Abcesele la câini: cum se pot trata?

Abcesele sunt leziuni cauzate de diferite infecții care pot apărea în diferite țesuturi și care necesită de obicei tratament cu antibiotice.

Abcesele la câini pot apărea pe neașteptate. Spre deosebire de oameni, abcesele la animalele de companie sunt acoperite de păr, ceea ce le face dificil de detectat la început.

Cel mai frecvent puteți observa o umflătură pe pielea animalului în timp ce-l  mângâiați și este normal să vă gândiți la patologii mai îngrijorătoare, cum ar fi o tumoare. Cu toate acestea, abcesele nu sunt de obicei foarte periculoase, dar totul depinde de locul în care apar. Prin urmare, este bine să mergeți întotdeauna la un medic veterinar.

Ce cauzează abcesele la câini?

Înainte de a cunoaște cauzele abceselor la câini, va fi necesar să știți în ce constau. Aceste tipuri de leziuni, departe de ceea ce ar putea părea, sunt rezultatul unei strategii pe care corpul o are pentru a viza o infecție, astfel încât să nu migreze în regiuni mai vulnerabile, cum ar fi fluxul sanguin.

În terminologia de natură veterinară, un abces poate fi definit ca o acumulare de puroi cauzată de mișcarea celulelor albe din sânge către o potențială infecție sau corp străin care pătrunde sau apare într-un țesut, cum ar fi pielea.

Există multe cauze potențiale ale abceselor la animalele de companie. Cu toate acestea, principalul motiv este mușcătura unui alt animal, cum ar fi un alt câine sau o pisică. Rănile prin mușcături determină ruperea primei bariere de protecție a corpului – pielea.

Când apar aceste tipuri de răni penetrante, bacteriile și alte microorganisme au o cale liberă spre organism. Ca apărare, corpul trimite o armată de celule albe din sânge și substanțe care provoacă inflamații și crește temperatura, pentru a lupta împotriva intrușilor.

Alte răni prin puncție, cum ar fi cele cauzate de bețe și semințe pe care un câine le întâlnește în plimbări, pot avea, de asemenea, același efect ca mușcăturile.

În mod similar, rănile mai puțin semnificative și inițial îngrijorătoare pot deveni complicate și, în cele din urmă, pot forma un abces, la fel ca anumite leziuni chirurgicale. După cum puteți vedea, cauzele acestui semn clinic sunt multiple.

Bacterii care cauzează abcese la câini

Cele mai frecvente bacterii cauzatoare de abces sunt bine cunoscute și tratamentul lor constă de obicei în administrarea unui antibiotic cu spectru larg. Aceste microorganisme comune sunt:

 • Cocci piogeni sau bacterii producătoare de puroi. Unele bacterii au capacitatea de a face ca abcesele să supureze foarte mult. Exemple sunt Staphylococcus, Pasteurella multocida, Escherichia coli sau unele specii de Streptococcus;
 • Bacterii anaerobe sau bacterii care trăiesc doar în absența oxigenului: Clostridium, Bacteroides și Fusobacterium.

Cum se tratează abcesele?

Tratamentul abceselor la câini va depinde în principal de gravitatea leziunii. În general, necesită un anumit tip de tratament ambulatoriu, cum ar fi puncția lor, astfel încât puroiul să iasă.

Când un abces se deschide în acest fel, nu se poate face sub anestezie locală. Aceste tipuri de medicamente nu funcționează atunci când pielea este inflamată, ca în aceste leziuni.

Prin urmare, este normal ca animalul să simtă durere pentru o clipă. Aceasta dispare când se eliberează presiunea. Este esențial ca abcesul să fie complet golit, curățat și dezinfectat, altfel se va umple din nou cu puroi.

Uneori, abcesele apar în alte regiuni ale corpului, cum ar fi prostata la masculi, creier sau plămâni. Aceste leziuni sunt mai dificil de tratat și mai periculoase. De obicei, animalul necesită îndepărtare chirurgicală și o perioadă postoperatorie lungă.

În orice caz, oricare ar fi originea și localizarea abcesului, terapia cu antibiotice și, uneori, utilizarea antiinflamatoarelor este întotdeauna necesară.

Cum se tratează abcesele la câini acasă?

Multe abcese la câini pot fi tratate acasă sub recomandarea și supravegherea unui medic veterinar și în cazuri specifice. În acest caz, pot exista două situații: abcesul s-a spart deja de unul singur sau trebuie să fie spart.

Înainte de a începe procedeul, aveți la dispoziție următoarele provizii:

 • Dezinfectant pentru răni, cum ar fi clorhexidina sau cristalmină;
 • Ser fiziologic steril;
 • Medicament cremă indicat de medicul veterinar;
 • Tifon.

Dacă abcesul nu s-a deschis încă, dar are o zonă cu pielea extrem de subțire, puteți trece la aplicarea șervețelelor înmuiate în apă fierbinte. Este posibil ca această acțiune să trebuiască repetată timp de câteva zile până când abcesul se înmoaie.

Când leziunea este pregătită, pielea poate fi dezinfectată și presată spre interior, astfel încât epiderma să se rupă și să iasă puroiul. Odată ce se întâmplă acest lucru, continuați să apăsați până când abcesul este complet stors.

Odată ajuns în acest moment, rana trebuie curățată cu soluție salină fiziologică din abundență și, după asta, cu dezinfectant. După această procedură, trebuie aplicat medicamentul prescris. Aceste tipuri de răni nu trebuie acoperite niciodată cu bandaj. Abcesele deschise trebuie curățate și dezinfectate zilnic, astfel încât să se închidă din interior spre exterior.

Deși aceste sfaturi pot fi utile, ele ar trebui întotdeauna recomandate de către un medic veterinar calificat, care va urmări evoluția leziunii câinelui până când aceasta va fi complet vindecată.

3 thoughts on “Abcesele la câini: cum se pot trata?”

 1. Iordache Gabriela

  Cățelușa mea in vârsta de aproape 5 lunite a dezvoltat in zona gâtului partea de sub bot, p rana roșie, parul din zona aia a cam căzut și ii curge un fel de puroi de acolo, are un fel de Abces sau îmi puteți spune ce ar putea fi?

 2. Catelusul meu are pe partea dreapta de la ureche pina la guriţă o umflatura imensa ,ce sa fac imi este teama pentru el

  1. Ati primit vreo indicatie?Al meu este la fel si nu cedeaza la antibiotic...

   Nu ii cedeaza la antibiotic ,si are rana deschisa ii curge sange

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top