Alergia alimentară la animalele de companie

Alergia alimentară este adesea una dintre cele mai complexe boli alergice de diagnosticat și tratat. Detectarea sa de către stăpân este prima parte a tratamentului.

Alergia alimentară reprezintă una dintre cele mai complexe – și oarecum interesante – provocări legate de diagnosticare cu care se poate confrunta un medic veterinar. Atunci când există suspiciunea că un animal poate suferi de acest tip de alergie, medicul veterinar trebuie să se străduiască să găsească rădăcina problemei.

De ce sunt atât de complexe de detectat alergiile alimentare? Ce simptome produc la un animal de companie? În continuare, vă vom explica tot ce trebuie să știți despre acest proces imunitar.

Tipuri de alergie

Pentru a înțelege mai bine procesul de diagnosticare a alergiilor alimentare, vom explica pe scurt toate tipurile de alergii care există.

Alergia alimentară. Aparte când alergenul, adică elementul care provoacă alergia, este prezent într-un aliment.

Alergie la mediu: în cazul acestui tip de alergie, alergenul se găsește în mediu.

Alergia la contact: cea mai ușor de diagnosticat. Se produce atunci când alergia este cauzată de un anumit obiect.

Alergie la mușcăturile de purici: după cum sugerează și numele, mușcătura acestor paraziți declanșează o reacție alergică la animal.

Această clasificare poate părea evidentă și lipsită de importanță, dar ulterior veți înțelege că nu este așa. Mai presus de toate, dacă se ia în considerare faptul că animalele pot suferi combinații ale tuturor acestor alergii.

Alimente implicate în alergii alimentare

Nu toate alimentele au aceeași capacitate de a provoca alergie la animalele de companie. Deși este adevărat că orice substanță are potențial alergic, există anumite alimente care au un rol mai mare în dezvoltarea acestui proces.

În acest sens, carnea de pui și cea de vită conțin substanțe proteice cu cel mai mare potențial alergenic. În zona cerealelor, este necesar să evidențieze porumbul și grâul.

Alergii alimentare la câini

Cum ne dăm seama dacă un animal de companie are alergie alimentară?

Nu există un răspuns ușor la această întrebare. Vă amintiți tipurile de alergii enumerate mai sus? Ei bine, din păcate, cu excepția alergiei la contact – care are o reacție locală – toate celelalte variante au simptome similare.

De asemenea, alergiile se pot dezvolta oricând și la orice vârstă. Mulți stăpâni ai animalelor de companie resping opțiunea alergiei alimentare, susținând că animalul a mâncat același hrană întreaga sa viață.

Din păcate, respectarea regimului alimentar nu este o garanție a succesului și animalul de companie poate dezvolta o alergie peste noapte la hrana pe care a mâncat-o de-a lungul vieții. Oricât de surprinzător ar suna, aceste alergii spontane nu apar doar la câini, ci s-au descoperit și la oameni.

Aceleași lucru este valabil și în cazul  alergiei la mediu, deoarece și aceasta se poate dezvolta în mod neașteptat. Datorită tuturor acestor motive, dacă animalul dvs. de companie începe brusc să se zgârie, nu există o modalitate exactă de cunoaștere a cauzei.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a detecta acest proces patologic, se face mai întâi o abordare bazată pe semnele clinice, care sunt de obicei destul de nespecifice. Printre cele mai frecvente putem identifica:

  • Mâncărime și zgârieturi;
  • Piele roșie;
  • Erupții cutanate;
  • Conjunctivită;
  • Vărsături și diaree (uneori);
  • Alopecie auto-indusă, în special la pisici.

Aceste simptome îl ajută pe medicul veterinar să suspecteze existența unui proces patologic alergic, dar pentru a cunoaște cauza, este necesară continuarea investigației și identificarea unor metode de detectare mai complexe.

În prezent, există teste de diagnostic pe piață, bazate pe interpretarea cantităților de imunoglobuline, care sunt substanțele mediator alergice prezente în sânge. Aceste metode, deși au un mare potențial, s-ar putea să nu fie în prezent foarte fiabile – în special la feline. Prin urmare, cel mai bun instrument de diagnostic este testul prin eliminare.

Test prin eliminare

Această metodă de diagnosticare a alergiilor alimentare prin eliminare constă în excluderea celor mai suspecte alimente. De exemplu, dacă animalul a consumat mâncare ce conține pui și orez pe o perioadă de câteva luni, cel mai bine este să optați pentru alta care nu conține aceste ingrediente.

Există, de asemenea, opțiunea de a crea un meniu acasă sau administrarea unor diete hipoalergenice cu o formulă specială. Acestea din urmă dau rezultate foarte bune în majoritatea cazurilor. Este necesar să îi oferiți animalului noua sa dietă timp de cel puțin două luni – și exclusiv. Subliniem conceptul de exclusivitate, deoarece dacă animalul de companie consumă, de exemplu, recompense din comerț, pot exista interacțiuni și pot influența rezultatele.

De asemenea, este indicat să mențineți noua dietă pentru o perioadă lungă de timp pentru a putea observa rezultatele. Dacă animalul răspunde și simptomele se ameliorează, puteți reintroduce hrana anterioară pentru a vedea dacă apar noi reacții alergice. Dacă se întâmplă acest lucru, este clar că face alergie la hrana respectivă.

Noua dietă poate consta în sortimente de hrană ce nu includ ingrediente cu un potențial mare de declanșare a reacțiilor alergice precum grâul, laptele, carnea roșie sau soia, fara organisme modificate genetic si nici conservanți sau coloranți artificiali.

Sănătate multă animalelor voastre de companie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top