5 boli întâlnite atât la câini, cât și la oameni

Câinii sunt o sursă continuă de bucurie, dar pot transmite oamenilor și unele boli pe care orice stăpân ar trebui să le cunoască.

Cu toții am știm fraza potrivit căreia câinii seamănă cu stăpânii lor. În acest caz, această afirmație nu ar putea fi mai adevărată. Câinii nu numai că își împărtășesc stilul de viață, mâncarea sau hobby-urile cu stăpânii lor, ci le pot transmite și boli oamenilor.

Știți care sunt bolile comune pe care câinii și oamenii le pot împărtăși? Sunt multe, dar în acest articol vă dezvăluim doar cinci.

Zoonoze, boli întâlnite atât la oameni, cât și la animale

Zoonoza este un termen care se referă la capacitatea unei anumite patologii de a sparge bariera animalelor și de a infecta oamenii, sau invers.

Dar nu vă faceți griji, nu toate zoonozele sunt atât de catastrofale: sunt la fel de multe zoonoze pe cât sunt bolile și nu toate sunt grave. În continuare, vom explica cele mai curioase și comune boli frecvente dintre câini și oameni.

Scabie

O boală care este bine cunoscută iubitorilor de câini. Acești acarieni plictisitori, care trăiesc în interiorul pielii câinilor, pot coloniza cu ușurință pielea oamenilor. Odată ajunși acolo, produc simptome similare la ambele gazde: înroșirea pielii și o mâncărime intensă și groaznică.

Este o boală destul de contagioasă, de aceea câinii infectați trebuie tratați respectând măsurile igienice. Trebuie remarcat faptul că se poate transmite și în sens invers, de la om la câine. Dacă un câine se molipsește, vă recomandăm aceleași măsuri igienice ca atunci când aveți de-a face cu un om infectat.

 Leptospiroza

Este o boală produsă de diferite tulpini de Leptospira spp. Această patologie poate afecta diferite animale, inclusiv câini și oameni, iar cel mai frecvent mod de transmitere este prin urină. Un câine infectat eliberează mii de bacterii prin urinare.

Atât la oameni, cât și la câini, această bacterie produce diverse modificări, în special la nivelul rinichilor și ficatului. Din fericire, există un vaccin foarte eficient, care este inclus în toate protocoalele de vaccinare ale câinilor. Această măsură constituie principalul instrument de prevenire a transmiterii bolii de la câine la om.

Pecingine

O altă boală de piele binecunoscută este pecinginea denumită dermatofitoză în limbaj tehnic. Această infecție este cauzată de ciuperci de diferite genuri, dar care au caracteristici similare. Atât la câini, cât și la oameni, acești agenți patogeni produc pete rotunde la nivelul pielii.

Dermatofitoza apare de obicei la persoanele cu sisteme imune compromise, cum ar fi copiii, vârstnicii, bolnavii cronici sau pacienții care urmează tratamente agresive, cum ar fi chimioterapia.

Boli gastrointestinale

Există anumite bacterii care perturbă funcția gastro-intestinală normală, care se întâlnesc și la câini și oameni. Vorbim, de exemplu, de salmoneloză sau colibaciloză. Aceste infecții sunt frecvente și frecvent împărtășite, în special de acei câini care urmează o dietă cu alimente crude sau gătite puțin.

Majoritatea acestor bacterii produc un proces gastro-intestinal acut și autolimitat, adică se potolește după câteva zile. Cu toate acestea, la pacienții slabi sau cu comorbidități, poate avea consecințe grave, cum ar fi deshidratarea sau probleme cu rinichii.

Paraziți intestinali

Acest grup variază de la renumiții viermi intestinali până la așa-numitul chist hidatic. De la viermi plați la viermi rotunzi, există multe specii ale acestor paraziți care pot infecta oamenii.

Majoritatea acestor agenți patogeni urmează o transmisie oro-fecală – de la anus la gură – de aceea este indicat să vă spălați mâinile după ce ați atins câinii, mai ales dacă sunt câini necunoscuți. În mod similar, controlul populațiilor acestor paraziți la câini este esențial pentru prevenire.

Medicul veterinar de încredere vă va recomanda cel mai bun protocol antiparazitar pentru a împiedica câinele să se infecteze cu paraziți intestinali.

Nu vă panicați!

În prezent, există  o mare varietate de boli întâlnite atât la câini, cât și oameni. De la bacterii la paraziți – până la ciuperci – acestea sunt doar câteva dintre numeroasele boli zoonotice.

Cu toate acestea, nu trebuie să intrați în panică. Aceste patologii sunt perfect controlate la majoritatea câinilor: planurile de sănătate, controalele veterinare și tratamentele preventive sunt o măsură eficientă pentru a împiedica manifestarea acestor boli.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top