunoscută sub numele de hipersalivație sau ptialism. Cauzele acestei situații pot fi foarte variate și unele nu sunt îngrijorătoare, dar atunci când această problemă este însoțită de alte simptome sau durata sa este mai mare de câteva ore, este indicat să mergeți la un medic veterinar pentru a pune un diagnostic animalului.

Cauze de hipersalivație la câini

În continuare, vom enumera diverse cauze care pot provoca hipersalivație la câini:

Entuziasm

O nouă situație care poate provoca nervozitate, cum ar fi sosirea unui nou câine în familie sau entuziasmul față de un anumit tip de hrană sau față de o jucărie, poate provoca salivație la câini.

Această situație nu este îngrijorătoare. Dacă se obișnuiesc și îi învățați să se autocontroleze, acest răspuns poate fi evitat sau redus. Salivația poate fi un semnal care indică pur și simplu că animalul este stresat sau nervos.

Deshidratare și vărsături

Hipersalivația la câini poate fi însoțită de gâfâit și poată să apară frecvent după exerciții intense. Tendința de a vărsa dispare în acest caz după ce câinele bea apă. De asemenea, este normal ca animalul să aibă senzația de greață, chiar înainte de a voma.

Corp străin în gură

Hipersalivația poate apărea ca răspuns la un corp străin din cavitatea bucală. Vărsatul, adăugat la starea de nervozitate a animalului, semnalele de durere și incapacitatea de a închide gura indică prezența unui corp străin pe gingii, pe limbă, în esofag sau chiar în faringe.

Cele mai frecvente semne clinice în timpul obstrucțiilor esofagiene includ salivația, disfagia sau dificultatea de a mânca și regurgitația. În plus, pot apărea secreții, letargie, neliniște și anorexie.

Dacă nu sunteți capabili să îndepărtați corpurile străine sau extracția lor este periculoasă, trebuie să mergeți la medicul veterinar, deoarece acestea ar putea declanșa o infecție. Plăgile sau ulcerele din cavitatea bucală a câinelui pot, de asemenea, să-l facă să saliveze.

Otrăvire

Un număr mare de substanțe toxice pentru câini provoacă hipersalivație ca răspuns. Dacă suspectați ingestia de otravă, medicament sau insecticid, este esențial să mergeți de urgență la cel mai apropiat medic veterinar.

În funcție de otravă, cantitatea care a intrat în corpul animalului, dimensiunea câinelui și viteza voastră de acțiune, câinele poate necesita terapie cu fluide sau administrarea unui medicament care acționează ca un antidot. Este foarte util, dacă este posibil, de luat o probă sau eticheta de pe sticla cu substanța pe care câinele a ingerat-o.

Boli infecțioase

O boală infecțioasă poate genera salivație excesivă la câine, mai ales dacă se adaugă la salivație mirosul urât și tartrul. Gingivita sau inflamația gingiilor este unul dintre cele mai frecvente motive pentru hipersalivație la câini. Animalul simte durere la nivelul gingiilor și evită să mănânce și să înghită, ceea ce are ca rezultat o acumulare de salivă în gură.

Alte boli

Bolile digestive și neurologice, alergiile, tumorile la nivelul gurii sau patologii, cum ar fi torsiunea stomacului, pot provoca salivație excesivă și continuă. Acest simptom este însoțit de obicei de altele care au legătură cu boala și este întotdeauna cel mai bine să mergeți la un profesionist pentru a descoperi motivul specific care stau la baza acestuia.

Cel mai distinct semn al rabiei este hipersalivația. Din fericire, această boală este foarte bine controlată și a fost eradicată în majoritatea țărilor europene datorită vaccinării.

Când să mergeți la veterinar?

Saliva este în mod constant produsă și secretată în cavitatea bucală de către glandele salivare. Producția cantității de salivă este controlată de anumiți neuroni ai trunchiului cerebral, adică are loc datorită sistemului nervos.

Stimulii care activează în mod normal producția de salivă sunt gustul și senzațiile olfactive, dar în urma ingerării unei toxine, leziunile care afectează sistemul nervos, cavitatea bucală sau sistemul digestiv pot provoca, de asemenea, salivație excesivă.

În general, hipersalivația poate fi cauzată de mulți factori și severitatea acesteia este însoțită de obicei de alte simptome de care trebuie să fiți conștienți. Când salivația animalului de companie este excesivă, continuă sau are miros urât, este posibil să aibă o problemă de sănătate.

3 thoughts on “Cauze ale hipersalivației la câini”

  1. Gerhard Chwoika

    Buna ziua! Labradorul meu de 9 ani saliveaza excesiv de la o vreme
    si aproape ca nu mananca. Am fost cu el la veterinar care i-a facut toate analizele, film Roengen si nu depisteaza ce poate avea cainele. S-ar putea sa fi pierdut gustul si mirosul? Exista posibilitatea sa aiba cumva si el Covid? Nu stim ce sa ii mai facem?! Multumesc

  2. Alexandru Daniel

    Buna seara, am un labrador in varsta de 1.4 ani și astazi este a 2 a zi cand saliveaza mai abundenta se umezeste barbie. Am intrebat asistentul veterinary si nu mi-a dat un raspuns concret, poate ma puteți ajuta. Mulțumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top