Câte cuvinte poate înțelege un câine?

Câinii au abilități cognitive foarte similare sau comparabile cu copiii de doi ani. Abilitatea lor de a înțelege cuvintele este dovada acestui lucru.

Oricine locuiește cu un câine poate observa cât de inteligente sunt aceste animale și cantitatea de lucruri pe care le pot învăța. Pe lângă toate acestea, un câine poate înțelege numeroase cuvinte, poate efectua acțiuni după ce le-a auzit, iar acestea îi pot afecta emoțiile.

Potrivit unor cercetători, câinii au multe dintre abilitățile intelectuale pe care le-ar putea dezvolta un copil de doi ani. Doriți să aflați câte cuvinte ar putea cunoaște un câine? Vă vom dezvălui în cele de urmează.

Cum poate un câine să înțeleagă cuvintele?

Faptul că multe animale pot percepe emoțiile altor ființe facilitează interacțiunea socială cu ceilalți. Acest lucru se întâmplă de obicei la multe, multe specii, de la melci la oameni. Cu toate acestea, abilitatea de a înțelege sentimentele altora apare de obicei numai între membrii aceleiași specii.

Dimpotrivă, domesticirea a facilitat înțelegerea emoțională între câine și om. Faptul de a putea combina semnale vizuale și auditive pentru a asimila un mesaj este foarte avantajos pentru câini și relația lor cu oamenii.

În acest sens, în urmă cu câțiva ani, s-a descoperit la un câine din rasă Border Collie (numit Rico) capacitatea de cartografiere rapidă. Această abilitate cognitivă a fost bine studiată la oameni sub vârsta de doi ani și este legată de limbaj.

Acțiunea învățării cuvintelor constă în relaționarea unui obiect cu un anumit sunet. Dacă unui copil mic i se cere să aducă un fruct cu un nume necunoscut și găsește două fructe în castron – unul pe care îl cunoaște și altul nu – îl va lua pe cel necunoscut la întâmplare sau prin eliminare.

Această cartografiere rapidă a fost marea abilitate a lui Rico. Acest Collie reușise să învețe mai mult de 200 de cuvinte și prin cartografiere rapidă a reușit să selecteze imediat obiectele care i-au fost cerute chiar dacă nu le cunoștea, de îndată ce a recunoscut restul obiectelor.

Câte cuvinte poate memora un câine?

Cazul lui Rico, deși excepțional datorită numărului mare de cuvinte pe care le-a putut recunoaște, nu este unic. Un câine obișnuit poate învăța aproximativ 165 de cuvinte. Apoi, există câini precum Rico – doar 20% – care sunt capabili să memoreze peste 250 de cuvinte.

Capacitatea unui câine de a înțelege cuvinte noi depinde în mare măsură de genetica animalului. Se știe că cei ce aparțin rasei Border Collie sunt cei mai buni la asta (ocupă locul 1 în ierarhia câinilor în ceea ce privește nivelul de inteligență), dar nu și singurii.

Potrivit specialiștilor, inteligența câinilor, sau mai degrabă abilitățile lor cognitive, se poate clasica în trei grupuri mari:

  • Instinctive: sunt câinii care se comportă în funcție de rasa lor, adică pentru ceea ce au fost aleși.
  • Adaptive: acei câini care sunt capabili să învețe din mediul lor și să rezolve problemele pe baza acestuia.
  • Muncitori și ascultători: câini care înțeleg și respectă în mod activ ordinele.

Pe de altă parte, specialiștii au întocmit o mică listă în care au enumerat câinii cu o capacitate mai mare de a învăța limbajul uman sau, cu alte cuvinte, câinii care aparțin celor 20% de care am amintit mai sus: Border Collie, Poodle (Caniche), Golden Retriever, Doberman, Ciobănesc de Shetland, Labrador.

Alte abilități fascinante ale câinilor

În timpul studiului efectuat de un grup de  cercetători, unde a fost descoperită capacitatea de a învăța cuvinte ale câinilor, au fost demonstrate și alte abilități surprinzătoare la câini.

Potrivit cercetătorilor, câinii sunt capabili să învețe pur și simplu prin observare și imitație, fără a fi nevoie să învețe comenzi specifice. Alte caracteristici ale acestor animale fascinante sunt următoarele:

  • Câinii pot afla unde sunt de obicei ascunse delicii;
  • Ei selectează rute mai simple până la punctul dorit pur și simplu în timp ce urmăresc cum un om sau un câine le efectuează;
  • Ei învață să deschidă încuietori;
  • Știu ce își doresc oamenii doar ascultând ceea ce spun și observându-le gesturile, fără a fi nevoie ca acestea să fie direcționate către ei.

Câinii se pare că înțeleg perfect multe cuvinte ale limbajului uman. Amintiți-vă că animalul dvs. de companie vă va înțelege perfect când îi vorbiți, așa că alegeți-vă bine cuvintele!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top