Care sunt cauzele limbii albastre la câini?

Limba albastră la câini este caracteristică unor rase asiatice, dar poate indica și o urgență veterinară.

Știați că există câini cu limba albastră? Este o caracteristică legată de anumite rase, cum ar fi Chow Chow sau Shar Pei. Nu vă faceți griji, deoarece explicația acestui fenomen în cazul acestor rase se datorează geneticii și nu unei patologii.

Din păcate, limba unui câine care este în mod normal roz poate deveni albastră la un moment dat din cauza lipsei de oxigen sau a hipoxiei. Acesta este un semn foarte evident de urgență veterinară.

Câini cu limbă albastră

Limba albastră este o caracteristică tipică pentru chow chow, o rasă veche cu caracteristici morfologice și fiziologice foarte diferite de celelalte, cum ar fi o constituție robustă, blană densă și limbă albastră sau purpurie.

Rasa își are originea împreună cu alte rase din Asia de Est, cum ar fi Shar Pei și Akita, în câinele chinez indigen de acum aproximativ 8.300 de ani. Acest lucru explică de ce tocmai acești trei câini împărtășesc caracteristica limbii albastre, dar poate apărea și la alte rase sub formă de pete întunecate.

Se crede că o mutație a anumitor genelor, asociată cu pigmentarea, poate fi legată de fenotipul „limbii albastre” al acestor câini. Este acceptată și teoria creșterii producției de melanină, care generează zone de culoare mai intense pe limbă și mucoasa bucală.

Pe de altă parte, și opusul este considerat o posibilitate, adică un deficit de tirozină, un precursor al melaninei.

Câinii Chow chow nu se nasc cu o limbă albastră, deoarece ca pui au puncte albastre care se răspândesc pe întreaga limbă pe măsură ce cresc. Cu toate acestea, există exemplare care nu o au niciodată complet albastru și nici nu au toate aceeași nuanță.

Legendele din spatele limbii albastre

Culoarea unică a limbii a contribuit la apariția unor legende cu privire la acești câini, încă din cele mai vechi timpuri și acest lucru indică deja că ne confruntăm cu o cursă milenară. Unele dintre cele mai răspândite povești sunt următoarele.

Se spune că cei din rasa Chow chow, cândva, obosiți de întunericul cerului pe timp de noapte, au decis să scape de el lingând cerul pe tot parcursul nopții, astfel încât să fie întotdeauna zi. Datorită acestui fapt, zeii au pedepsit rasa întunecându-i limba pentru a-i semnala acțiunea și pentru ca acești câini să se simtă întotdeauna rușinați când își vor vedea reflexia.

Câinii din rasa Chow chow erau folosiți la păzirea templelor budiste și protejarea călugărilor care locuiau acolo.

Într-o zi, un călugăr s-a îmbolnăvit grav și nu a mai putut ieși să caute lemne pentru a aprinde focul. Câinele s-a dus singur în pădure să caute lemne, dar a găsit doar bucăți carbonizate pe care le-a dus călugărului, așa că limba i-a fost pătată de albastru închis prin contactul cu cărbunele și așa a rămas pentru totdeauna.

Cauze asociate cu sănătatea

Membranele mucoase și limba normală a câinilor sunt roz aprins. Datorită anumitor modificări, această tonalitate poate varia temporar sau momentan. Mucoasa bucală, gingiile și limba pot oferi specialiștilor o mulțime de informații despre sănătatea unui câine.

Gingii palide sau albe: acestea pot fi un semn de deshidratare sau anemie.

Gingii roșii intense: reprezintă inflamație și deshidratare, evenimente frecvente în timpul unei lovituri de căldură.

Mucoasa orală galbenă: această colorare este un semn evident de icter.

Gingiile și limba albăstrui sau cianotice: avertizează asupra lipsei de oxigen din sânge, care poate fi cauzată de o mare varietate de cauze la nivel pulmonar sau cardiac.

Caracteristicile genetice ale raselor precum cele anterioare nu trebuie confundate cu o problemă de sănătate. Dacă observați că mucoasa animalului de companie are o culoare anormală ( nu mai este roz ca înainte), ar trebui să mergeți imediat la un medic veterinar.

În cele din urmă, trebuie să precizăm că există, de asemenea, o boală virală infecțioasă cunoscută sub numele de limbă albastră, care este tipică atât la rumegătoarele domestice, cât și la cele sălbatice: ovine, bovine, caprine, bivolițe, antilope, căprioare, elani și camelide.

Această patologie de natură infecțioasă se transmite prin mușcătura anumitor specii de țânțari din grupul Culicoides și poate provoca cianoză și, în consecință, apariția unei limbi albastre.

Există mai multe animale cu limbă albastră?

Pe lângă rasele asiatice – și altele care pot prezenta pete albastre – există puține specii de animale cu limbă albastră. Printre reptile găsim șopârla cu limbă albastră și în grupul de mamifere girafa și ursul negru ca exemple izolate.

În aceste câteva cazuri ne confruntăm cu o caracteristică a speciei care nu afectează sănătatea animalului, deoarece este o culoare naturală produsă de genetica individului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top