Alimentația câinilor cu diaree: care este dieta corectă?

Diareea la câini poate avea numeroși factori declanșatori. Uneori, modificările dietei pot ajuta la vindecarea acesteia.

Mulți câini pot avea diaree pe tot parcursul vieții fără a suferi de niciun tip de patologie. Alteori, unele boli sau paraziți pot provoca episoade diareice mai lungi la câini. În această perioadă, pe lângă medicamentele prescrise de medicul veterinar, trebuie să țineți cont de dieta potrivită.

Știți care este cel mai bun mod de a vă hrăni animalul de companie atunci când are diaree? Câinele ar trebui să aibă întotdeauna parte de o altfel de dietă atunci când are diaree? Iată câteva sfaturi și soluții pentru momentul în care animalul de companie se confruntă cu o astfel de problemă.

Principalele cauze ale diareei la câini

În primul rând, trebuie știut că schimbarea dietei câinelui nu va însemna întotdeauna o recuperare rapidă. Alimentația specială la câinii cu diaree poate ajuta animalul să se refacă, dar în funcție de cauză, dieta va contribui la o recuperare completă sau nu.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un câine poate avea o zi sau două diaree este că a mâncat alimente stricate sau gunoi. Uneori, este dificilă supravegherea în permanență a animalului, iar acesta poate mânca ceva nepotrivit care îi provoacă indigestie și diareea.

Schimbările în dieta câinelui, de exemplu, trecerea de la o marcă de hrană la alta sau trecerea de la o dietă cu alimente uscate la dieta BARF, pot provoca, de asemenea, diaree. Din acest motiv, orice modificare a dietei animalului trebuie făcută treptat, pentru ca sistemul digestiv să se obișnuiască cu ea.

Alte cauze frecvente ale diareei la câini sunt intoleranțele alimentare și alergiile. Este posibil ca unele animale să nu digere corect anumite ingrediente și, pentru asta, se folosesc diete din resturi pentru a afla ce hrană nu este bună pentru ei.

Paraziții intestinali și un model incorect de deparazitare pot determina infectarea animalului cu paraziți precum viermi, coccidii și giardia. Acești agenți patogeni pot provoca diaree, printre alte simptome, cum ar fi febră, deshidratare sau anorexie.

Pe de altă parte, unele boli virale obișnuite la câini, cum ar fi parvovirusul sau coronavirusul (în special la cei care nu au fost vaccinați) pot provoca diaree (ca simptom).

În plus, boli mai grave precum problemele la rinichi și ficat și cancerul provoacă, de asemenea, diaree. La fel ca utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele.

În cele din urmă, alte cauze ale diareei pot fi stresul și problemele emoționale. Anxietatea la câini, schimbările de rutină, separarea de stăpâni și alte situații pot destabiliza sănătatea intestinală a câinelui.

Schimbări ale dietei la câinii cu diaree

În primul rând, înainte de a modifica dieta animalului sau de a-i administra orice tip de medicament, trebuie să vă consultați cu medicul veterinar, astfel încât acesta să poată determina cauzele diareei.

În cele mai multe cazuri, cel mai frecvent lucru este consumul unui aliment nepotrivit sau schimbarea dietei. Când se cunoaște cauza diareei și nu se datorează niciunui tip de patologie sau paraziți, se pot face mai multe lucruri.

Soluții pentru  câinii cu diaree

Când un câine are diaree, unul dintre primii pași este lipsa hranei timp de 12 până la 24 de ore. Câinele ar trebui să aibă întotdeauna acces la apă proaspătă, deoarece diareea provoacă deshidratare. În cazurile severe, câinele poate avea nevoie de terapie cu lichide pentru a-și reveni.

Este important de știut că nu toți câinii pot să stea nemâncați. Puii și câinii vârstnici au nevoie de o cantitate mai constantă de nutrienți. În același mod, câinii de rasă miniaturală și mică nu trebuie să stea nemâncați, deoarece nu au aceleași rezerve ca și câinii mai mari.

Lipsa hranei ajută sistemul digestiv al câinelui să se stabilizeze. Ceea ce a mâncat poate cauza o anumită inflamație intestinală. Oprirea hranei pentru o perioadă scurtă va ajuta la restabilirea echilibrului.

Piure de morcovi pentru câinii cu diaree

După această perioadă, trebuie să introduceți treptat alimente lichide și ușor de digerat. Una dintre cele mai bune soluții este piureul de morcovi. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 de grame de morcovi fără coajă;
  • 2 litri de apă.

Puneți totul într-o oală și fierbeți morcovii până devin foarte moi. După aceea, pasați-i și lăsați-i să se răcească la temperatura camerei.

Oferiți câinelui porții foarte mici din acest amestec. Această rețetă încurajează recuperarea electroliților și a apei pierdute în timpul diareei. Pe de altă parte, morcovul ajută la curățarea intestinului datorită fibrelor sale.

Începeți cu alimente solide

Odată ce câinele trece peste această perioada de post, începeți să îi dați cantități mici de piure de morcovi și dacă nu are iar scaun lichid, este timpul să începeți să-i dați hrană solidă.

O soluție bună este carnea slabă și orezul. Chiar și așa, amidonul pe care orezul îl eliberează atunci când este gătit este astringent, așa că trebuie, de asemenea, să aveți grijă să nu apară constipația.

Pentru această rețetă veți avea nevoie de un pahar de orez alb, trei pahare de apă și 100 de grame de carne de pasăre. Se fierb toate ingrediente împreună până când orezul este foarte moale. Nu scurgeți apa, deoarece conține amidon, ajutând câinele cu diaree. Oferiți-i acest amestec de mai multe ori pe zi (amestecul trebuie să fie la temperatura camerei).

Reveniți la dieta normală

Dacă câinele nu a mai făcut scaun lichid timp de două sau trei zile, este timpul să revină la hrana obișnuită. Încercați să îi dați o cantitate mai mică decât cantitatea zilnică recomandată, împărțită în cel puțin patru doze diferite pe zi, timp de câteva zile.

Dacă câinele nu are din nou diaree, poate reveni la dieta sa obișnuită. Dimpotrivă, dacă diareea revine, este timpul să luați în considerare o schimbare a hranei și posibilitatea unei intoleranțe alimentare.

Dacă se întâmplă acest lucru, mergeți la veterinar și explicați întregul proces prin care ați trecut până când câinele a avut din nou diaree. Este posibil să fie nevoie de o serie tipuri de teste pentru a determina de ce animalul de companie are un dezechilibru intestinal constant.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top