Care sunt beneficiile soarelui pentru animalele de companie?

Soarele este esențial pentru ca organismul să funcționeze corect. Din acest motiv, animalele de companie trebuie, de asemenea, să stea la soare pentru perioade scurte de timp.

Beneficiile soarelui pentru animalele de companie sunt variate și foarte necesare în același timp. Cu toate acestea, nu toată lumea știe care sunt efectele luminii solare asupra animalelor.

Prin urmare, vă punem următoarele întrebări: care credeți că sunt beneficiile soarelui pentru animalele de companie? Ați putea menționa vreunul? În cazul în care nu știți ce să răspundeți, nu vă faceți griji. În acest articol vă vom prezenta diferitele beneficii ale soarelui pentru animalele de companie.

Diverse beneficii ale soarelui pentru animale de companie

Soarele este esențial pentru ca anumite procese să aibă loc în corp. În ceea ce privește beneficiile soarelui la animalele de companie, pot fi menționate următoarele:

Reglarea temperaturii corporale

În lunile reci, animalele homeoterme caută diferite surse de căldură. Acest mecanism fiziologic explică de ce animalele de companie stau la soare atunci când temperaturile scad, deoarece acesta este o sursă de căldură naturală.

Cu toate acestea, este de asemenea adevărat că unele rase sunt mai vulnerabile la frig decât altele. Un exemplu clar al acestei varietăți sunt rasele cu păr scurt, precum și cele de dimensiuni mici, cum ar fi rasa Chihuahua.

Prin urmare, o modalitate de a-i ajuta să se încălzească iarna este monitorizarea zonei de odihnă. Acest lucru se reduce la două sarcini simple: verificarea faptului că nu există curenți reci și dacă temperatura ambientală este bună.

O altă opțiune populară este îmbrăcarea câinilor sau pisicilor cu diverse hăinuțe. În prezent, pe piață există o mare varietate de articole de îmbrăcăminte potrivite pentru fiecare rasă.

Întărirea sistemului imunitar

Radiația solară, în doze adecvate, este, de asemenea, esențială pentru funcționarea corectă a hormonilor. Fără această sursă naturală, corpul nu își va putea îndeplini funcțiile zilnice în mod corespunzător.

De exemplu, s-a observat că lumina soarelui este necesară pentru secreția de melatonină. Acesta este hormonul somnului, care permite animalului să se odihnească bine și îi activează sistemul imunitar.

Soarele îmbunătățește starea de spirit a animalelor de companie

După cum am văzut, beneficiile soarelui pentru animalele de companie sunt foarte variate. Totodată, studiile au arătat că lumina soarelui favorizează și starea de spirit a animalelor.

Acest lucru se datorează faptului că expunerea la soare secretă hormonul fericirii. Acest hormon, numit serotonină, menține starea de spirit a unui animal de companie sănătos – la fel ca la om.

Combate rahitismul și durerile articulare

În primul rând, rahitismul este o patologie care determină deformarea oaselor animalului. În mod normal, apare la pui și este ușor de observat dacă ne uităm la poziția corpului.

Această patologie derivă dintr-un deficit de calciu, fosfor și vitamina D din organism. Lipsa acestor elemente duce la probleme osoase pentru cățeluș, cu simptome precum:

  • Stoparea creșterii;
  • Oase lungi și întoarse;
  • Articulații îngroșate;
  • Tulburări dentare;
  • Coloana vertebrală deformată.

În plus, rahitismul este mai frecvent la puii de rasă mare – cum ar fi ciobăneștii germani sau dogii – astfel încât expunerea acestor rase la soare este și mai importantă.

Pe de altă parte, s-a observat, de asemenea, că lumina soarelui reduce disconfortul câinilor vârstnici. De la o anumită vârstă, de obicei suferă de boli reumatice, care sunt foarte dureroase. Cu toate acestea, atunci când aceste animale cu vârstă geriatrică stau la soare, s-a observat că simptomele lor se ameliorează.

Sursă de  vitamina D

Prin urmare, pentru a evita rahitismul, cățelul trebuie să aibă cantități adecvate de calciu, fosfor și vitamina D în organism. Pentru asta, cel mai simplu și mai natural mod în care un animal de companie poate obține vitamina D este soarele.

Când animalul stă la soare, are loc o cascadă de reacții chimice în corp. Datorită acestei cascade, corpul sintetizează forma activă a vitaminei D.

În acest fel, această vitamină poate regla, de exemplu, acele procese ale organismului mediate de calciu. Cu toate acestea, în unele cazuri, animalul nu este capabil să sintetizeze această vitamină.

De aceea, medicul veterinar poate recomanda administrarea formulei sale sintetice, colecalciferolul. Poate fi ingerat și din alimente care îl conțin, cum ar fi alimentele uscate.

Deci… care este importanța vitaminei D? De ce este atât de necesară? Vitamina D este unul dintre nutrienții esențiali în dieta câinilor, în special pentru funcțiile sale:

  • Ajută la reglarea echilibrului intern;
  • Contribuie la asimilarea calciului și fosforului;

Deși beneficiile soarelui pentru animale de companie sunt numeroase, este de asemenea necesar să le protejăm corespunzător. Pentru a face acest lucru, nu uitați să le asigurați protecție solară, în special în cele mai periculoase ore.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că animalele de companie sunt hidratate corespunzător pentru a se putea bucura de beneficiile soarelui.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top