Remedii naturale pentru tratarea colitei la câini

Colita este inflamația colonului și apare cu scaune frecvente, apoase, cu mucus și / sau sânge. Un bun management dietetic și ajutorul oferit de suplimentele naturale pot favoriza tratamentul acesteia.

Colita la câini este o boală caracterizată prin inflamația colonului, partea intestinului gros care absoarbe cea mai mare cantitate de apă. Când apare o afecțiune la acest nivel al sistemului digestiv, cel mai caracteristic simptom este de obicei diareea apoasă.

Dacă vreun animal de companie are semne evidente ale acestei probleme, este esențial să mergeți la medic pentru a afla cauza și pentru a i se administra un tratament. Există, de asemenea, produse și suplimente naturale care ajută la ameliorarea simptomelor și care pot fi completate de tratamentul prescris de medic.

Cum se identifică colita la câini?

Diareea nu este de obicei ceva rar la câini, dar este normal să apară sporadic și să se remită în mod natural fără intervenție clinică. Cu toate acestea, cu alte ocazii poate dura mai mult și poate fi asociată cu ingestia unui aliment toxic, paraziți, obstrucții sau patologii, cum ar fi colita la câini.

Principalul simptom al colitei este creșterea frecvenței scaunelor: acestea sunt mici, apoase și pot apărea cu mucus și / sau sânge proaspăt. De obicei, nu există vărsături asociate și, dacă câinele pierde în greutate, se datorează faptului că animalul nu mănâncă suficient sau este deshidratat în caz de diaree.

Colita poate fi de două tipuri diferite:

  • Colita acută: de aspect punctual și de scurtă durată. Cele mai frecvente cauze sunt tulburările alimentare.
  • Colita cronică: apare într-un interval de două până la trei săptămâni sau recurent de-a lungul vieții animalului.

Ce cauzează colita?

Colita acută este cea mai frecventă, deoarece poate apărea fără alte simptome în afară de scaunele anormale. De obicei, este cauzată de următorii factori:

  • Tulburări de alimentație: datorită consumului de alimente nerecomandate animalelor de companie, deșeurilor sau modificărilor bruște ale dietei;
  • Alergii sau intoleranțe alimentare;
  • Paraziți intestinali, cum ar fi infecția cu Trichuris, giardia sau coccidia. Aceste evenimente sunt frecvente la pui, deoarece sistemul lor imunitar nu este încă pe deplin dezvoltat;

Cauzele colitei cronice, pe de altă parte, pot fi mai dificil de diagnosticat. Originea sa se află în diferite boli digestive, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, în infecții, cancer sau pot fi de origine idiopatică – adevărata cauză nu este niciodată cunoscută.

Tratamentul colitei la câini

Tratamentul depinde de motivul de bază al colitei. În cazurile mai ușoare de colită acută, puteți contribui la restabilirea sănătății digestive oferind câinilor o dietă specială recomandată de medicul veterinar.

Pe de altă parte, în cele mai severe cazuri, poate fi necesară oferirea unor medicamente, iar dacă există o deshidratare mare, administrarea terapiei cu fluide.

În cazurile de colită cronică, medicul veterinar va stabili tratamentul necesar pentru a remite boala. De exemplu, antibiotice, antidiareice sau antiparazitare pentru cauze infecțioase. Dacă este necesar, pot fi luate în considerare intervenții pentru îndepărtarea maselor rectale, a polipilor sau a tumorilor – după o colonoscopie și o biopsie anterioare.

În plus față de toate acestea, un bun management dietetic este esențial pentru tratarea colitei la câini. Dieta trebuie controlată exclusiv, fără a oferi animalului orice alt tip de mâncare sau recompense.

Durează cel puțin două luni sau mai mult după diagnostic pentru ca dieta să aibă efect în tratamentul colitei la câini.

Unele remedii naturale bazate pe aceste diete controlate pot ajuta, de asemenea, la redobândirea tranzitului intestinal adecvat. Iată cateva exemple.

Carne și legume foarte digerabile

Dacă ca stăpâni aveți o predilecție pentru o dietă naturală sau dacă intenția este de a schimba hrana unui câine care suferă de colită, este foarte important să acordați o atenție specială principalelor sale ingrediente.

Proteinele trebuie să fie de origine animală, ușor digerabile și hipoalergenice. Carnea de curcan sau peștele constituie o sursă extrem de recomandată pentru acești câini.

Legumele și fructele ar trebui, de asemenea, să fie ușor de digerat și bogate în fibre, precum mere, dovleci, cartofi sau morcovi.

Ulei de somon

Acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatorii. Se găsesc în proporție abundentă în uleiurile de pește, cum ar fi uleiul de somon, care conține și acizi omega-6. În plus, au și alte proprietăți foarte benefice.

Aceste suplimente sunt ușor de introdus în dieta câinelui, deoarece sunt comercializate sub formă de capsule sau ca ulei ce poate fi adăugat în hrana sa.

Iaurt și chefir: probiotice naturale

Probioticele sunt benefice pentru tratarea simptomelor afecțiunilor legate de colită, cum ar fi boala intestinului iritabil, care este deficitară atât în ​​bifidobacterii, cât și în lactobacili.

Aceste microorganisme sunt prezente în alimente precum iaurtul, chefirul sau ca suplimente nutritive sub formă de pastile. O floră intestinală sănătoasă este întotdeauna unul dintre primii pași pentru a aborda orice boală gastrică.

Glutamina este benefică pentru sănătatea intestinală

Glutamina este un aminoacid prezent în mod natural în organism, dar în anumite boli cantitatea sa din sânge poate fi scăzută.

Ca supliment alimentar, acest aminoacid poate ajuta la refacerea mucoasei intestinale care este afectată de colită la câini. Acest lucru favorizează absorbția proteinelor și limitează excesul de bacterii.

După cum am văzut, colita la câini necesită tratament multidisciplinar. Veți avea parte de cele mai bune rezultate dacă veți colabora cu medicul veterinar pentru a evita problemele gastrice ale animalului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top